Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
blog flexibel reizen 2 minuten

Goedgekeurde elektrische step: soorten, voorwaarden en de weg op

Elektrische steps zijn doorgaans licht en inklapbaar en ze gaan easy van A naar B. Maar alleen met een goedgekeurde elektrische step mag je de openbare weg op. Dit zijn de opties.

De Electrische step

Soorten goedgekeurde elektrische steps

Er zijn heel veel elektrische steps, ofwel e-steps, op de markt. Maar let op: meestal mag je er niet de openbare weg mee op. Er zijn wel uitzonderingen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft een aantal modellen goedgekeurd en maakt daarbij onderscheid tussen de e-step en de scooterstep of bijzondere bromfiets, met elk zijn eigen regels. Daarnaast zijn er steps met stepondersteuning: een soort hulpmotortje dat alleen werkt als je er zelf bij stept. Net als de meeste e-bikes dus. Deze vallen onder de fietswetgeving en hebben geen RDW-keuring nodig.
Voorwaarde om de weg op te mogen is sowieso dat je step goed werkende remmen en verlichting heeft.

Om makkelijker aan de regelgeving te voldoen, hebben goedgekeurde elektrische steps soms de traditionele ‘stepvorm’ verloren. Het is goed mogelijk dat de wetgeving voor elektrische steps in de (nabije) toekomst wordt aangepast.


Categorie 1: step look-a-likes

De Micro M1 Colibri NL (20 km/u) lijkt het meest op de step zoals we ‘m kennen. Hij heeft stepondersteuning en valt dan ook onder de fietswetgeving. Een kentekenplaatje, rijbewijs of verzekering zijn dan ook niet nodig en er geldt geen minimumleeftijd. Ermee steppen op de stoep is niet toegestaan.

Steps zoals de Veeley V5 en Trendiamo country zijn zogenaamde motorsteps. Dat zijn steps met een elektromotor (25 km/u) waarvoor een blauw kentekenplaatje, rijbewijs en WA-verzekering vereist zijn. Ze hebben allebei een klein zadel en luchtbanden. Het zadel van de Veeley is inklapbaar, waardoor je ‘m staand kunt gebruiken.
De Kickbike Fat Max (250 watt, 25 km/u) is een maatje groter, met een voorwiel van 26 inch en stevige luchtbanden. Ideaal voor ruig terrein.


Categorie 2: wielen naast elkaar en hoog stuur

Veel goedgekeurde elektrische steps hebben twee wielen naast elkaar, waar de bestuurder op staat. In het midden zit een hoog stuur. Type Segway dus. Voor de wet worden ze gezien als bijzondere bromfiets. Je hebt er geen rijbewijs voor nodig, wel een verzekeringsplaatje. Sommige mensen vinden dat je bij deze modellen niet meer echt van een step kunt spreken. Maar als je niet per se wilt vasthouden aan het model uit je kinderjaren, dan zijn ze een optie. Denk aan: Segway i2 en x2 SE, Paukool S2 en Robstep Robin-M1.

 

Elektrische step niet goedgekeurd? Boete!

Het klinkt aanlokkelijk om de weg op te gaan met een elektrische step die niet is goedgekeurd. Want wat kan er misgaan? Nou, genoeg. De boete voor het rijden met een ‘illegale’ step is niet mals: 360 euro. Word je gesnapt, dan moet je de step ook meestal inleveren. En bij een botsing of ongeluk ben je nog verder van huis, je bent namelijk niet verzekerd. 

Elektrische step kopen? Zoek eerst uit wat de regels zijn

Heb je een elektrische step op het oog? Dan is het verstandig om eerst goed uit te zoeken welke regels voor dat model gelden, en of je een helm op moet. Bekijk ook de regelgeving in het buitenland als je met jouw elektrische step de grens over gaat.

Elektrische step voor zakelijk gebruik

Gebruik je als ondernemer je elektrische step voor een zakelijke afspraak? Als je nog geen ander vervoermiddel op de zaak hebt staan, mag je 0,21 per kilometer aftrekken. Je kunt er ook voor kiezen de step zakelijk aan te schaffen. De kosten zijn dan aftrekbaar. Als je de step ook privé gebruikt, moet je een bedrag verrekenen voor de privéritten.