Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
nieuws 3 minuten

De kosten van elektrisch, hybride en brandstof rijden

De populariteit van elektrische en hybride voertuigen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor deze milieuvriendelijke alternatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het begrijpen van de kosten van verschillende soorten voertuigen is cruciaal bij het maken van een weloverwogen keuze. Dit artikel heeft als doel een gedetailleerde vergelijking te bieden van de kosten voor elektrisch, hybride en brandstof rijden.

Kosten autorijden

Hoe zit het met aanschafkosten

Elektrische Voertuigen
De gemiddelde aanschafprijs van populaire elektrische modellen zoals de Tesla Model 3 en Nissan Leaf varieert tussen €30.000 en €50.000. In veel landen zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar, zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA) of vrijstelling van wegenbelasting, die de aankoopkosten aanzienlijk kunnen verlagen.

Hybride Voertuigen
Hybride voertuigen hebben een gemiddelde aanschafprijs die varieert tussen €25.000 en €40.000. Net als elektrische voertuigen kunnen hybride auto's ook profiteren van bepaalde subsidies en belastingvoordelen, afhankelijk van het land en de regio waarin ze worden gekocht.

Brandstofvoertuigen (diesel en benzine)
De gemiddelde aanschafprijs van populaire diesel- en benzinemodellen varieert sterk, van €20.000 voor een compacte auto tot €50.000 voor een luxevoertuig. Hoewel er minder specifieke subsidies zijn voor brandstofvoertuigen, kunnen sommige modellen profiteren van lagere belastingtarieven afhankelijk van de uitstoot en brandstofefficiëntie.

Kosten aan de pomp & paal

Elektrische Voertuigen
De kosten per kWh voor elektriciteit variëren per land/regio, maar liggen doorgaans tussen de €0,20 en €0,30. Gemiddeld kost het rijden met een elektrische auto zo'n €4 tot €6 per 100 km. Laadmogelijkheden thuis kunnen voordeliger zijn dan openbare laadstations, waarmee de kosten verder kunnen worden gereduceerd.

Hybride Voertuigen
Hybride voertuigen dragen zowel elektriciteits- als brandstofkosten. De gemiddelde kosten voor elektriciteit komen overeen met die van volledig elektrische voertuigen, terwijl het brandstofverbruik varieert afhankelijk van de rijstijl en frequentie van elektrisch versus conventioneel rijden. 

Brandstofvoertuigen (Diesel en Benzine)
Brandstofkosten voor diesel- en benzinevoertuigen hangen af van de huidige prijzen aan de pomp, die sterk kunnen schommelen. Gemiddeld kost een liter diesel rond de €1,50 en benzine rond de €1,70. Afhankelijk van het type voertuig en rijomstandigheden varieert het brandstofverbruik van 5 tot 10 liter per 100 km, wat resulteert in kosten van €7,50 tot €17 per 100 km.

Onderhoudskosten van het voertuig

Elektrische Voertuigen
Elektrische auto's hebben doorgaans lagere onderhoudskosten doordat ze minder bewegende delen bevatten. Specifieke onderhoudskosten omvatten batterijcontrole en -vervanging (indien nodig) en software-updates. Daarnaast zijn reguliere kosten zoals bandenwissels en remmenonderhoud vergelijkbaar met conventionele voertuigen.

Hybride Voertuigen
Hybride voertuigen kennen gemiddelde onderhoudskosten, aangezien ze zowel een elektrische als een conventionele aandrijflijn bevatten. Dit resulteert in extra onderhoudskosten voor beide systemen, die frequenter onderhoud nodig hebben dan puur elektrische auto's.

Brandstofvoertuigen (Diesel en Benzine)
De onderhoudskosten voor brandstofvoertuigen omvatten geregeld olie-, lucht- en brandstoffiltervervanging, evenals onderhoud aan motoronderdelen. De gemiddelde kosten liggen doorgaans hoger dan voor elektrische voertuigen, deels door de complexiteit van verbrandingsmotoren en de frequentie van vereiste servicebeurten.

Verzekeringskosten

Elektrische Voertuigen
Verzekeringspremies voor elektrische auto's kunnen variëren, maar liggen vaak hoger dan voor conventionele voertuigen. Dit is deels te wijten aan de hogere aanschafkosten en de relatief nieuwe technologie. Echter, sommige verzekeraars bieden kortingen aan voor milieuvriendelijke voertuigen.

Hybride Voertuigen
De verzekeringskosten voor hybride voertuigen liggen doorgaans tussen die van elektrische en brandstofvoertuigen. De premies zijn vaak afhankelijk van zowel de elektrische als de conventionele componenten van het voertuig.

Brandstofvoertuigen (Diesel en Benzine)
De gemiddelde verzekeringskosten voor diesel- en benzinevoertuigen kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals model, rijervaring en gebruik. Over het algemeen zijn de premies voor dieselvoertuigen iets hoger dan die voor benzinevoertuigen vanwege de hogere kosten voor reparaties en onderhoud.

Afschrijving

Elektrische Voertuigen
Elektrische voertuigen hebben een snellere afschrijving in vergelijking met brandstofvoertuigen, vooral vanwege de snelle technologische vooruitgang en marktveranderingen. Het resterende batterijkapaciteit speelt ook een rol in de tweedehands waarde van de auto.

Hybride Voertuigen
De afschrijving van hybride voertuigen hangt af van de marktvraag en de technologische ontwikkelingen. Over het algemeen bevinden ze zich qua afschrijvingssnelheid tussen elektrische en brandstofvoertuigen.

Brandstofvoertuigen (Diesel en Benzine)
Brandstofvoertuigen ervaren een geleidelijkere afschrijving dan elektrische voertuigen. Echter, strengere milieuwetgeving en de verschuivende marktvraag naar milieuvriendelijkere voertuigen kunnen de afschrijvingssnelheid doen toenemen.

Totale kosten

Elektrische Voertuigen
Bij een berekening over bijvoorbeeld 5 of 10 jaar, kunnen de totale kosten van een elektrisch voertuig voordeliger uitkomen dankzij lagere brandstof- en onderhoudskosten, ondanks hogere aanschafprijzen en verzekeringskosten. Inclusief alle bovengenoemde kostenfactoren.

Hybride Voertuigen
Hybride voertuigen kunnen aantrekkelijke totale eigendomskosten bieden door de combinatie van lagere brandstofkosten en belastingvoordelen. De berekening hangt echter sterk af van het gebruikspatroon en de verhouding tussen elektrisch en conventioneel rijden.

Brandstofvoertuigen (Diesel en Benzine)
Hoewel de initiële kosten en soms lagere verzekeringskosten aantrekkelijk kunnen zijn, kunnen hogere brandstof- en onderhoudskosten over een periode van 5 tot 10 jaar resulteren in hogere totale kosten. Dit komt mede door de aflopende belastingvoordelen en de toenemende brandstofprijzen.