icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review

€6,95 per maand
altijd opzegbaar

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

€6,95 per maand
altijd opzegbaar

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!
blog
1 minuut

2020: wetswijzigingen voor zzp’ers

Vanaf 1 januari 2020 gelden nieuwe regels. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen voor jou als zzp’er.

Wetswijzigingen voor zzp'ers

1 De KOR verandert

Is jouw jaarlijkse omzet lager dan €20.000? Dan is het goed om te weten dat de kleineondernemersregeling (KOR) verandert. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Wat betekent dat?

  • Je berekent geen btw aan klanten (de huidige korting vervalt)
  • Je mag betaalde btw niet aftrekken
  • Je doet geen btw-aangifte
  • Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden
  • Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar

Valt je omzet toch hoger uit? Bereken dan btw vanaf het moment dat je de €20.000-grens overschrijdt. Je moet dan ook weer een standaard btw-administratie bijhouden en kunt drie jaar lang geen gebruik meer maken van de regeling.
Elke ondernemer kan zich aanmelden voor de KOR bij de belastingdienst. Via
belastingdienst.nl/kor kun je meer lezen over de regeling en nagaan of je aan de voorwaarden voldoet.

2 Nieuw btw-nummer

Per 1 januari krijgen alle eenmanszaken een nieuw btw-nummer. Dit zogenaamde btw-identificatienummer (btw-id) is om privacyredenen niet langer gebaseerd op het BSN (burgerservicenummer) van de ondernemer. Vermeld dit nummer op je website en facturen. Voor communicatie met de belastingdienst blijf je je oude nummer gebruiken – vanaf 1 januari heet dat je omzetbelastingnummer.

3 Zelfstandigenaftrek omlaag

Vanaf 2020 wordt de zelfstandigenaftrek elk jaar €250 lager: van €7030 in 2020 tot €5000 in 2028. De zelfstandigenaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek en verlaagt het inkomen waarover je belasting betaalt. Daar staat tegenover dat de arbeidskorting en algemene heffingskorting omhoog gaan, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De korting is inkomensafhankelijk: lagere inkomens gaan er het meest op vooruit.

4 Bijtelling elektrische auto’s omhoog

Het bijtellingspercentage voor nieuwe elektrische auto’s van de zaak gaat omhoog: in 2020 betaal je 8% over de eerste € 45.000 cataloguswaarde, en 22% over de rest. Lees ook even de blog Wat kost elektrisch rijden.

5 Twee belastingtarieven

Vanaf 2020 zijn er nog maar twee in plaats van drie belastingschijven. Over je belastbaar inkomen tot €68.507 betaal je 37,35% belasting, daarboven 49,5%. Of en hoeveel je erop vooruitgaat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Over het algemeen betalen inkomens boven de €20.711 iets minder belasting.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

Voor 6.95 per maand ben je er

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!