icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
4 minuten

Wat kost elektrisch rijden?

Wil je weten of elektrisch rijden financieel interessant voor jou is? Lees hier waar je allemaal rekening mee moet houden. Van aanschaf en laadkosten tot onderhoud en restwaarde.

1. Laadkosten

Eigen laadpaal   
Allereerst de kosten van de ‘brandstof’. Je auto opladen via een eigen laadpaal, thuis of op je werk, is voordeliger dan laden bij een openbaar laadpunt. De kosten per kilowattuur (kWh) liggen dan rond de € 0,26 inclusief btw. De accucapaciteit van elektrische auto’s verschilt enorm; van grofweg 15 tot 95 kWh. Uitgaande van een gemiddelde accucapaciteit van 55 kWh, betaal je €0,26 x 55 = €14,30 voor een volle ‘tank’, ofwel accu. Een accu volladen duurt grofweg 6 tot 10 uur.     

De kosten per kilometer zijn over het algemeen een stuk lager dan bij auto’s die op benzine of diesel rijden. Al loopt het verbruik van stekkerauto’s sterk uiteen. Er zijn niet alleen grote verschillen tussen de modellen, ook de weersomstandigheden (kou, tegenwind), je snelheid en het gebruik van bijvoorbeeld airco en verwarming hebben invloed op het verbruik. Uitgaande van een grof gemiddelde van 5 kilometer per kWh, betaal je €0,05 per kilometer. 

Uiteraard betekent een eigen laadpaal wel een investering. De aanschafprijs van een laadpaal kan fors verschillen, maar reken op minimaal € 900 inclusief de installatie. Je kunt kiezen voor een zogeheten slimme laadpaal: die is op afstand te beheren en bovendien kun je de kosten van laadsessies automatisch verrekenen met je onderneming of werkgever. Je hebt wel een hostingabonnement nodig, van ongeveer €7 per maand.    

Openbare laadpaal  
Een eigen laadpaal voor de deur is niet voor iedereen een optie. Niet iedereen heeft immers voldoende ruimte op zijn eigen terrein voor een oplaadpunt. Gelukkig zie je steeds meer openbare laadpalen in het straatbeeld. In oktober 2021 waren het er ruim 80.000 volgens rvo.nl. Deze zijn doorgaans krachtiger dan een thuislaadpaal, maar je bent duurder uit. Je betaalt vaak een starttarief, een tijdstarief en/of kWh-tarief, dat kan variëren van €0,31 tot ongeveer €0,59. Deze prijzen zijn afhankelijk van de aanbieder van de laadpaal. Laden duurt 2 tot 4 uur. Er zijn ook semi-publieke laadpalen, bijvoorbeeld in parkeergarages.

Bij een snellaadpunt, veelal langs de snelweg, laad je je accu in ongeveer een halfuur voor 80% vol. Hiervoor betaal je een hoger tarief, gemiddeld € 0,69. Bekijk alle laadpalen op oplaadpunten.nl of check ze in de MoveMove-app. Lees ook de blog Elektrisch laden, wat kost het?

2. Aanschaf en restwaarde

Volledig elektrische auto’s zijn in de regel duurder in aanschaf dan vergelijkbare modellen op benzine of diesel. Voor een nieuwe stekkerauto ben je minimaal €21.000 kwijt. Die aanschafprijs kan oplopen tot ruim €200.000… Voornaamste reden: de accu, nog altijd het duurste onderdeel van de auto. het prijsverschil wordt wel steeds kleiner.  

De accu is er ook de oorzaak van dat de restwaarde van elektrische auto’s lager ligt. Maar de ontwikkelingen gaan snel: accu’s worden rap goedkoper, kunnen steeds langere afstanden rijden en sneller worden opgeladen. De verwachting is dan ook dat mensen steeds meer vertrouwen krijgen in de levensduur van accu’s, waardoor ze bereid zijn meer te betalen voor een tweedehands model. De restwaarde gaat dus omhoog. Het economisch bureau van ING verwacht zelfs dat elektrische auto’s die nu de showroom verlaten na vijf jaar 40 tot bijna 50% van hun nieuwwaarde behouden. Dat is meer dan benzine- en dieselauto’s. Ook de groeiende vraag naar elektrische auto’s zorgt voor een groter aanbod en lagere prijzen.

De voordelen van elektrisch rijden in minder dan één minuut.

3. Bijtelling elektrische auto’s

Ben je van plan om meer dan 500 privékilometer per jaar te rijden met je auto van de zaak? Dan moet je bijtelling betalen. Elektrische auto’s die 0 gram CO2 uitstoten profiteren in 2022 van het bijtellingstarief van 16%. Bij diesel- en benzineauto’s is dit 22%. Heb je de auto eenmaal gekocht, dan staat het bijtellingspercentage vijf jaar vast. (Daarna wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de dan geldende regels.) Deze periode gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating. Maar let op: is je auto duurder dan €35.000, dan betaal je 22% bijtelling over het bedrag daarboven. De overheid gaat deze voordelige regeling de komende jaren geleidelijk afbouwen: 

Jaar         bijtelling EV     maximale catalogusprijs*
2022              16%                            €35.000
2023              16%                            €30.000

*Boven dit bedrag betaal je 22% bijtelling. 

Rekenvoorbeeld netto kosten bijtelling EV
Je schaft in 2022 een elektrische auto aan van €55.000, die je ook privé gaat gebruiken. Je betaalt dan:
16% bijtelling over €35.000 = € 5.600 + 22% bijtelling over €20.000 = €4.400 
Totaal: €10.000 bijtelling

Val je in het 37,07% belastingtarief, dan zijn je netto jaarlasten voor privégebruik van de auto 37,07% van €10.000 = €3.707.

4. Subsidies en fiscale voordelen

Omdat de overheid elektrisch rijden wil stimuleren, profiteer je als ondernemer van allerlei fiscale voordelen. Afgezien van het lage bijtellingspercentage zijn eigenaren van een stekkerauto in ieder geval tot en met 2024 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en BPM.

Particulieren kunnen bovendien aanspraak maken op allerlei, landelijke en gemeentelijke subsidies. Er zijn bijvoorbeeld plannen voor een aanschafsubsidie voor tweedehands elektrische auto’s. Dit om te voorkomen dat deze naar het buitenland gaan.

5. Onderhoud: goedkoper

Het onderhoud van stekkerauto’s is eenvoudiger en dus goedkoper dan dat van hun fossiele broertjes. Elektrische auto’s hebben aanzienlijk minder bewegende delen dan auto’s op fossiele brandstof. Volgens schattingen hebben ze tot wel 50% minder onderhoud nodig. Elektronica hoef je niet te onderhouden: er hoeven bijvoorbeeld geen bougies, distributieriemen of benzineleidingen te worden vervangen en olie of koelvloeistof zijn ook niet nodig. Vanwege het hoge motorkoppel en gewicht van elektrische auto’s slijten de banden wel sneller. 

6. Verzekering: duurder

De verzekering voor een elektrische auto is meestal duurder dan die van een traditionele auto. Door de hogere aanschafprijs is ook de premie hoger. Bovendien kunnen reparaties van een elektrische auto flink in de papieren lopen: de onderdelen zijn duurder, er is specialistische kennis voor nodig en door alle technologisch snufjes is schadeherstel ook nog arbeidsintensief.
Nog een oorzaak van de vaak hogere premie: elektrische auto’s hebben door hun hogere gewicht een langere remweg, wat de kans op botsingen groter maakt.

7. Laadpas

Om je auto op te laden heb je een laadpas of laadsleutel nodig. De laadpas van MoveMove kost €6,95 per maand en kun je koppelen aan je thuislaadpaal én gebruiken bij openbare laadpunten. MoveMove belast het tarief van de laadpaalaanbieder één op één aan je door, je betaalt dus niets extra.

Bij de laadpas ontvang je ook een tankpas waarmee je fossiele brandstof kunt tanken, ideaal dus ook voor bezitters van een plug-in hybride auto. Bovendien kun je met deze pas nog veel meer mobiliteitskosten afrekenen – van parkeerkosten tot OV Reizen en de autowasstraat. Al je uitgaven komen overzichtelijk op één btw-factuur

Wat kost elektrisch rijden?
meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!