icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 min

Het voordeel van kilometerregistratie in 2024

In 2024 is een accurate kilometerregistratie essentieel voor zakelijke autorijders. Met een auto van de zaak kun je BTW voordelen genieten, daarvoor is km registratie nodig om extra kosten te voorkomen. Een sluitende kilometerregistratie kan je jaarlijks honderden euro's besparen. Ontdek in dit artikel hoe je dat doet en waarom het zo belangrijk is.

BTW-voordeel bij privégebruik van een auto van de zaak

Als je een auto tot je bedrijfsvermogen rekent kun je de BTW aftrekken op aanschaf, onderhoud en brandstofgebruik. Voorwaarde is dat de auto puur zakelijk wordt gebruikt. Dit geldt ook voor leaseauto’s. Als je de auto ook privé gebruikt, moet je voor het privégebruik BTW betalen. Dit noem je ook wel de bijtelling. Dit is standaard 2,7% van de cataloguswaarde, tenzij je kunt aantonen hoeveel de auto privé is gebruikt. Let op: ook woon-werkverkeer valt onder privégebruik.

Sluitende kilometerregistratie 2024

Voor de belastingdienst moet je BTW betalen voor het privégebruik van je auto. Om te kunnen bepalen wat het aandeel van het privégebruik is, moet je een sluitende kilometerregistratie bijhouden waarin je aantoont hoeveel kilometer je zakelijk en privé hebt gereden. Rijd je per jaar minder dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak? Dan betaal je geen bijtelling. Voorwaarde is wel dat je dit kunt aantonen met een sluitende kilometerregistratie

Bereken je eigen BTW-voordeel

Voor het berekenen van de belasting voor privégebruik zijn er 2 methoden:

  1. Heb je geen sluitende kilometerregistratie? Dan moet je doorgaans 2,7% van de cataloguswaarde als BTW privégebruik opgeven. Bij een gemiddelde auto van € 30.000 is dit al € 810 per jaar.
  2. Als je wel een sluitende kilometerregistratie hebt dan kan je aantonen hoeveel procent van de kilometers privé is geweest. Vervolgens kijk je hoeveel BTW je hebt afgetrokken voor autokosten. Dat is met name de brandstof, onderhoud en aanschaf. Met de rekenmodule van de Belastingdienst kun je de bijtelling BTW privégebruik exact uitrekenen. Dat kan je gemakkelijk honderden euro’s per jaar besparen! Meer informatie over de BTW privégebruik regeling lees je op de website van de Belastingdienst.

Hoe moet ik een sluitende kilometerregistratie bijhouden?

Je kunt de kilometerregistratie handmatig bijhouden in een schriftje, maar dit kost een hoop tijd en er is een grote kans op fouten. Er zijn meerdere partijen die hier een handige automatische oplossing voor bieden. Bij MoveMove is het mogelijk om je MoveMove-tankpas te koppelen aan verschillende kilometerregistratiesystemen waaronder Fleetmatics, Routeconnect, Trasec, TrackJack, ULU en Cartracker.

kilometerregistratie bijhouden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!