Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
blog Elektrisch laden 2 minuten

Elektrisch laden in het buitenland: zo ben je voorbereid

Het wordt steeds makkelijker met de elektrische auto de grens over te gaan, voor zaken of vakantie. Accu’s worden beter en ook in andere landen breidt het netwerk van laadpalen zich gestaag uit. Wel blijft het verstandig je reis te plannen. Met deze 6 tips ben je voorbereid op elektrisch laden in het buitenland.

Elektrisch laden in het buitenland

1. Check je laadpas

Check ruim voor vertrek of je laadpas bruikbaar is in het buitenland. Houd er rekening mee dat je pas misschien nog geactiveerd moet worden. Rijd je in een auto van je werkgever? Vraag dan eerst na of je gebruik mag maken van laadpalen in het buitenland op kosten van de zaak. Zoek ook uit bij welke laadpalen je terechtkunt.

Heb je een MoveMove-laadpas? Vraag dan via de Mobility Manager op de site de MoveMove EU laadpas aan. Daarmee kun je terecht bij 250.000 openbare oplaadpunten (inclusief snelladers) in Europa.

2. Plan je reis

Houd bij het plannen van de route vast rekening met de laadlocaties, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe vaak en hoe lang je moet laden is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je accu en dus het bereik van je auto. Net als in Nederland heb je over de grens te maken met openbare en privé laadpalen. Ook in het buitenland kun je, afhankelijk van je pas, bij de openbare laadpalen terecht.

Vergeet niet te checken of er laadmogelijkheden zijn bij de accommodaties waar je onderweg en op je bestemming verblijft. Download de EU Laadpas-app (App Store en Google Play) voor een overzicht van laadpalen in het buitenland.

3. Houd rekening met een lagere actieradius

Filerijden is niet alleen saai, het kan ook betekenen dat je eerder moet laden dan gepland. Ook hoge of lage temperaturen of harde wind kunnen leiden tot verminderde accuprestaties. En als je dan eindelijk bij je laadlocatie bent, kan het gebeuren dat alle laadpalen al bezet zijn. Breng daarom bij het plannen van je reis ook alternatieve laadlocaties in kaart. Dat maakt je flexibel en kan een hoop stress besparen.

4. Gebruik bij voorkeur snelladers

Je wilt op weg naar je vakantie of afspraak niet te lang aan de lader staan. Daarom is het bij het plannen van de rit slim om gebruik te maken van snelladers. Snelladen kost wat meer, maar je kunt in een halfuurtje je weg vervolgen. Deze laders hebben een capaciteit van minimaal 50kW, maar als je auto meer capaciteit aankan, is meer in dit geval altijd beter. Zo kun je je rit binnen afzienbare tijd weer vervolgen.

5. Check de laadkosten per land

Hoeveel je voor een oplaadbeurt betaalt, is afhankelijk van jouw laadpas. Aanbieders van gratis laadpassen kunnen transactiekosten over je laadsessies berekenen. Check op de site of via de app van de pasaanbieder wat de laadtarieven in het buitenland zijn.

Met de laadpas van MoveMove betaal je alleen de kosten van de laadpaalaanbieder. MoveMove brengt je dus géén extra kosten in rekening.

6. Controleer welke kabels je nodig hebt

Hoewel de meeste landen gebruikmaken van de ‘reguliere’ Type 2-kabels, heb je in landen als Frankrijk en Italië soms Type 3C-stekkers nodig. Bekijk voor je vertrekt dus goed of je met jouw aansluiting overal kunt laden, en neem voor de zekerheid een extra laadkabel of een verloopstuk mee om te laden aan een gewoon stopcontact.

MoveMove: een laadpas met veel extra's 

Heb je nog geen laadpas? De pas van MoveMove is speciaal voor zakelijke gebruikers. Je betaalt geen toeslag op de laadtarieven en kunt er ook extra’s zoals parkeren, ov, ov-fiets, de wasstraat en autovloeistoffen mee afrekenen. Al je zakelijke reiskosten komen op één overzichtelijke factuur, voor maximale btw-teruggave.