icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Snelladen met je auto: 5 vragen en antwoorden

Je laadt je elektrische auto natuurlijk het liefst op als je slaapt of werkt. Maar als je een lange rit maakt, zijn snelladers een uitkomst. In deze blog lees je meer over de werking, locaties en kosten van snelladen met je auto.

Snelladen met je auto

1. Hoe werkt snelladen met je elektrische auto?

Het verschil tussen een ‘normale’ lader en een snellader zit in de manier van het overbrengen van stroom. Openbare laadpalen en je laadpaal thuis maken gebruik van wisselstroom (AC), die door een omvormer in de auto wordt omgezet naar bruikbare gelijkstroom (DC). Bij snelladers zit die omvormer in de laadpaal zelf, waardoor de stroom direct bruikbaar is. Er wordt dus direct gelijkstroom in je auto gepompt, en dat scheelt een hoop tijd.
Snellaadpunten hebben vaste kabels met verschillende typen stekkers. Je kunt je eigen laadkabel dus in je auto laten liggen.

2. Hoe lang duurt snelladen?

Waar een gewone laadpaal thuis zo’n 4 tot 6 uur nodig heeft, is je auto bij een snellader in ongeveer 30 minuten weer voor 80 procent opgeladen. Dat is een gemiddelde, want er zijn verschillende typen snelladers, met elk hun eigen maximale laadsnelheid. Het vermogen varieert van 50 kilowatt (kW) tot wel 350 kW. Gewone laadpalen leveren meestal een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW. Overigens zijn niet alle elektrische auto’s geschikt voor hoge laadsnelheden. Zeker de al wat oudere of goedkopere modellen komen niet verder dan 100 kW.
 
Het is niet aan te raden om de accu helemaal vol te laden aan een snellader. Boven de 80 procent neemt de laadsnelheid namelijk rap af om de accu niet te beschadigen.

3. Waar vind ik snelladers voor de auto?

Met de MoveMove laadlocator in de app check je makkelijk waar er in de buurt een openbare laadpaal te vinden is. Ook zie je waar de dichtstbijzijnde snellader zich bevindt. Je kunt met de laadlocator ook het maximum vermogen, het type aansluiting en de prijs (indien bekend) checken.

4. Wat zijn de kosten van snelladen?

Snelladen met je auto is duurder dan laden bij een normale openbare laadpaal. Waar het thuisladen je ongeveer €0,22 per kWh kost, ben je bij een snellader gemiddeld zo’n €0,69 kwijt. Drie keer zoveel dus. Maar er zijn tussen snellaadpalen grote onderlinge verschillen.

Heb je een gratis laadpas? Dan is de kans groot dat je voor iedere laadsessie een starttarief en/of transactiekosten betaalt. Bij
MoveMove betaal je € 6,95 per maand, maar géén extra kosten bovenop het laadtarief. Dus als je vrij veel kilometers maakt wordt dat al snel interessant. Bovendien biedt de MoveMove-pas nog veel meer voordelen voor ondernemers

5. Waarom is niet elke lader een snellader?

In de eerste plaats omdat het een stuk duurder is. Maar snelladen is op de lange termijn ook niet goed voor de accu van je auto. De gelijkstroom belast het accupakket extra, waardoor je accu tijdens het laden warmer wordt. Hoewel moderne elektrische auto’s vaak gebruikmaken van actieve koeling om de schade te minimaliseren, is het advies nog altijd: gebruik alleen een snellader als er geen alternatief voorhanden is.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!