icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Laadpas kiezen: hier moet je op letten

Er komen steeds meer laadpassen voor de elektrische auto op de markt. Het loont de moeite je te verdiepen in de tarieven, voorwaarden en laadmogelijkheden, want die lopen flink uiteen. Met deze checklist wordt het kiezen alvast makkelijker. 

laadpas kiezen: waar moet je op letten?

Gratis laadpas of laadpas met abonnement?

Er zijn grofweg twee soorten laadpassen: met en zonder abonnement. Een gratis laadpas bestaat eigenlijk niet: een aanbieder zal érgens aan willen verdienen. Als je regelmatig een openbare laadpaal gebruikt (bijvoorbeeld omdat een laadpaal bij je thuis geen optie is), is een vast bedrag per maand voordeliger: vanaf 10 à 20 laadsessies per maand ben je met een laadpas met abonnement beter af.

Verschillende soorten laadkosten
starttarief/transactiekosten: met een gratis laadpas betaal je bij een openbare laadpaal vaak een starttarief / transactiekosten, ofwel een bedrag per laadsessie. Gemiddeld betaal je €0,35 per keer, maar er zijn ook aanbieders die meer (€ 0,69) of minder (€0,06) rekenen voor elke laadsessie. Soms betaal je alleen bij de eigen laadpalen van een laadpasaanbieder geen starttarief, bij alle andere laadpalen wel.

Roamingkosten/toeslag: er zijn ook laadpasaanbieders die extra roamingkosten per kWh of een percentage van het totaalbedrag doorbelasten. De hoogte van deze kosten varieert nogal en kan oplopen tot zo’n 10% van het totaalbedrag.

Vast tarief: verschillende laadpasaanbieders berekenen niet het tarief van de laadpaal door, maar hanteren een vast kWh-tarief. Dat bedrag ligt meestal rond de €0,38 - €0,40 per kWh. Het voordeel is dat je weet waar je aan toe bent. De tarieven kunnen per laadpaal namelijk behoorlijk verschillen. Maar het betekent ook dat je bijbetaalt bij laadpalen met een goedkoper tarief. Een vast tarief is bijna nooit van toepassing bij snellaadpunten. Daar betaal je in de regel meer; reken op ongeveer €0,65 per kWh.

MoveMove: géén verborgen kosten
Als je een laadpas met abonnement hebt, zijn de extra kosten per laadsessie meestal lager. Bij MoveMove betaalt je, los van je abonnement, zelfs helemaal niets extra’s. De kosten van de laadpaalaanbieder worden één-op-één aan je doorberekend. Voor € 6,95 per maand schiet MoveMove bovendien nog veel meer reiskosten voor. 
En wist je trouwens dat MoveMove verkozen is als beste laadpas door vergelijkingsplatform Top-x?

Is de laadpas geschikt voor snelladen?

Check van tevoren of een laadpas ook te gebruiken is om je auto te laden bij snellaadstations. Dat is steeds vaker het geval, maar let op, de tarieven kunnen ook hier flink uiteenlopen. Zoek dus uit welke prijs je betaalt aan de snellader.

Dekking in Nederland en Europa?

Je kunt tegenwoordig met de meeste laadpassen bij vrijwel alle ruim 80.000 laadpalen in Nederland terecht, maar check dit van tevoren.
Ook kun je steeds meer laadpassen ook in het buitenland gebruiken. Ook hiervoor geldt: controleer van tevoren bij welke Europese laadstations je kunt laden en wat dat kost. Dat kan op de site of in de app van de laadpasaanbieder. Let op: soms moet je je laadpas apart activeren voor gebruik in het buitenland.   

Laadpas geschikt voor btw-aangifte?

Ben je ondernemer en staat je auto op de zaak? Dan mag je de btw op de verbruikte stroom aftrekken. Dan is het wel handig als alle laadkosten op één rekening terechtkomen. Bij MoveMove komen niet alleen je laadkosten, maar ook alle andere kosten die je ermee afrekent – tanken, parkeren, de wasstraat en het ov, om maar wat te noemen - op één overzichtelijke factuur voor maximale btw-teruggave. Let er bij aanschaf van een eigen laadpaal op dat deze het stroomverbruik meet.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!