icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
4 minuten

Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto?

Het opladen van een elektrische auto duurt gemiddeld 30 minuten tot… 21 uur. Dat enorme verschil zit ‘m in de manier van opladen: via het stopcontact (langzaam), een laadpaal (gemiddeld) of een snellader (snel). De laadtijd van een elektrische auto is bovendien afhankelijk van de grootte en het soort accu, en van de temperatuur. MoveMove legt het uit.


Laadtijd in het kort:
Een elektrische auto met een gemiddelde accucapaciteit (60 kWh) voor 80% volladen, duurt:

  • 21 uur via het stopcontact (2,3 kW)
  • 4,5 tot 13 uur via een laadpaal thuis (11 - 3,7 kW)
  • 2 tot 4,5 uur via een openbare laadpaal (22 - 11 kW)
  • 12 tot 58 minuten via een snellader (250 - 50 kW)
hoelang duurt opladen elektrische auto?

Welke vormen van elektrisch laden zijn er?

Wil je je elektrische auto (EV) opladen, dan kun je kiezen uit regulier laden (thuis of op straat) en snelladen. Bij snelladen laad je met een vermogen van minimaal 50 kilowatt (kW), maar meestal meer. Zogenaamde ‘supersnelladers’ kunnen een vermogen van tot wel 350 kW aan.
Een laadpaal thuis levert een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW, terwijl een laadpaal op straat goed is voor vermogens tussen de 11 en 22 kW. Via het stopcontact laad je met een vermogen van 2,3 kW.

Waarom kun je het best je elektrische auto tot 80% laden?

Er is een goede reden waarom de meeste elektrische rijders met 80 procent actieradius al vertrekken bij de laadpaal. Om de levensduur van de accu te verlengen gaat de laatste 20% tergend langzaam.

Hoelang duurt snelladen?

In de praktijk zal het niet vaak voorkomen dat je je auto oplaadt van 0 tot 80%. Koppel je jouw elektrische auto aan een snellader, dan laad je het accupakket in gemiddeld 30 minuten voor 80% vol. Heb je een elektrische auto met 500 kilometer aan actieradius, dan kun je na je lunchpauze dus weer 400 kilometer vooruit.

Hoelang duurt laden aan een laadpaal?

Met een laadpaal thuis, of een zogenaamde ‘wallbox’ – een laadkast aan de muur – laad je met een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW. Er bestaat namelijk zoiets als 1-fase, 2-fase en 3-fase laden. De standaard laadpaal is een 1-fase lader en heeft een laadvermogen van 3,7 kW. Je maakt dan gebruik van de normale 230V-aansluiting. Gemiddeld laad je de accu in 13 uur voor 80% vol.

Erg populair is de 3-fase laadpaal met een vermogen van 11 kW. Daarmee gaat het laden drie keer zo snel: 80% in zo’n 4,5 uur. Woon je in een nieuw huis, dan is een 3-fase aansluiting standaard, maar in een oude woning verkrijg je die ‘krachtstroom’ pas als de monteur de meterkast aanpast.

Met de 1-fase laadpaal ‘tank’ je per uur ongeveer 20 kilometer aan rijbereik, met het 3-fase laadpunt het drievoudige. Publieke laadpalen hebben vaak een vermogen van 22 kW. Laden tot 80% kost daarmee gemiddeld 2 uur.

Hoelang duurt laden via het stopcontact?

Bij je elektrische auto zit vaak al een 230V-laadkabel. Die kun je gewoon in het stopcontact steken, net zoals de oplader van de smartphone of de stekker van je laptop. Je haalt dan een maximaal laadvermogen van 2,3 kW. Heb je een elektrische auto met een accucapaciteit van bijvoorbeeld 45 kWh, dan kost een volle batterij je 45/2,3 = dik 19 uur. Heb je de elektrische auto niet zo vaak nodig, dan is opladen zonder (dure) laadpaal best een optie.

Hoe groter de accu, hoe langer de laadduur

Het ene accupakket is natuurlijk groter dan het andere. Bij autobatterijen spreken we van de capaciteit van de accu. Die druk je uit in kilowattuur, ofwel: kWh. Gemiddeld heeft een elektrische auto een accucapaciteit van 60 kWh, waarbij de grootste en duurste modellen ruim 100 kWh aan accucapaciteit hebben. Hoe groter de batterij, hoe langer het natuurlijk duurt voordat de batterij vol is. Je hebt dan wél een flinke actieradius.

Ook van belang: de laadsnelheid

Elektrische auto’s hebben verschillende laadsnelheden. Bij de nieuwere of duurdere modellen kan dat oplopen tot 270 kW. Oudere of goedkopere elektrische auto’s zijn vaak al blij met een laadsnelheid van 100 kW. Je zult begrijpen: hoe vlotter je auto laadt, hoe sneller het accupakket vol is.

Hoe belangrijk is het type stekker?

De meeste automerken – vooral de Europese – leveren een CCS-stekker bij hun elektrische modellen. Dat is een snellaadstekker die een vermogen van 350 kW DC (gelijkstroom) aankan. Meer dan voldoende dus. Andere automerken – meestal Frans en Aziatisch – gaven lang de voorkeur aan de CHAdeMO-stekker. Die stekker heeft een maximum vermogen van 150 kW DC. Snelladen is dus goed mogelijk maar supersnelladen met pakweg 250 kW lukt niet.

Zo lang duurt het opladen van een elektrische auto: een overzicht

Om op de beginvraag terug te komen: de laadsnelheid van het laadstation, de laadsnelheid van de auto én de capaciteit van het accupakket bepalen hoe lang het duurt voordat de batterij vol is. Daarbij duurt het laden bij een te koude of te warme batterij langer. Een paar voorbeelden op een rij:

laadtijden elektrische auto

Ook de temperatuur beïnvloedt de laadsnelheid

Op papier kun je prima uitrekenen hoe lang het duurt voordat je accupakket weer voor 80% vol zit, maar de praktijk is weerbarstiger. Bij koud weer is de batterij van een elektrische auto ook koud en liggen de laadsnelheden lager. De eerste minuten haal je soms maar een kwart van je normale laadsnelheid, en later in de laadsessie dik de helft. In de winter sta je dus misschien wel bijna twee keer zo lang aan de laadpaal.

Sommige elektrische modellen hebben een slimme klimaatregeling die de temperatuur van de batterijen regelt. De meeste batterijen functioneren het best bij een temperatuur van 20-30 graden Celsius.

Elektrisch laden met de laadpas van MoveMove

Naast een laadpunt heb je een stekker nodig en een laadpas. Met de laadpas van MoveMove laad je je auto simpel thuis op of onderweg. De laadsessie activeer en eindig je met de laadpas, waarna er één overzichtelijk maandfactuur volgt. Ook handig in de MoveMove-app: de laadlocator met een overzicht van alle laadpunten in de buurt.  

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!