icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Kilometervergoeding 2024 voor zzp’ers, waar moet je om denken?

Wanneer je als zzp’er zakelijke kilometers maakt, kun je daar een vergoeding voor krijgen. Maar wat zijn de regels rondom zo’n kilometervergoeding in 2024 en waar moet je extra op letten?

kilometervergoeding

Wat is een kilometervergoeding?

Een kilometervergoeding is een reiskostenvergoeding voor je gemaakte zakelijke kilometers. Je kunt aanspraak maken op een kilometervergoeding wanneer je geen gebruikmaakt van een vervoermiddel van de zaak. Eerder al schreven we een blog over de vraag of je als ondernemer beter je auto zakelijk of privé kunt aanschaffen; dat hangt van verschillende factoren af.

Wanneer je je privé-auto gebruikt voor een zakelijke afspraak, mag je in 2024 per zakelijke kilometer €0,21 aftrekken bij de aangifte Inkomensbelasting. Ook voor ieder ander vervoermiddel (een scooter of (elektrische) fiets bijvoorbeeld) geldt dat je alleen €0,21 per kilometer kunt laten uitkeren als dit vervoermiddel onder je privébezittingen valt. Ritten met het openbaar vervoer of de taxi zijn wel volledig aftrekbaar als zakelijke kosten. Let er wel op dat je de bonnetjes goed bewaart.

Vergeet de kilometerregistratie niet

Wanneer je als zzp’er aanspraak wilt maken op een kilometervergoeding, is een sluitende kilometerregistratie onmisbaar. Zonder deze registratie kan de belastingdienst niet checken of je gemaakte ritten zakelijk of privé van aard zijn.

Meer informatie over je reiskostenvergoeding

Wanneer je een sluitende rittenregistratie kunt aanleveren, ben je er nog niet. Wat is bijvoorbeeld het btw-tarief voor OV en taxi? En is woon-werkverkeer ook aftrekbaar? In een eerdere blog zochten we alles over btw over je reiskosten uit. Wil je weten waar je op moet letten als je reiskosten factureert aan een opdrachtgever? Je leest er hier meer over.

€0,21 is niet genoeg

In 2024 is de kilometervergoeding van €0,19 naar maximaal €0,21 per kilometer belastingvrij gegaan. Verschillende partijen, waaronder de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR), blijven pleiten voor een ruimhartigere regeling voor auto’s. 21 cent per kilometer is in de praktijk namelijk nog steeds te weinig om de kosten te dekken. Dat komt doordat autobezitters meer geld kwijt zijn aan brandstof, verzekeringen, onderhoud en afschrijving dan mensen die gebruikmaken van bijvoorbeeld de fiets of het OV. VZR heeft daarom een normvergoeding per kilometer opgesteld, waarop je kunt terugvallen en aan kunt refereren in een gesprek met je opdracht- of werkgever.

MoveMove maakt het makkelijk

De boekhouding is voor veel zzp’ers niet de leukste tijdsbesteding. Wanneer je auto op naam van de zaak staat, kun je met MoveMove een hoop werk besparen. Zo hoef je geen foto’s van je bonnetjes te maken, profiteer je van maximale btw-teruggave en wordt je administratie eenvoudig aan je boekhoudpakket gekoppeld.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!