icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 min

Welke autokosten zijn aftrekbaar voor zzp’ers?

Ga je als zzp’er op pad met de auto? Dan mag je autokosten aftrekken in de inkomstenbelasting. Ook mag je de btw op de autokosten terugvragen in je btw-aangifte. Hierbij maakt het uit of de auto op naam van de zaak staat of privébezit is. 

In het kort:

•    Is je auto privébezit? Dan mag je €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.
•    Staat je auto op naam van de zaak? Dan mag je álle autokosten aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.
•    In beide gevallen mag je de btw over de zakelijke autokosten terugvragen in de btw-aangifte, mits je btw-plichtig bent.

Optie 1, auto van jezelf: €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken 

Gebruik je je eigen voertuig voor zakelijke ritten? Dan mag je €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt overigens niet alleen voor de auto, maar ook voor kilometers met bijvoorbeeld scooter, fiets of lopend. Het voordeel: je verlaagt je winst en betaalt zo minder belasting. 

Je houdt hiervoor een rittenregistratie bij. Per rit noteer je: datum, adres van vertrek en aankomst en aantal kilometers. Rijd je een andere route dan gewoonlijk? Dan moet je dat kunnen uitleggen. En goed om te weten: de Belastingdienst ziet woon-werkverkeer als privégebruik. In die €0,21 zitten alle kosten verwerkt, zoals brandstof, reparatie, verzekering en parkeren. Die mag je dus niet nog eens apart aftrekken. 

Goed om te weten: ook als je reiskosten doorberekent aan je opdrachtgever, mag je €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

welke autokosten zijn aftrekbaar voor zzp'ers?

Btw zakelijke autokosten terugvragen

Als je je eigen auto gebruikt voor zakelijke ritten mag je ook btw over de autokosten terugvragen in de btw-aangifte. Denk aan kosten voor verzekeringen, brandstof, onderhoud, vloeistoffen, wasstraat en parkeren. Dit kan op twee manieren:
1.    Je houdt netjes een rittenregistratie bij en vraagt de btw terug voor het zakelijke deel van je ritten.
2.    Je vraagt alle btw over onderhoud en gebruik terug. In de laatste btw-aangifte van het jaar doe je een correctie op basis van een vast percentage: 1,5% van de cataloguswaarde van je auto.
Lees meer over het aftrekken van de btw over zakelijke kosten voor je privéauto.

Btw aanschaf privéauto niet aftrekbaar

Wanneer je een auto koopt, kies je voor de btw of je hem op naam van de zaak zet of privé houdt. Schaf je de auto privé aan, dan mag je de btw over de aanschafprijs niet terugvragen. 

Optie 2, auto op naam van de zaak: álle autokosten aftrekbaar

Als je de auto op naam van je bedrijf hebt gezet mag je alle autokosten aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Je telt hiervoor alle autokosten op exclusief btw. Dit bedrag vul je in bij overige bedrijfskosten in je aangifte inkomstenbelasting. Helaas: boetes mag je niet aftrekken. En de aanschafkosten mag je niet in één keer helemaal aftrekken. Die verdeel je over meerdere jaren.
Heb je een auto of busje op naam van je zaak en rijd je die ook privé? Dan mag je nog steeds alle autokosten aftrekken. Maar bij meer dan 500 privékilometers per jaar moet je ook bijtelling berekenen.

Btw aanschaf terugvragen

Zet je de auto bij aanschaf op naam van de zaak, dan mag je de btw over de aanschaf terugvragen in de btw-aangifte. Dit hoef je niet te verspreiden over een aantal jaar, maar mag in één keer. 

Btw onderhoud en gebruik terugvragen

Ook de btw over de kosten voor onderhoud en gebruik mag je terugvragen in de btw-aangifte. Gebruik je je zakelijke auto ook privé, dan betaal je over het privégebruik wel btw. Bij een auto op naam van de zaak verreken je de btw voor het privégebruik in de laatste btw-aangifte van het jaar. Dit kan met een sluitende kilometerregistratie of via een vast percentage.
Meer over de btw-correctie privégebruik zakelijke auto.

Betalen met ‘plastic’ 

Wil je de btw terugvragen? Dan is het handig autokosten af te rekenen met een zakelijke pinpas, zakelijke creditcard of tankpas op naam van je onderneming. Daarmee zijn de aankoop en de btw gekoppeld aan je bedrijf. Zo weet de Belastingdienst zeker dat jouw onderneming de afnemer is. 
Voordeel van een tankpas of mobiliteitspas is dat je maandelijks één gespecificeerde factuur krijgt voor de btw-aangifte, zodat je de bonnen van je zakelijke autokosten niet meer hoeft te bewaren. En je kunt er naast benzine ook andere aftrekbare autokosten mee afrekenen, zoals parkeerkosten, de autowasstraat en ruitenwisservloeistof.
Meer over btw over je brandstofkosten
Meer over btw over je parkeerkosten

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!