icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
5 minuten

Auto zakelijk of privé aanschaffen?

Doe je er als ondernemer verstandig aan je auto zakelijk of privé aan te schaffen? Wat voordeliger is, hangt van veel factoren af. 

•    Bij een auto op naam van de zaak mag je alle autokosten zakelijk boeken.
•    Maak je meer dan 500 privékilometers per jaar met je zakelijke auto? Dan betaal je bijtelling. 
•    Gebruik je jouw privéauto zakelijk? Dan mag je €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken.
•    Het kan gunstig zijn je auto voor de inkomstenbelasting als privébezit op te geven en voor de omzetbelasting als zakelijk.

Tesla

Kiezen tussen 10% en 90% zakelijk gebruik

Gebruik je je auto minder dan 10% zakelijk, dan moet je hem privé aanschaffen. Gebruik je hem meer dan 90% zakelijk, dan ben je verplicht de auto op naam van je zaak te zetten. “Rijd je meer dan 10% maar minder dan 90% zakelijk, dan mag je kiezen”, zegt Johnnie Drieënhuizen van KeesdeBoekhouder. “Je geeft je keuze door bij je belastingaangifte. Bedenk daarbij goed wat voor jou het voordeligst is, want als je de keuze eenmaal hebt gemaakt, dan zit je eraan vast totdat je weer een nieuwe auto koopt. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen draait de Belastingdienst de keuze terug.” 

Tip: maak een voorspellende berekening
Omdat je aan je keuzes vastzit zolang je de auto hebt, is het altijd verstandig om een voorspellende berekening te maken over de komende jaren, aldus Drieënhuizen. “Het kan bijvoorbeeld in het eerste jaar heel voordelig zijn om je auto op naam van de zaak te zetten, en vervolgens weer niet. Wat voordeliger is, hangt namelijk van veel factoren af.”

Doe een berekening

Auto zakelijk aangeschaft: álle autokosten aftrekbaar

De auto op naam van de zaak zetten lijkt voordeliger, omdat je alle autokosten zakelijk mag boeken – behalve verkeersboetes. “Zo betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting”, zegt Drieënhuizen. “Denk aan brandstof, onderhoud, nieuw navigatiesysteem, winterbanden, noem maar op.” Ook de aanschafkosten mag je aftrekken, maar die moet je wel over meerdere jaren verdelen.

Zet je de auto bij aanschaf op naam van de zaak, dan mag je ook de btw over de aanschaf terugvragen in de btw-aangifte. Dit hoef je niet te verspreiden over een aantal jaar, maar mag in één keer. Ook de btw over de kosten voor onderhoud en gebruik mag je terugvragen in de btw-aangifte. 

Autokosten aftrekken of de btw terugvragen?

Dan is het handig deze kosten af te rekenen met een zakelijke pinpas, zakelijke creditcard of tankpas op naam van je onderneming. Voordeel van een tankpas is dat je maandelijks één gespecificeerde factuur krijgt voor de btw-aangifte, zodat je de bonnen niet meer hoeft te bewaren.

Meer dan 500 privékilometers per jaar

Maak je meer dan 500 privékilometers per jaar, bijvoorbeeld voor familiebezoek, een dagje naar het strand of om de kinderen naar school te brengen? Dan ziet de Belastingdienst dit als een vorm van inkomsten. Daarom betaal je hierover belasting. Drieënhuizen: “Dit heet ‘bijtelling’ en deze kan flink oplopen. Dan wordt het een stuk minder interessant je auto op naam van de zaak te zetten.” 

Rijd je minder dan 500 kilometer privé? Dan betaal je geen bijtelling. “Je moet dit wel aantonen met een rittenregistratie”, zegt Drieënhuizen. “Gelukkig hoef je dit niet meer met een notitieboekje te doen. Er zijn tegenwoordig ook handige apps voor.”

Auto jonger of ouder dan 15 jaar?

Hoeveel bijtelling je betaalt, hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd van de auto, vertelt Drieënhuizen. “Bij een niet-elektrische auto die jonger is dan 15 jaar, betaal je momenteel 22% bijtelling over de cataloguswaarde. Stel, je hebt een auto met een cataloguswaarde van €35.000, dan is de bruto bijtelling €7.700. Dit tel je op bij je belastbaar jaarinkomen, en daar betaal je dus ook belasting over.”

“Bij een youngtimer loont het eerder om de auto op naam van de zaak te zetten, omdat de bijtelling daarvoor lager is”, zegt Drieënhuizen. “Een youngtimer is een auto ouder dan 15 jaar. Hierbij betaal je 35% over de dagwaarde in plaats van over de cataloguswaarde.” Stel: de dagwaarde van je youngtimer is €2.500. Je betaalt dan slechts bruto €875 bijtelling.

Elektrische auto

“Ook bij elektrische auto’s heb je te maken met een lager bijtellingspercentage”, zegt Drieënhuizen. “Over de eerste €30.000 van de catalogusprijs is de bijtelling 16%; voor het bedrag daarboven gaat het percentage naar 22%. Je hebt bovendien een extra aftrekpost in de inkomstenbelasting: de milieu-investeringsaftrek.” 

Meer over het berekenen van bijtelling

Btw privégebruik auto

Naast bijtelling betaal je voor het privégebruik van je zakelijke auto ook btw. Dat is een andere vorm van belasting. Als je als ondernemer privékilometers rijdt in je zakelijke auto, dan draag je daarvoor btw af. Dat doe je in de laatste aangifte van het boekjaar. In feite is het een correctie op de btw die je hebt afgetrokken in eerdere aangiften van dat jaar.

Lees meer over btw privégebruik auto.

Auto privé: €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken

Drieënhuizen: “Als je een nieuwere auto ook privé gebruikt, dan blijkt uit de praktijk dat het vrijwel nooit voordeliger is hem op de zaak te zetten. Dat komt door de hoge bijtelling. Je kunt hem dan beter privé aanschaffen.”

Gebruik je je eigen voertuig voor zakelijke ritten? Dan mag je €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Het voordeel: je verlaagt je winst en betaalt zo minder belasting. Je houdt hiervoor een rittenregistratie van je zakelijke ritten bij.

Auto privé: ook btw autokosten terugvragen

Als je je eigen auto gebruikt voor zakelijke ritten, mag je niet de btw over de aanschafprijs terugvragen maar wél de btw over de andere autokosten. Zoals brandstof, onderhoud, verzekering, vloeistoffen, wasstraat en parkeren. Dit kan door bij de btw-aangiftes alle btw over onderhoud en gebruik terug te vragen. In de laatste btw-aangifte van het jaar doe je een correctie op basis van een vast percentage: 1,5% van de cataloguswaarde van je auto. Je hoeft hiervoor geen rittenregistratie bij te houden. 

Een andere manier is een rittenregistratie bij te houden en de btw terug te vragen voor het zakelijke deel van je ritten. In dit geval kan het ook voor een privéauto die je zakelijk gebruikt handig zijn een tankpas of mobiliteitspas te gebruiken. Hiermee ontvang je immers maandelijks één gespecificeerde factuur en kun je maximaal btw terugvragen.

Lees meer over het aftrekken van de btw over zakelijke kosten voor je privéauto.

Private lease

Een andere opties is private lease: als particulier een auto leasen. Hierbij betaal je ook geen bijtelling, omdat je het leasecontract op persoonlijke titel afsluit. Ook mag je hierbij €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken. Nadeel is dat het contract geregistreerd wordt bij het BKR en dat je geen btw kunt terugvragen, ook niet over je autokosten.

Lees meer over aftrekbare autokosten

Verschil maken tussen inkomsten- en omzetbelasting

Drieënhuizen: “Als ondernemer heb je te maken met twee soorten belasting: inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw-aangifte). Je kunt ervoor kiezen je auto niét op de zaak te zetten voor de inkomstenbelasting en wél voor de btw.” 

Bij deze optie houd je al je zakelijke kilometers bij, legt hij uit. “Ook noteer je de kilometerstand aan het begin en het eind van het jaar. Zo weet je hoeveel procent je de auto zakelijk hebt gebruikt. Als je dan gedurende het jaar de kosten voor de auto bijhoudt, tel je de btw op en neemt daar het zakelijke percentage van. Dat gedeelte van de btw mag je aftrekken bij de btw-aangifte. Eigenlijk is dit in negen van de tien gevallen de gunstigste constructie.” 

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!