icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Hybride auto opladen: zo werkt het

Het aantal hybride auto’s op de weg neemt nog steeds toe. Ze rijden zuiniger en zijn beter voor het milieu dan gewone auto’s. Klinkt goed, maar voordat je ‘m aanschaft: hoe werkt een hybride auto opladen precies?

Hybride auto opladen

Hoe werkt een hybride auto?

Hybride auto’s hebben zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Het doel: lager brandstofverbruik. Er zijn verschillende types. De meeste hybride auto’s hebben voor de verbranding een benzinemotor, maar een dieselmotor kan ook. Een hybride auto heeft een kleine accu, die oplaadt dankzij de energie die vrijkomt bij het remmen. Een plug-in hybride, ook wel plug-in hybrid electric vehicle (PHEV), heeft een grotere accu (grofweg tussen de 4,4 kWh en 31,5 kWh). Accu’s van deze modellen kun je ook met een stekker opladen.

Hoe werkt het opladen van een hybride auto?

Je kunt een plug-in hybride auto opladen via het stopcontact thuis of via een laadpaal. Hoe lang dat duurt, verschilt per auto. Meestal duurt het laden via een laadpunt maximaal vier uur en via het stopcontact maximaal acht uur. De meeste hybride auto’s zijn niet geschikt voor snelladers. Check dit dus van te voren bij de dealer of fabrikant.

Waar kun je een hybride auto opladen?

Om je plug-in hybride auto op te laden zijn er drie opties. Thuis, op het werk of bij een publieke laadpaal, langs de (snel)weg of bij een parkeerplaats. Je kunt langs de weg de reguliere laadpalen voor volledig elektrische auto’s gebruiken. Thuis kun je met een laadpaal of -kastje je auto opladen. Ook kun je het reguliere stopcontact (220V) gebruiken, maar dat is minder veilig vanwege brandgevaar. Bovendien duurt het laden dan gemiddeld twee keer zo lang. Voor bedrijfspanden met meer dan tien parkeerplaatsen is een laadpaal sinds 2020 verplicht.

Hoeveel kilometer kun je op de accu rijden?

Plug-in hybride wagens hebben een kleinere accu dan volledig elektrische auto’s. Een hybride auto opladen gaat dus sneller, maar je komt wel minder ver. Met deze hybride modellen kun je ongeveer tot 60 kilometer afleggen op elektriciteit. Voor korte en middellange ritten dus ideaal. Toch langer op de weg? Als de accu bijna leeg is, schakelt de auto over op de verbrandingsmotor. Je kunt ook altijd even een pitstop maken bij een laadpaal.

Wat kost het laden van een hybride auto?

De kosten van een hybride auto opladen hangen af van de accucapaciteit en het laadtarief. Het goedkoopst is om de auto thuis aan de eigen laadpaal op te laden. De tarieven hangen af van de stroomleverancier, maar schommelen meestal rond de 22 cent per kWh, inclusief btw. Bij een PHEV-accu van bijvoorbeeld 9,8 kWh kost volledig opladen dus ongeveer € 2,15. Het opladen bij een publieke laadpaal is duurder, zo’n 34 cent per kWh. Dan kom je uit op ongeveer € 3,30 voor een volle accu. Opladen langs de snelweg is het duurst. Hier staan vaak snelladers die tussen de 60 en 69 cent per kWh kosten. Dan kom je dus maximaal uit op € 6,75. Dat is een groot verschil met thuis. De meeste plug-in hybride auto’s zijn niet geschikt voor snelladers.

Wat zijn de belastingvoordelen met een hybride auto?

De belastingvoordelen van een plug-in hybride zijn minder aantrekkelijk dan van een volledig elektrische auto. Dat komt omdat ze minder kilometers op de elektromotor maken. Zo betaal je bij zakelijk gebruik 22 procent bijtelling voor een plug-in hybride auto. Dit is het standaard percentage voor een auto van de zaak. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s is 12 procent. Wel krijg je 50 procent korting op de motorrijtuigenbelasting. Plug-in hybride auto’s zijn iets zwaarder dan gewone auto’s vanwege de accu. Hierdoor betaal je meer wegenbelasting, waardoor de korting iets lager uitvalt. Dit belastingvoordeel geldt in ieder geval tot en met 2024.

MoveMove-pas ideaal voor hybride rijders

Met de MoveMove-pas kun je zowel elektrisch laden als tanken. Dat is ideaal, want zo heb je beide uitgaven overzichtelijk op één factuur. Ook een voordeel: met de MoveMove-app zoek je meteen naar alle beschikbare laadpalen in de buurt. Een hybride auto opladen is dus zo gepiept. Zo wordt een ritje met jouw plug-in hybride bolide pas echt ontspannen.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!