icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Elektrisch laden: dit moet je weten

Hoe werkt het nou precies, dat opladen van de elektrische auto? Kunnen de buren bij jouw laadpaal opladen? Hoe vind je vrije laadpalen in de buurt? En mag je je volgeladen auto even op een oplaadplek laten staan, of ben je dan een ‘laadpaalklever’?

Hoe werkt elektrisch laden?

Opladen via het stopcontact: niet altijd aan te raden

Een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact is niet altijd aan te raden. Zeker een bijna-lege accu opladen kost nogal wat stroom, dus dat duurt een flinke tijd. Bovendien kan een gewoon verlengsnoer er niet tegen, en zelfs speciale oplaadkabels geven soms problemen. Daarom heeft een speciaal laadpunt de voorkeur. Zo'n thuislaadpunt is niet goedkoop, dus als je toch besluit via het stopcontact te laden, gebruik dan in ieder geval een aparte, afgezekere groep in de meterkast en een mode 2-laadkabel met laadbeveiliger of stroombegrenzer.  

 

Eigen laadpaal

Sommige mensen laten op hun eigen terrein – in de garage of op de oprit – een oplaadpaal installeren. Die is alleen toegankelijk voor de eigenaar. Logisch, want de paal is gekoppeld aan de meterkast van de eigenaar. Stiekem opladen bij de laadpaal van de buren is er dus niet bij.

Geen plek bij je eigen huis? Gebruik dan een openbare laadpaal in de buurt, er komen er steeds meer. Je kunt bij de gemeente een oplaadplek in je straat of wijk aanvragen. Die paal blijft eigendom van de gemeente, dus je moet ‘m delen met andere mensen in de buurt.

Waar is de dichtstbijzijnde laadpaal?

In de MoveMove-app kun je zien waar oplaadpalen staan en welke palen beschikbaar zijn. Gebruik die app ook om de route te plannen als je een langere rit maakt. Het kan dan nodig zijn om halverwege even op te laden of de auto tijdens je werkafspraak aan een oplaadpaal te hangen.

Heb je de laadpaal gevonden, maar is hij in gebruik? Niks aan te doen. Ga daarom niet pas op zoek naar een laadplek als de accu al bijna leeg is, zodat je naar de volgende laadpaal kunt rijden. Is de laadpaal die je wilt gebruiken, bezet door een auto maar zijn de lichtjes bij de laadpaal groen? Dan is de auto op de laadplek al opgeladen. Je kunt de eigenaar soms vragen om zijn auto even te verplaatsen, laadpaal-etiquette is om een visitekaartje achter de autoruit te leggen.

Opladen: niet ingewikkeld

Heb je een beschikbare laadpaal gevonden? Opladen is niet ingewikkeld. Als er een rood lichtje brandt, heeft de laadpaal een storing, die kun je niet gebruiken. Groene lichtjes geven aan: klaar voor gebruik. Plug de laadkabel in de auto en de paal, log in met de MoveMove-laadpas (of een andere pas) door ‘m voor de paal te houden en het opladen begint. Dat zie je aan blauwe knipperende lampjes. De stekker is met de laadpaal verbonden en vergrendeld, zodat hij niet zomaar kan worden losgetrokken. Je kunt dus rustig je auto bij de laadpaal achterlaten. Wrikt iemand toch de stekker los, dan stopt de stroomtoevoer direct. Iemand anders kan niet op jouw kosten zijn eigen auto opladen.

Klaar met opladen? Dat zie je aan de groene lichtjes bij de laadpaal of via de app van je auto. Om de auto los te koppelen van de laadpaal, hou je de MoveMove-laadpas nog een keer voor de laadpaal. De kabel wordt automatisch ontgrendeld, dus die kun je van de laadpaal en de auto losmaken. Snoer oprollen, starten en rijden!

Word geen laadpaalklever

Er is zelfs een woord voor: laadpaalkleven, je elektrische auto op een laadplek laten staan terwijl de accu allang vol is. Mensen die willen opladen, moeten dan op zoek naar een andere laadplek. Onderzoek wees uit dat veel auto’s die op een laadplek staan, niet (meer) aan het opladen zijn. Storend, want er komen steeds meer elektrische auto’s, dus steeds meer automobilisten die ook even willen opladen.

Met P-borden wordt bij laadpalen aangegeven dat je er alleen mag parkeren als de auto wordt opgeladen. Soms moet je extra betalen voor het bezet houden van de laadplek, als je auto al is opgeladen. Let op: er zijn ook parkeerplaatsen speciaal voor elektrische auto’s, herkenbaar aan een P-bord en een tekst ‘alleen voor elektrische auto’s’. Er staat wel een laadpaal bij, maar het is niet verplicht om hier je auto op te laden. Daar kun je je elektrische auto dus rustig laten staan.

MoveMove Product Manager deelt zijn ervaringen met elektrisch laden en geeft je graag advies.

Snel opladen bij het tankstation

Bij tankstations en bij sommige carpoolplaatsen zijn snellaadpalen. Daar duurt het opladen van de accu maar een half uurtje. Er staat wel een hoger elektriciteitstarief tegenover. Bijna alle auto’s kunnen bij deze laadpalen terecht, een paar oudere types zonder zogenaamde ChaDeMo-standaard kunnen er niet tegen. Op zo’n snellaadplek kun je de auto niet laten staan: net zoals bij tanken moet je plek maken voor de volgende als de accu vol is.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!