icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
4 minuten

Laadpaal thuis: 14 vragen en antwoorden

Wanneer je een elektrische auto hebt, is het handig als je die thuis kunt opladen. De meeste auto’s staan immers een groot deel van de tijd voor de deur. Maar welke laadpaal kies je, en wat kost dat? En hoe werkt de installatie?

Elektrische laadpaal thuis: vragen en antwoorden

1. Welke laadpalen voor thuis zijn er?

Elektrisch laden aan huis kan op verschillende manieren. De twee gangbaarste methoden zijn de laadpaal en de wallbox. Een laadpaal staat los op een paal, de wallbox is aan de muur bevestigd. Maar er zijn ook andere opties, zoals een ondergronds laadstation of verborgen laadpunt.
Je kunt je elektrische auto ook via het normale stopcontact laden, maar dat gaat een stuk langzamer en wordt wegens brandgevaar afgeraden. Zorg in ieder geval voor een aparte groep in je meterkast en gebruik een laadkabel met stroombegrenzer. Gebruik geen verlengsnoeren.  

2. Verschillen de thuislaadpunten in prijs?

Dat valt mee. De keuze tussen thuislaadopties hangt onder meer af van de mogelijkheden die jouw huis biedt. In feite komen alle thuislaadopties namelijk op hetzelfde neer: je moet een stroomkabel van een stroompunt naar je auto krijgen. Hoe meer aanpassingen je moet doen aan huis, oprit of garage, hoe hoger de kosten zullen zijn.

3. Waar kan ik een thuislaadpaal bestellen?

Sommige energieleveranciers, zoals Vandebron en Vattenfall, bieden een thuislaadpaal inclusief installatie aan. Je kunt ook je thuislaadpaal ook bij een partij aanschaffen die niet je energie levert. Vergelijk je verschillende opties om te kijken wat het beste bij jouw situatie past.

4. Wat zijn de kosten van een laadpaal?

De meeste thuislaadpalen kosten, inclusief installatie, tussen de €500 en €2000. De prijs is afhankelijk van laadpaal die je kiest en de aanpassingen die nodig zijn om je elektriciteitsnetwerk passend te maken.

5. Wat is de ideale plek voor een thuislaadpaal?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van je huis. Heb je een garage? Dan kun je makkelijk een wallbox in de garage plaatsen. Geen garage? Dan kun je kiezen voor een laadpaal die bijvoorbeeld vanaf de straat verdekt opgesteld staat. Houd er rekening mee dat je je laadpaal dicht bij het stopcontact van je auto plaatst.

6. Hoe zit het met de laadsnelheid?

De laadsnelheden zijn onderverdeeld in 1-fase laden en 3-fase laden, waarbij 3-fase laden krachtiger en sneller is dan 1-fase laden. Let op: niet alle auto’s ondersteunen de snelle laadmethode, en ook niet alle huizen zijn standaard uitgerust met de mogelijkheid om 3-fase laden te ondersteunen. In de informatieboekjes van je auto staat of deze geschikt is. Om de stroomvoorziening van je huis te checken, kijk je naar je elektriciteitsmeter. Staat er 220v of 230v op? Dan heb je een 1-faseaansluiting. Bij een 3-faseaansluiting zie je 3x220v/230v of 380/400v staan.

7. Verschillen de laadsnelheden in prijs?

Uiteindelijk wordt er met 1-fase- en 3-fase laden evenveel elektriciteit je auto ingepompt. De laadprijzen verschillen dus niet. Wel is een 3-faselader duurder dan een 1-faselader. Is je stroomvoorziening thuis nog niet geschikt voor 3-faseladen? Dan zijn er aanpassingen aan je elektriciteitsnetwerk nodig en ook dat zorgt voor extra kosten. Maar omdat de snelle laadmethode veel tijd en flexibiliteit oplevert, is zo’n aanpassing aan te raden. Neem contact op met je netbeheerder voor extra informatie over de aanpassing van je stroomvoorziening.

8. Hoe kan ik mijn auto goedkoop opladen?

Thuisladen is in de regel altijd goedkoper dan openbaar laden. Hoewel het kWh-tarief van thuisverbruik vaststaat, kun je wel spelen met het eventuele dalurentarief van je energieleverancier. Als je stroomtarieven ‘s nachts lager zijn, kun je instellen dat je auto bijvoorbeeld om 1 uur met laden mag beginnen. Je kunt de auto zelf laten uitrekenen wat de beste strategie is om om 7 uur ’s ochtends klaar te zijn. Lees ook de blog: elektrisch laden, wat kost het?

9. Kan ik mijn auto voordelig opladen met zonnepanelen?

Ja. Zonnepanelen verlagen je elektriciteitsrekening in de regel flink. Wanneer je je auto oplaadt op het moment dat de zon schijnt, komt de energie rechtstreeks van je zonnepanelen. Elektriciteit die je niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Momenteel krijg je daar nog een vergoeding voor van je energieleverancier. Deze zogeheten salderingsregeling wordt echter naar verwachting vanaf 2023 afgebouwd. Vanaf dat moment wordt het dus voordeliger om je accu overdag op te laden, omdat de zonne-energie anders verloren gaat. De mogelijkheden om zonne-energie binnenshuis op te slaan zijn vooralsnog beperkt.

10. Hoe koppel ik mijn laadpas aan de thuislaadpaal?

Na installatie van de laadpaal krijg je toegang tot een digitale omgeving, waarin je je laadpas kunt koppelen aan je thuislaadpunt. Lukt dat niet, dan kun je dit telefonisch regelen met de laadpaalprovider. Daarna kun je direct aan de slag. Je biedt je persoonlijke chip aan bij de laadpaal, waardoor de paal weet bij wie de laadkosten in rekening gebracht moeten worden. Zo is het mogelijk om je thuislaadkosten direct te factureren aan je werkgever of te boeken op je eigen zakelijke rekening.

11. Houdt de laadpaal ook mijn gereden kilometers bij?

Nee. Via je laadpaal krijg je inzicht in de verbruikte kWh’s, maar niet in het aantal kilometers. Als je voor je bijtelling een sluitende rittenregistratie moet aanleveren, moet je deze dus nog altijd zelf bijhouden.

12. Kan ik een laadpaal aanschaffen in een huurhuis?

Hier heb je natuurlijk wel toestemming voor nodig. Zeker als er door belangrijke draagmuren geboord moet worden, kan een thuislaadpaal op weerstand stuiten. De laadpaal zelf zit maar met een paar schroeven in de grond, dus dat zal in de meeste gevallen geen probleem zijn.

13. Hoe kan ik elektrisch laden zonder eigen oprit?

Heb je geen eigen oprit, dan kun je de gemeente of een laadpaalexploitant benaderen om een laadpaal in de omgeving van je huis te plaatsen.
Als je een laadkabel van je huis naar je auto wilt leggen, informeer dan eerst bij de gemeente of dat mag en onder welke voorwaarden. Er mogen namelijk niet zomaar snoeren of kabels over de stoep of openbare weg lopen wegens struikelgevaar. Er zijn wel manieren om de laadkabel weg te werken, zoals speciale kabelgoottegels of rubberen afdekstrips. Wat is toegestaan, verschilt per gemeente.  

14. Kunnen andere mensen hun auto via mijn laadpaal opladen?

Dat kun je zelf bepalen. Er zijn op dat gebied namelijk drie verschillende instellingen:

  • Volledig privé, dan is de laadpaal alleen met 1 laadpas te gebruiken. De paal verschijnt niet op online laadlocators.
  • Semipublieke laadpaal: de laadpaal verschijnt niet in de laadlocators, maar is wel met andere passen te gebruiken. 
  • Publieke laadpalen: zijn online te vinden, waardoor iedereen van jouw laadpaal gebruik kan maken. Daardoor kan het dus zijn dat een ander jouw plek inneemt. Je mag dan wel je eigen kWh-tarief bepalen (net als bij de semipublieke laadpaal). De etiquette schrijft voor dat je het niet te bont maakt.

Lees ook de blog Elektrisch laden, dit moet je weten.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!