icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Parkeren bij een laadpaal: dit zijn de regels

Er zijn steeds meer parkeerplekken speciaal voor elektrische auto’s. Maar wat zijn de regels? Moet je een parkeerkaartje kopen, mag je parkeren zonder te laden en mogen gewone auto’s er ook staan? Parkeren bij een laadpaal: MoveMove legt uit hoe het zit.

Parkeren bij een laadpaal: de regels

Mag je met een gewone auto parkeren bij een laadpaal?

Over het algemeen mag je met een gewone, niet-elektrische auto’s niet parkeren op een parkeerplek met een laadpaal. Doe je dit toch? Dan riskeer je een boete van €90.

Bij sommige oplaadpunten staat een venstertijd vermeld. Die vertelt je wanneer de plek alleen voor elektrische auto’s beschikbaar is (bijvoorbeeld ’10.00 – 22.00h’). Buiten die tijden mag elke auto op de plek parkeren. Dit gebeurt meestal om op drukke plekken zoveel mogelijk parkeerplaatsen te kunnen bieden.

Mag je met je elektrische auto parkeren bij een laadpaal zonder te laden?

Hierover is veel verwarring. Er zijn namelijk verschillende verkeersborden in omloop, die zelfs binnen gemeenten kunnen verschillen. Een van deze borden geeft aan dat je alleen op de parkeerplek mag staan als je laadt (‘Alleen voor opladen elektrische voertuigen’) en een vergelijkbaar bord vertelt dat alleen elektrische auto’s op de plek mogen staan, of je nu laadt of niet (‘Alleen voor elektrische voertuigen’).

Het veiligst is om alleen een parkeerplek met een laadpaal te bezetten als je daadwerkelijk moet laden. Zo voorkom je een mogelijke boete van €90 en zorg je ervoor dat de laadplek optimaal gebruikt wordt.

Hoe lang mag je parkeren bij een laadpaal?

Over het algemeen zit er geen tijdslimiet aan het parkeren bij een laadpaal. Maar er is ook zoiets als laadpaal-etiquette, die voorschrijft om je auto niet op een laadplek te laten staan als de accu al vol is, onder welk verkeersbord je ook staat. Daar is zelfs een woord voor: laadpaalklever. Houd je batterijpercentage dus in de gaten en leg eventueel een visitekaartje onder je ruit, voor als iemand je erop wil attenderen dat je aan het kleven bent.

Moet je een parkeerkaartje kopen voor je laadplek?

Het is logisch dat je moet betalen voor de stroom die je uit de laadpaal haalt. Maar dat je op steeds meer plekken ook parkeergeld moet betalen, is een voor veel mensen minder helder. Toch is dat op de meeste plekken de realiteit. Omdat steeds meer mensen elektrisch rijden, is het vooral in grote steden niet meer rendabel om iedere elektrische auto een gratis parkeerplek te bieden.

Wil je weten of je op jouw laadplek parkeergeld moet betalen? Kijk dan goed naar de nabije verkeersborden (zoals het bord voor betaald parkeren of het bord van een parkeerschijfzone) of check de website van de gemeente.

Meer weten over elektrisch laden

Elektrisch rijden gaat over meer dan parkeren bij een laadpaal. Zo gaven we eerder antwoord op vragen over thuisladen, laden in het laden in het buitenland en de kosten van elektrisch laden. En rijd je je elektrische auto zakelijk? Dan is een laadpas handig, om overal in Nederland te kunnen laden, en gebruik te maken van gratis extra’s, zoals parkeren en wassen.

meer van: parkeren

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!