Dit zijn de verschillende soorten hybride auto's
Waar tegenwoordig de focus steeds meer ligt op duurzaamheid en brandstofefficiëntie, worden hybride auto's steeds relevanter. Wij hebben een overzicht gemaakt van wat voor type hybride auto's er momenteel op de markt zijn en de oplaadmogelijkheden die ze bieden.
Allereerst: Wat maakt een auto ‘hybride’?
Hybride auto's combineren een verbrandingsmotor met een elektrische motor om brandstofverbruik te verminderen en emissies te verlagen. De ontwikkeling van hybride technologie begon in de late 19e eeuw, maar kreeg pas echt momentum in de late 20e en vroege 21e eeuw. De hybride is momenteel niet meer weg en biedt tal van voordelen ten opzichte van brandstof en elektrische auto’s.
De verschillende type hybride auto
Er zijn meerdere type hybride auto's op de markt. Dit zijn de soorten die je tegen kan komen in de automarkt:
1. Volledige hybride auto's (Full Hybrids)
Volledige hybrides kunnen zowel op hun elektrische motor als op hun verbrandingsmotor rijden, zowel afzonderlijk als in combinatie. Ze bieden aanzienlijke brandstofbesparingen en zijn vooral nuttig in stedelijke omgevingen waar stoppen en starten vaak voorkomt.
2. Mild hybride auto's (Mild Hybrids)
Milde hybrides gebruiken hun elektrische motor alleen om de verbrandingsmotor te helpen tijdens het rijden. Ze bieden minder brandstofbesparing dan volledige hybrides, maar zijn vaak goedkoper en vereisen geen opladen van een externe bron. Mild hybride auto’s bieden verbeterde brandstofefficiëntie ten opzichte van traditionele auto's (zonder significant verlies in prestaties!).
3. Plug-in hybride auto's (Plug-in Hybrids)
Plug-in hybrides hebben grotere accu's die kunnen worden opgeladen via een extern stopcontact of laadstation. Dit type hybride is ideaal voor langere ritten en biedt de flexibiliteit van rijden met zowel elektriciteit als brandstof, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met wisselende rijbehoeften.
Hoe werkt het opladen van hybride auto’s?
Het opladen van hybride auto’s werkt net even wat anders dan de slang van de pomp erin gooien en wachten tot de tank vol is. De meeste hybride auto’s hebben namelijk een oplaadpoort aan de zijkant óf voorkant van het voertuig. Hier kan een laadkabel op worden aangesloten om verbinding te maken met een stopcontact of laadstation.
Hier lees je meer over het opladen van hybrides!
Opladen van volledig en mild-hybride auto's
Volledige en mild hybrides laden hun accu's op tijdens het rijden, voornamelijk door regeneratief remmen, waarbij de energie die normaal verloren gaat bij het remmen, wordt teruggewonnen en gebruikt om de accu op te laden.
Opladen van plug-in hybride auto's
Plug-in hybrides kunnen worden opgeladen via normale stopcontacten thuis of via openbare laadstations. Het werkt als volgt : de auto wordt aangesloten op het stopcontact of laadstation en vervolgens gebruikt de auto de elektriciteit om zijn accu op te laden. Het opladen duurt meestal enkele uren, afhankelijk van het type laadstation en de grootte van de accu.
Sommige plug-in hybride modellen hebben ook een regeneratief remsysteem, waardoor hun accu's tijdens het rijden worden opgeladen, vergelijkbaar met volledig en mild hybrides. Dit zorgt voor extra efficiëntie en vermindering van brandstofverbruik.
Hoe lang duurt het opladen van hybride auto’s?
De tijd die nodig is voor het opladen varieert, afhankelijk van de grootte van de accu en de snelheid waarmee deze wordt opgeladen. Over het algemeen duurt het ongeveer 2-4 uur om een hybride auto volledig op te laden via een standaard stopcontact, terwijl snelladers het proces kunnen verkorten tot slechts 30 minuten.
Het opladen van je hybride doe je met MoveMove!
Het opladen van je hybride maak je nóg eenvoudiger met de tank- en laadpas van MoveMove. Dat is ideaal, want zo heb je beide uitgaven overzichtelijk op één factuur. Ook een voordeel: met de MoveMove-app zoek je meteen naar alle beschikbare laadpalen in de buurt!