Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
blog tanken 2 minuten

Diesel of benzine, elektrisch of toch CNG?

Bij het kiezen van een nieuwe auto weegt het type brandstof voor veel mensen zwaar mee. Logisch, want een verstandige keus kan een hoop geld en milieuwinst opleveren. Elke brandstof heeft zijn voor- en nadelen. Lees verder voor meer details en mogelijkheden.

 

Diesel of benzine, elektrisch of toch CNG?

Diesel of benzine: het omslagpunt

Het verschil tussen diesel (B7) en benzine (E5, E10) heeft een aantal oorzaken. Een benzinemotor heeft een lagere wegenbelasting, verbruikt minder brandstof in stadsverkeer, heeft goedkopere onderdelen bij een mankement en stoot minder fijnstof uit. Aan de andere kant beschikt een dieselmotor over een langere levensduur, is een dieselauto gemiddeld 25% goedkoper en stoot ‘ie minder CO2 uit. Maar wat zijn hier de gevolgen van? In het algemeen kun je er vanuit gaan dat als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, je beter een benzineauto kunt kopen. Leg je per jaar meer dan 30.000 kilometer af? Dan is een diesel waarschijnlijk financieel voordeliger. Als je tussen deze twee uitersten valt, zal het verschil in kosten niet heel groot zijn.

Milieuzones

Naast de kosten per kilometer zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo hebben steeds meer steden milieuzones. Hier mag je met vervuilende auto’s niet het stadscentrum in. Omdat dieselmotoren meer fijnstof uitstoten dan benzinemotoren, gelden deze regels vaker voor (oudere) dieselmotoren. Bedenk dat de regels rondom milieuzones telkens veranderen. Het is daarom niet zeker of milieuzones in de toekomst hetzelfde blijven.
Een ander verschil tussen diesel en benzine: het occasionaanbod van dieselauto’s is vaak kleiner, en de kilometerstand hoger. Aan de andere kant is het vermogen van dieselauto’s groter. Dit is een groot voordeel als je met een caravan op vakantie wilt, of regelmatig een aanhangwagen gebruikt.

Het elektrische alternatief

Benzine en diesel zijn natuurlijk niet de enige opties: elektrisch rijden wint snel aan populariteit. Een groot voordeel aan een elektrische auto is dat de wettelijke bijtelling laag is, waardoor je als zakelijke rijder een hoop geld bespaart. Ook voor particulieren kan elektrisch rijden voordelig zijn: je betaalt geen motorrijtuigenbelasting en BPM. Natuurlijk is het ook fijn dat je auto lekker stil is, en dat je het milieu minder belast dan wanneer je in een diesel- of benzineauto rijdt. Toch kleven er ook nadelen aan een elektrische auto. Stroom wordt over het algemeen nog niet duurzaam opgewekt en opladen kost tijd. Bij een snellaadpunt ben je zo’n 20 minuten kwijt aan het opladen van je accu, bij een regulier laadpunt 3 tot 4 uur. Daarnaast zijn elektrische auto’s nog steeds relatief duur.

CNG en groengas

CNG staat voor Compressed Natural Gas, Engels voor gecomprimeerd aardgas. CNG en vooral de duurzamere variant groengas, heeft verschillende voordelen: de brandstof is goedkoop, het verbruik is gunstig en er wordt minder CO2 en stikstof uitgestoten dan bij diesel- en benzineauto’s. Toch is ook CNG niet perfect. Zo kun je nog lang niet bij elk tankstation CNG tanken, en komt er in het proces methaan vrij.

Makkelijk tanken

Misschien vind je het lastig kiezen, met al deze opties. Maar welke keuze je ook maakt, je kunt je brandstof altijd afrekenen met de tankpas of laadpas van MoveMove.