icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Premium brandstof, E5, E10, B7: wat zijn de verschillen?

Sinds eind 2019 zijn er bij tankstations verschillende soorten brandstoffen beschikbaar, zoals E10, E5, en B7. Elk van deze brandstoffen heeft unieke eigenschappen en voordelen. E10 is goedkoper en milieuvriendelijker dan E5 vanwege het hogere bio-ethanolgehalte, maar niet alle auto's zijn geschikt voor E10. We bekijken de verschillen van deze brandstoffen en leggen uit welke het meest geschikt is voor jouw voertuig.

premium brandstof

Wat is het verschil tussen E10 en E5?

E10 versus E5:                                                        

  • E10 bevat 10% bio-ethanol, terwijl E5 5% bio-ethanol bevat.
  • E10 heeft een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met E5.
  • E10 is ongeveer 2% goedkoper dan E5.
  • Echter, E10 is iets minder zuinig.
  • Beide brandstoffen moeten verplicht worden aangeboden bij tankstations.
  • E10 is echter ongeschikt voor ongeveer 10% van de auto's

E10 is benzine waaraan maximaal 10 procent bio-ethanol is toegevoegd. Bio-ethanol is een soort alcohol die wordt gemaakt van suikers, bijvoorbeeld uit maïs of tarwe. De "E" staat voor ethanol, en het cijfer duidt het percentage aan, in dit geval 10 procent. Aan de pomp wordt E10 ook wel Euro95/E10 genoemd, maar het bevat twee keer zoveel ethanol als de "oude" Euro95. Het cijfer "95" staat overigens voor het octaangetal van de brandstof.

E10: verplicht voor tankstations

Sinds 1 oktober 2019 zijn alle benzinestations in Nederland verplicht om E10 aan te bieden. Alleen kleine tankstations die slechts één benzinesoort kunnen verkopen, mogen van deze verplichting afwijken. De invoering van E10 is een initiatief van de overheid om de CO2-uitstoot te verminderen, omdat E10 een grotere hoeveelheid bio-ethanol bevat en dus minder fossiele brandstof.

E5: iets duurder, iets zuiniger

E5, ook bekend als Euro 98/E5, bevat maximaal 5 procent ethanol en komt overeen met de oude Euro 95-brandstof. Hoewel E5 iets duurder is dan E10, is het tegelijkertijd iets zuiniger vanwege de hogere energiedichtheid. Hoewel dit verschil marginaal lijkt, tonen onderzoeken wisselende resultaten.

De mate van zuinigheid hangt immers af van verschillende factoren, zoals je rijgedrag, het type auto en de weersomstandigheden. Het kan daarom nuttig zijn om zelf een vergelijking te maken: tank zowel E10 als E5 en controleer of je verschil in brandstofverbruik merkt. Bovendien kun je overwegen om enkele tips voor zuiniger rijden toe te passen.

Is premium brandstof nog beter?

Naast Euro 98/E5 zijn er ook premium benzine brandstoffen die binnen de E5-categorie vallen. Deze premium brandstoffen bevatten in de praktijk echter geen ethanol. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Shell V-Power
  • BP Ultimate 98
  • Total Excellium

Allemaal hebben ze een octaangetal van 98 en bevatten geen bio-ethanol. Premium dieselbrandstoffen, aan de andere kant, bevatten doorgaans tot 7 procent biobrandstof (zie verderop: De nieuwe diesel B7).

Premium brandstoffen zijn verrijkt met specifieke additieven die per merk kunnen variëren. De producenten beweren dat deze brandstoffen een lager brandstofverbruik en lagere uitstoot opleveren dan reguliere benzine, zoals E10. Ook wordt gezegd dat ze beter zijn voor de motor. Er zijn echter uiteenlopende meningen over deze claims.

Het tanken van premium brandstoffen kost doorgaans gemiddeld 8 cent meer per liter dan E10-brandstof. Het is vermeldenswaard dat sommige werkgevers de optie om premium brandstoffen te tanken uitschakelen voor tankpassen van werknemers.

Niet alle auto’s geschikt voor E10

De meeste auto's, met name die vanaf bouwjaar 2001, kunnen E10 zonder problemen gebruiken. Voor ongeveer 10 procent van de auto's geldt echter dat E10 onderdelen van je auto kan aantasten. Je kunt op e10check.nl controleren of jouw auto geschikt is voor E10. Als dat niet het geval is, kun je beter kiezen voor de iets duurdere E5.

Overigens is het geen ramp als je per ongeluk E10 tankt in een auto die daar eigenlijk niet geschikt voor is. Maar let er dan wel op dat je de benzine niet te lang in de tank laat zitten. Als je je auto regelmatig vult met E10, kunnen er problemen ontstaan aan de brandstofpomp of leidingen. Het is dus verstandig om rekening te houden met de compatibiliteit van je voertuig bij het kiezen van de juiste brandstof.

Blue One: nog iets goedkoper

Blue One 95 was vroeger samengesteld met maximaal 15 procent natte bio-ethanol. Natte ethanol bevat ongeveer 4 tot 5 procent restwater, waardoor het minder belastend is voor het milieu dan droge ethanol. Er waren echter twijfels of deze toevoeging op de lange termijn corrosie aan voertuigen zou kunnen veroorzaken.

Daarom bevat Blue One tegenwoordig maximaal 10 procent droge bio-ethanol, vergelijkbaar met E10-brandstof. Het brandstofverbruik van Blue One 95 is gelijk aan dat van E10. De belangrijkste overweging om Blue One 95 te tanken, is de prijs, aangezien deze brandstof iets voordeliger is dan E10. Als je auto geschikt is voor E10, kun je met vertrouwen Blue One 95 tanken, maar houd er rekening mee dat deze brandstof niet overal verkrijgbaar is.

E85: alleen voor flexifuelauto’s

En dan is er ook nog zoiets als E85: benzine met maximaal 85 procent bio-ethanol. Dit wordt weinig verkocht in Nederland, omdat deze brandstof alleen geschikt is voor zogenoemde flexifuelauto’s. Heb je per ongeluk E85 getankt? Ga dan beslist niet rijden maar laat de brandstof verwijderen uit de tank.

De nieuwe diesel: B7

Ook diesel heeft een andere benaming gekregen aan de pomp. Reguliere diesel heet tegenwoordig B7. Aan B7 is maximaal 7 procent biobrandstof toegevoegd. Geen bio-ethanol zoals in benzine, maar een bewerkte vorm van plantaardige oliën. Alle dieselauto’s zijn geschikt om B7 te tanken. Er zijn ook andere diesel soorten, zoals B10, B100 en XTL. Het is raadzaam om van tevoren na te gaan (bij de dealer of fabrikant) of deze geschikt zijn voor je auto.

Stickers op de pomp gelijk in heel Europa

Je herkent E10, E5 en E85 aan de wit met zwarte, ronde stickers op het tankpistool. De stickers voor dieselbrandstof zijn ook zwart-wit, maar vierkant. Deze brandstof stickers worden in de hele EU gebruikt, om het makkelijk te maken. Vaak staan de oude benamingen ook nog op de pomp, maar dat zal langzaamaan verdwijnen.

meer van: tanken

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!