icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

​​​​​​​Rijden op CNG, de voor- en nadelen

CNG en groengas komen steeds meer in de belangstelling. Wat is het precies? En is het slim om een CNG-tank in je auto te laten bouwen? Dit zijn de plussen en minnen van rijden op aardgas.

Voordelen CNG

  1. Goedkoper dan benzine
  2. 15 tot 80% lagere CO2-uitstoot dan benzine
  3. Hogere actieradius dan andere brandstoffen

 

Nadelen CNG

  1. Niet overal verkrijgbaar
  2. CNG-auto’s zijn duurder dan benzineauto’s
  3. Tank inbouwen is kostbaar en niet altijd mogelijk

 

De voor- en nadelen van CNG

Wat is CNG precies?

CNG staat voor Compressed Natural Gas. Aardgas onder druk, dus. Het is hetzelfde gas als waarmee je je huis verwarmt, maar dan in samengeperste vorm. Groengas is een duurzame variant van CNG. Het wordt gemaakt van biogas, dat ontstaat door vergisting van onder meer GFT-afval, mest en slib. Een CNG-tank is geschikt voor beide varianten.
Verwar CNG niet met LPG, Liquefied Petroleum Gas: dat wordt gewonnen uit aardgas en aardolie en is een wezenlijk andere brandstof. De tankdruk voor CNG is bovendien zo’n 200 bar; bij LPG is dat 7,5 bar. Een auto met een LPG-tank kan dan ook geen CNG tanken of andersom.

Voordeel 1: CNG is goedkoper dan benzine

CNG kost gemiddeld €1,64 per kilo, terwijl de huidige benzineprijs (februari 2022) €2,16 per liter is. Daar komt bij dat je met een kilo CNG meer kilometers kunt maken dan met een liter benzine. Grofweg ligt de prijs per kilometer voor CNG zo’n 50-75% lager dan bij benzine.

Voordeel 2: lagere CO2-uitstoot  

Een CNG-auto stoot zo’n 15% minder CO2 uit dan een auto op benzine. In geval van groengas is dat zelfs 70% minder. Daarnaast stoot CNG ongeveer 85% minder stikstof en fijnstof uit dan een auto op diesel. In gebruik is CNG vergelijkbaar met een zeer zuinige dieselmotor. Een CNG-motor is overigens een stuk stiller dan een benzinemotor, maar heeft wel evenveel vermogen.

Voordeel 3: hogere actieradius

CNG-auto’s hebben meestal een gastank én een benzinetank, waarmee de totale actieradius een stuk hoger is dan die van een vergelijkbare elektrische, benzine- of dieselauto. In een CNG-tank past gemiddeld zo’n 15 kilo.

Nadeel 1: niet overal verkrijgbaar

Is het in Zwitserland, Zweden, Italië, Oostenrijk en Duitsland heel gewoon om aardgas te tanken, Nederland loopt hierin achter. CNG kun je dan ook (nog) niet overal tanken. Er zijn in Nederland momenteel zo’n 180 tankstations die CNG aanbieden, en dat aantal breidt uit. Het overgrote deel daarvan levert 100% groengas, zoals de tankstations van Orangegas, Pitpoint en Fuwell. Check de MoveMove App om te zien waar je in Nederland CNG (Aardgas) kunt tanken. 

Nadeel 2: CNG-auto’s zijn duurder

Steeds meer fabrikanten leveren auto’s die al in de fabriek zijn voorzien van een CNG-tank. De bekendste merken zijn Audi, Fiat, Seat, Volkswagen, Skoda en Opel. Een auto die op CNG rijdt is duurder in aanschaf en je betaalt meer wegenbelasting. De tank is doorgaans geïntegreerd in het chassis, dus die neemt praktisch geen ruimte in.

Nadeel 3: tank inbouwen kostbaar en niet altijd mogelijk

Je kunt er ook voor kiezen een gastank in te laten bouwen. Dat kost je tussen de €3000 en €5000. Dat bedrag heb je na ongeveer drie jaar terugverdiend als je 25.000 kilometer per jaar zou rijden. Vrijwel alle benzineauto’s zijn daarvoor geschikt. Een CNG-tank in een dieselauto plaatsen is niet aan te raden. Er moeten dan aanpassingen worden gedaan aan de motor, wat flink in de papieren gaat lopen. De tank wordt meestal geplaatst op de plek van het reservewiel in de kofferbak.

meer van: tanken

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!