icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
6 min

Btw privégebruik zakelijke auto: hoe zit dat eigenlijk?

Heb je een auto op naam van je bedrijf en ben je btw-plichtig? Mooi, want dan mag je de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik terugvragen. Gebruik je hem ook privé? Dan moet je voor dit privégebruik wél btw betalen.

Btw privégebruik zakelijke auto, zo zit het:

•    Bij een auto op naam van de zaak mag je de btw op aanschaf, onderhoud en gebruik terugvragen.
•    Voor het privégebruik van je zakelijke auto betaal je wel btw, in de vorm van een btw-correctie.
•    Naast de btw betaal je bij meer dan 500 privékilometers ook inkomstenbelasting / loonbelasting over de bijtelling
•    Dien uiterlijk 31 januari de btw-correctie in over het voorgaande jaar. Dit kan op twee manieren:

  1. Je bepaalt met een rittenregistratie de verdeling van zakelijk en privégebruik. Vervolgens voer je een btw-correctie door over de daadwerkelijke privékilometers.
  2. Je berekent de btw op basis van een vast percentage over de catalogusprijs. De hoogte bedraagt 2,7 of 1,5% (afhankelijk van hoe lang de auto in gebruik is).

Loek Thijssen van e-Boekhouden.nl legt uit: “Als je als ondernemer privékilometers rijdt in je zakelijke auto, dan draag je daarvoor btw af. Dat doe je in de laatste aangifte van het boekjaar. In feite is het een correctie op de btw die je hebt afgetrokken in eerdere aangiften van dat jaar.” 

btw privégebruik auto

Optie 1: je houdt het zakelijk en privégebruik bij met een rittenregistratie

Zo betaal je btw over de daadwerkelijk gereden privékilometers. “En dat kan voordeliger zijn”, aldus Loek Thijssen. “Vooral wanneer je relatief weinig privékilometers rijdt. Maar dit vergt wel discipline.”

Je bepaalt zelf hoe je het gebruik bijhoudt, als het maar een sluitende kilometerregistratie is. Je kunt dit doen in een notitieboekje of Excel. Maar er zijn ook apps met rittenregistratiesystemen. Als deze een keurmerk hebben, kun je ervan uitgaan dat de rittenregistratie voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst. De fiscus kan dan nog wel achteraf controleren of een rit zakelijk of privé is. Aan het begin en aan het eind van het jaar noteer je de kilometerstand en op basis daarvan bereken je de verhouding privé-zakelijk. Bij de Belastingdienst kun je vervolgens uitrekenen hoeveel btw je moet afdragen

Let op: woon-werkverkeer is ook privé

De Belastingdienst controleert rittenregistraties steekproefsgewijs, dus als je een ritje naar je tante in Groningen als zakelijk hebt gemarkeerd, moet je daarvoor een goede uitleg hebben. Anders riskeer je een naheffing en een boete. “En ook goed om te weten”, zegt Loek Thijssen, “woon-werkverkeer ziet de Belastingdienst voor de btw als privé.” Bestaat je privégebruik alleen uit woon-werkverkeer? Dan hoef je niet alle ritten te registreren, maar kun je de afstand tussen woning en werk vermenigvuldigen met het aantal keer dat je deze afstand rijdt. 

'Goed om te weten: woon-werkverkeer ziet de Belastingdienst voor de btw als privé'

Loek Thijssen, e-Boekhouden

Optie 2: je betaalt een vast percentage voor het privégebruik

Als je geen rittenregistratie bijhoudt, dan betaal je een vast btw-percentage voor het privégebruik. “Dat noemen wij ook wel forfait”, licht Loek Thijssen toe. “Dat is 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen (bpm).” De catalogusprijs kun je eventueel opvragen via de RDW.

Rekenmodel
Freelance IT-consultant Kaj koopt een auto met een catalogusprijs van € 98.000, inclusief btw en bpm. Hij trekt de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik af. Natuurlijk wil Kaj met zijn bolide ook privé graag indruk maken. Maar hij heeft weinig zin om zijn privékilometers bij te houden. Daarom betaalt hij voor het privégebruik 2,7% van € 98.000 = € 2.646 btw per jaar aan de Belastingdienst.

En als Kaj de auto pas halverwege het jaar koopt? Dan mag hij het percentage van 2,7% natuurlijk naar evenredigheid verlagen. Hij betaalt in dit geval voor zes maanden, dus de helft van €2.646. Dat is € 1.323.

Na vier jaar na het jaar van ingebruikname ga je 1,5% betalen in plaats van 2,7%

Is het langer dan vier jaar geleden dat je de auto zakelijk in gebruik hebt genomen, dan betaal je 1,5% in plaats van 2,7%. “En je betaalt ook 1,5% als je bij het aanschaffen van de auto geen btw hebt betaald”, vult Loek Thijssen aan. “Bijvoorbeeld als je hem van een particulier hebt gekocht. 

'Je betaalt ook 1,5% als je bij het aanschaffen van de auto geen btw hebt betaald'

Als je omzet deels is vrijgesteld van btw, verlaag je ook de btw-correctie

Een andere uitzondering geldt als je omzet deels vrijgesteld is van btw. Dat geldt voor specifieke beroepen. Dan verlaag je het bedrag van de btw-correctie voor privégebruik evenredig. 

Stel dat Kaj voor 50% van de tijd uitvaartondernemer is. Deze omzet is vrijgesteld van btw; die mag hij dan ook niet aftrekken. De btw die hij voor het privégebruik van zijn auto betaalt, mag hij dan ook halveren.

Er zit een maximum aan wat je aan btw voor privégebruik moet betalen

Loek Thijssen: “Voor de btw die je betaalt voor privégebruik is een bovengrens vastgesteld. De correctie hoeft niet hoger te zijn dan de btw die je hebt afgetrokken.” In de eerste vier jaar nadat je de auto hebt gekocht, tel je daarvoor niet alleen de btw op die je hebt afgetrokken voor het gebruik en onderhoud van de auto. Daar komt ook 1/5 van de btw bij die je bij de aankoop hebt afgetrokken. 

Rekenmodel
Je kocht vorig jaar een tweedehands auto voor € 17.500. De catalogusprijs daarvan is € 81.000, inclusief btw en bpm. Je hebt de btw op de aanschaf (€ 3.037) volledig afgetrokken. Dit jaar heb je ook de btw voor onderhoud (€ 360) en gebruik* (€ 525) volledig afgetrokken. Je gebruikt de auto ook privé, maar houdt dit niet bij met een rittenregistratie. Voor het privégebruik zou je normaal gesproken 2,7% x € 81.000 = € 2.187 btw moeten betalen. Maar voor het onderhoud en gebruik heb je € 360 + €525 afgetrokken. Daar tel je de eerste vier jaar 1/5 van de btw op de aanschaf bij op: € 3.037/5 =€607,40. Het maximale bedrag dat je betaalt voor het privégebruik is daarom € 360 + €525 + + €607,40 = € 1.492,40.

* hieronder vallen brandstof, carwash, motorolie, ruitensproeiervloeistof en parkeerkosten

Langer dan vier jaar gebruikt?

Zijn er meer dan vier jaar verstreken sinds het jaar dat je de auto bent gaan gebruiken? Of heb je bij aankoop van de auto geen btw afgetrokken? Dan betaal je voor privégebruik van je auto maximaal wat je in dat jaar hebt afgetrokken aan btw voor onderhoud en gebruik.

Rekenmodel
Je kocht vorig jaar een tweedehands auto voor € 16.000. De catalogusprijs daarvan is € 68.000, inclusief btw en bpm. Je hebt geen btw op de aanschaf afgetrokken. Dit jaar heb je de btw voor onderhoud (€ 350) en gebruik (€ 590) wel volledig afgetrokken. Je gebruikt de auto ook privé, maar houdt dit niet bij met een rittenregistratie. Voor het privégebruik zou je normaalgesproken 1,5% x € 68.000 = € 1.020 btw moeten betalen. Maar voor onderhoud en gebruik heb je afgetrokken: € 350 + € 590 = € 940. Daarom hoef je maar € 940 te betalen.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!