icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten
02 september 2022

Een laadpaal thuis: dit zijn de kosten

Vanaf 1.000 euro inclusief installatie heb je al een laadpaal voor je eigen deur. De kosten kunnen echter ook hoger uitvallen, afhankelijk van het type laadpaal dat je kiest en of er aanpassingen in de meterkast nodig zijn. We brengen alle kosten voor je in kaart.
 

laadpaal thuis: de kosten

#1 De laadpaal: 500 tot 1.200 euro

Parkeer je jouw elektrische auto of plug-in hybride in de buurt van een muur of in een garage, dan is een zogenaamde ‘wallbox’ vaak een goede optie. Dat is een stroomkast aan de wand zonder paal. Is dat niet mogelijk, dan kom je uit bij eenzelfde installatie, maar dan op een laadpaal. De laadpaal of wallbox kost ongeveer tussen de 500 en 1.200 euro, zonder installatie.

#2 Slimme laadpaal: 100 tot 150 euro extra

De prijs van de laadpaal is onder meer afhankelijk van de specificaties. Kies je voor een slim exemplaar met Dynamic Load Balancing dan houd je laadpunt rekening met zaken als daltarief, de zonnepanelen op het dak en het energieverbruik van andere apparaten in huis.

Stel: je hangt je elektrische auto om 7 uur ´s avond aan de stekker en hebt hem om 7 uur ´s ochtends pas weer nodig, dan kiest de slimme laadpaal (met internetverbinding) de slimste laadmomenten in die periode. Draai je vroeg in de avond een wasje, dan stuurt de laadpaal op dat moment wat minder stroom naar je auto. Slaap je en is er sprake van een lager elektriciteitstarief, dan zet de laadpaal de stroomkraan vol open. Zo verlaag je de elektriciteitskosten en voorkom je overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.

Je kunt de slimme laadpaal ook opdracht geven vooral te laden met zonne-energie. Tenminste, als je zonnepanelen op het dak hebt. Een slimme laadpaal is gemiddeld 100 tot 150 euro duurder dan een ‘normale’. Valt te overzien!

#3 De installatie van de laadpaal thuis: 300 tot 2.000 euro

Heb je eenmaal de geschikte laadpaal uitgekozen, dan komt de installateur langs voor de installatie. De installateur berekent voorrijkosten, uurloon en materiaalkosten (hoe langer of dikker een kabel, hoe hoger de materiaalkosten uitkomen), maar je betaalt ook voor mogelijke graafwerkzaamheden of de verzwaring van de meterkast. We specificeren die laatste twee werkzaamheden dus graag apart:
 

Graafwerkzaamheden: 50 euro per meter

Gelukkig is de route van de laadpaal naar de meterkast vaak een korte. Is de afstand langer, dan krijg je waarschijnlijk te maken met graafwerkzaamheden. Reken om een kabel in de grond te leggen ongeveer 50 euro per strekkende meter. Staat je laadpaal op pakweg 10 meter van de meterkast, dan betaal je dus nog eens 500 euro extra.

 

Verzwaring van de meterkast: tot 300 euro + activatie netbeheerder: 250-300 euro

De ene laadpaal is de andere niet. Er bestaan namelijk 1-fase en 3-fasen aansluitingen. De 1-fase aansluiting is een laadpaal met een laadvermogen van 7,4 kW. Daarmee laad je een elektrische auto op in ongeveer 10 tot 12 uur. Wil je thuis sneller kunnen laden – en kan je auto dat aan – dan kom je uit bij de 3-fasen aansluiting. Krachtstroom dus. Je hebt dan de keuze uit een 11 kW laadpaal of 22 kW laadpaal. Anders gezegd: wil je in 8 of in 3 uur weer op pad met een volle batterij? Voor een 3-fasen aansluiting moet een elektricien de meterkast verzwaren. Soms is er zelfs een compleet nieuwe meterkast nodig. De kosten voor het verzwaren van de meterkast variëren van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Reken voor de activering van de 3-fasenaansluiting nog eens € 250 en € 300. Je netwerkbeheerder moet hier namelijk speciaal voor langskomen.
Lees ook:
Laadpaal thuis: 14 vragen en antwoorden

 

#4 Kosten voor thuisladen: € 0,37 per kWh

Een laadpaal inclusief installatie en mogelijke graafwerkzaamheden, meterkastverzwaring en activering kost je dus tussen de 1.000 en 3.000 euro. Maar daarna kun je vanaf ongeveer € 0,37 per kWh laden (bij een vast energiecontract). Die kosten kunnen overigens flink hoger of juist lager uitvallen. Gebruik je veel stroom van je eigen zonnepanelen, dan ben je goedkoper uit. Met een variabel energiecontract aanzienlijk duurder: soms betaal je wel € 0,70 per kWh. Ook stijgen de stroomkosten als je voor verzwaring van de meterkast hebt gekozen. Laden met een snelheid van 22 kW is op jaarbasis 3 tot 4 keer duurder dan met 7,4 kW.

Thuisladen met je MoveMove-laadpas

Met de MoveMove-laadpas kun je terecht bij alle laadpalen in Nederland, dus ook bij de laadpaal thuis. Het grote voordeel is dat je alle laadkosten op één factuur krijgt. Zo is het splitsen van je zakelijke en privé laadkosten een fluitje van een cent. De MoveMove-laadpas kost je slechts € 6,95 per maand.

Subsidie als ZZP’er

Op de aanschaf en installatie van een slimme laadpaal kun je als ondernemer een subsidie krijgen, de MIA. Deze milieu-investeringsaftrek geldt ook voor ZZP’ers. Indien je als ZZP’er een kantoor aan huis hebt en geen alternatief werkadres, dan komt je laadpaal aan huis in aanmerking. 

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!