icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Bi-directioneel laden: de toekomst van duurzame en efficiënte energievoorziening voor elektrische auto's

Bi-directioneel laden is een innovatieve technologie die steeds vaker wordt toegepast in de wereld van elektrische auto's. In plaats van alleen energie op te nemen van het elektriciteitsnetwerk, kunnen elektrische auto's ook dienen als mobiele batterijen die energie opslaan en terugleveren aan het netwerk wanneer dat nodig is. In dit artikel zullen we uitleggen wat bi-directioneel laden is en de voordelen verder verkennen.

Bi-Directioneel laden

Wat is bi-directioneel laden eigenlijk?

Bi-directioneel laden is het proces waarbij elektrische auto's niet alleen stroom kunnen opnemen van het elektriciteitsnetwerk, maar ook stroom kunnen terugleveren aan het netwerk. Dit kan gebeuren via een oplaadpunt voor elektrische auto's, ook wel een laadpaal genoemd. In plaats van alleen energie op te nemen van het netwerk, kunnen elektrische auto's dus ook dienen als mobiele batterijen die energie opslaan en terugleveren aan het netwerk wanneer dat nodig is.

3 voordelen van bi-directioneel laden

Bi-directioneel laden is een technologie met tal van voordelen voor zowel elektrische auto-eigenaren als het elektriciteitsnetwerk. Hieronder de voordelen op een rij:

1: Mindering van piekmomenten in energievraag

Bi-directioneel laden kan helpen om de belasting op het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Wanneer veel mensen tegelijkertijd hun elektrische auto opladen, kan dit leiden tot piekmomenten in de energievraag. Door bi-directioneel te laden, kunnen elektrische auto's energie terugleveren aan het netwerk wanneer de vraag naar energie hoog is, wat kan helpen om deze piekmomenten te verminderen.

2: Bevordering van duurzame energiebronnen

Bi-directioneel laden kan ook bijdragen aan het verhogen van het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. Wanneer deze bronnen energie opwekken, kan deze energie worden opgeslagen in de batterijen van elektrische auto's. Wanneer de vraag naar energie hoog is, kunnen deze batterijen worden gebruikt om stroom terug te leveren aan het netwerk. Dit kan helpen om het gebruik van duurzame energiebronnen te verhogen.

3: Ontwikkeling van slimme energienetwerken

Tot slot kan bi-directioneel laden ook bijdragen aan de ontwikkeling van slimme energienetwerken. Met behulp van slimme technologieën, zoals slimme meters en sensoren, kunnen energiebedrijven real-time gegevens verzamelen over het energieverbruik en -aanbod in een bepaalde regio. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de belasting op het elektriciteitsnetwerk beter te beheren en om te voorkomen dat er te veel of te weinig stroom beschikbaar is.

Een bi-directionele laadpaal

Een bi-directionele laadpaal is een type oplaadstation voor elektrische voertuigen dat in staat is om zowel energie op te nemen als af te geven. Dit betekent dat het niet alleen gebruikt kan worden om een elektrisch voertuig op te laden, maar ook om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Bi-directionele laadpalen zijn vooral handig voor gebruikers van elektrische voertuigen die over zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieproductie beschikken, omdat ze deze energie kunnen terugleveren aan het netwerk als deze niet wordt gebruikt. Als extra bijkomstigheid valt dit natuurlijk gunstig uit op de energierekening van de gebruiker.

MoveMove laadpas

Met een laadpas van MoveMove kunnen elektrische auto-eigenaren bi-directioneel laden op alle laadpalen in Nederland en in het buitenland, wat gemakkelijk is voor MKB'ers en ZZP’ers. Met deze laadpas kun je ook nog gebruik maken van andere mobiliteitsopties, zoals de autowasstraat en op straatparkeren. MoveMove zorgt ervoor dat alle kosten op één factuur terecht komen, dat scheelt een hoop administratie.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!