icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten
15 februari 2023

Slim laden met zonnepanelen: een win-win situatie voor ZZP'ers

Als ZZP'er ben je altijd op zoek naar manieren om je kosten te verlagen en te besparen op energie. Een manier om dit te doen, is door slim te laden met je zonnepanelen. Maar wat is slim laden precies en hoe kan het je helpen om geld te besparen als ZZP'er?

EV Charging

Slim laden met zonnepanelen: hoe werkt het?

Slim laden houdt in dat je je elektrische auto oplaadt op momenten dat de opgewekte energie het grootst is. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat en je zonnepanelen dus het meeste energie opwekken. Door je auto op deze momenten op te laden, maak je het meeste gebruik van de duurzame energie die je zelf hebt opgewekt.

Hoe kunnen zonnepanelen mijn kosten verlagen als ZZP'er?

Als ZZP'er ben je misschien afhankelijk van de energieleverancier voor het opladen van je elektrische auto, wat kan leiden tot hoge kosten voor het gebruik van laadpalen. Gelukkig kan slim laden met je eigen zonnepanelen helpen om deze kosten te verlagen:

  • Door te laden op momenten dat de vraag naar energie het laagst is, zoals 's nachts of op momenten dat er weinig andere mensen hun elektrische auto opladen, maak je maximaal gebruik van de gratis, duurzame energie die je zelf opwekt.
  • Bovendien kan slim laden ook bijdragen aan het verminderen van de belasting op het elektriciteitsnetwerk door piekmomenten in de energievraag te verminderen.

Hoeveel zonnepanelen voor auto-laden

Als je slim wilt laden met zonnepanelen om je elektrische auto op te laden, is het belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit hangt af van het verbruik van je elektrische auto en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Bepaal hoeveel zonnepanelen je nodig hebt met behulp van onderstaand rekenvoorbeeld:

  • Stel dat je 10.000 kilometer per jaar rijdt in een Tesla Model 3, een Volkswagen ID3 of een Hyundai Kona Electric 39 kWh. Deze auto’s rijden ongeveer 6,5 kilometer per kWh. Dus heb je per jaar 10.000 / 6,5 = 1.538 kWh nodig. Een nieuw zonnepaneel levert ongeveer 350 kWh per jaar. Dan heb je dus 1.538 / 350 = ruim 4 zonnepanelen nodig.

De formule die je zelf kunt gebruiken is dus: aantal kilometer per jaar / verbruik van je elektrische auto in kilometer per kWh / 350 Dus rij je 30.000 kilometer per jaar in een elektrische auto die 5,5 kilometer per kWh rijdt, dan heb je (30.000 / 5,5) / 350 = iets meer dan 15,5 zonnepanelen nodig.

Welke slimme laadoplossingen zijn er meer?

Er zijn verschillende slimme oplaadoplossingen beschikbaar voor ZZP'ers die thuis willen profiteren van de voordelen van slim laden. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een slimme laadpaal die automatisch de meest efficiënte tijd kiest om je auto op te laden. Ook zijn er speciale oplaadboxen beschikbaar die je aan je zonnepanelen kunt koppelen, zodat je auto altijd opgeladen wordt wanneer er voldoende duurzame energie beschikbaar is.

Ontdek de MoveMove laadpas

Met een laadpas van MoveMove kunnen elektrische auto-eigenaren slim en effiecient laden op alle laadpalen in Nederland en in het buitenland, wat gemakkelijk is voor MKB'ers en ZZP’ers. Met de MoveMove laadpas kun je ook nog gebruik maken van andere mobiliteitsopties, zoals de autowasstraat en op straatparkeren. Wij zorgen ervoor dat alle kosten op één factuur terecht komen. Dat scheelt jou als ondernemer een hoop administratie.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!