icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 min

Btw op parkeerkosten: 5 dingen die je moet weten

Bijna de helft van de ondernemers vraagt nooit de btw op parkeerkosten terug. Dat is zonde! Als je de regels kent is het namelijk een fluitje van een cent. 

1. het geldt alleen voor ‘commercieel parkeren’

Alleen bij parkeren in een parkeergarage of commercieel parkeerterrein kun je de btw terugvragen. Daar betaal je namelijk btw omdat parkeergarages worden beheerd door commerciële partijen. Op je bon van de parkeergarage staat daarom 21% btw vermeld.

btw parkeerkosten

2. parkeren op straat: geen btw

Parkeerplaatsen aan de weg vallen onder het beheer van de gemeente en zijn daarmee geen commerciële dienst. Daarom wordt hier geen btw over geheven.

3. btw parkeerkosten terugvragen: dubbele winst!

Het is echt zonde als je btw op parkeerkosten niet terugvraagt. Parkeer je wekelijks voor bijvoorbeeld € 20, dan kun je al zo’n € 3,50 terugvragen. Daarnaast zijn parkeerkosten aftrekbaar als je ze in de administratie opvoert als kosten. Zo druk je de winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. 

Door parkeerkosten op te voeren, druk je de winst en betaal je minder inkomstenbelasting

4. btw terugvragen is makkelijker met een parkeerapp

Maak het jezelf makkelijk door te parkeren via apps op je smartphone, waarbij je alleen voor de werkelijk geparkeerde tijd betaalt. Daarvan krijg je maandelijks een gespecificeerde factuur met btw. Daarnaast zijn er tankpassen waarmee je – ook via een app – kunt parkeren. De parkeerkosten verschijnen dan op een gespecificeerde verzamelfactuur, samen met je andere reiskosten. Kortom, er is eigenlijk geen excuus om de btw op je parkeerkosten te laten liggen.

5. je mag niet én € 0,21 aftrekken én parkeerkosten van de winst aftrekken

Gebruik je je privéauto ook zakelijk, en trek je voor zakelijke ritten € 0,21 per km af? Dan mag je de parkeerkosten niet óók nog eens van de winst aftrekken. Dat is dubbelop. In de kilometervergoeding van € 0,21 zitten de parkeerkosten namelijk al inbegrepen. Maar de btw op de parkeerkosten mag je wel aftrekken, mits het parkeren een zakelijk doel heeft natuurlijk.

meer van: parkeren

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!