Vraag: ik ben ondernemer en wil de btw over mijn zakelijke benzinekosten terugvragen. Wat moet ik daarvoor doen?
De btw over benzine of een andere brandstof terugkrijgen gaat niet zomaar. Reden: er werd in het verleden veel mee gefraudeerd. De Belastingdienst is dus erg strikt!
Bij zakelijke aankopen moeten je naam en adres op de factuur staan om de btw over benzine terug te kunnen vragen. Maar op de tankbon staan die nooit, daarom gelden hiervoor afwijkende regels. Op een tankbon moet verplicht het volgende staan: datum, naam en adres van het tankstation, de brandstof en de btw. Daarnaast wil de Belastingdienst kunnen achterhalen dat jij de afnemer bent.
Oftewel: een zakelijke pinpas, creditcard of tankpas op naam van je onderneming. Daarmee is de brandstofaankoop en de btw op brandstof direct gekoppeld aan je bedrijf. Zo weet de Belastingdienst zeker dat jouw onderneming de afnemer is. Voordeel van een tankpas of mobiliteitspas is dat je maandelijks één gespecificeerde factuur krijgt voor de btw-aangifte, zodat je de bonnen van je zakelijke reiskosten niet meer hoeft te bewaren. En je kunt er ook andere aftrekbare autokosten mee afrekenen, zoals parkeerkosten, de autowasstraat en ruitenwisservloeistof.
Met een zakelijke pinpas, creditcard of tankpas is je tankbon gekoppeld aan je bedrijf
Heb je contant, met een pinpas of creditcard betaald? Dan moet je alle bonnen bewaren, ook al gaat het om een zakelijke pas. Misschien heb je een boekhoudprogramma waarmee je ze kunt scannen. Een kopie maken is hoe dan ook raadzaam, want na verloop van tijd zijn kassabonnen niet meer leesbaar.
Als je contant of met je privépinpas betaalt is niet te achterhalen dat jouw bedrijf de afnemer was. Als het bedrag onder de € 100 is, mag je dit aannemelijk maken. Bijvoorbeeld door bij de bon toe te lichten waarom je die dag op pad was voor je onderneming. Vindt de Belastingdienst dat niet aannemelijk? Dan riskeer je een naheffing en boete.
Tank je voor meer dan € 100 inclusief btw , dan kun je de btw alleen terugvragen als je hard kunt maken dat jouw bedrijf de afnemer is. En dat kan alleen met een zakelijk betaalmiddel, zoals een tankpas dus. Tank je zakelijk voor een boot (of vliegtuig), dan gelden overigens weer strengere eisen, maar dat is een ander verhaal.
De zakelijke tankpas die méér kan.