Zzp-koerier worden: hoe werkt dat?
Veel onderweg in je eigen auto of bus én zelf je tijd indelen. Lijkt dat je ideaal? Dan is zzp-koerier of pakketbezorger worden misschien wel iets voor jou. Maar hoe begin je? En wat moet je allemaal regelen?
Voordelen van zzp-koerier worden
Een zzp-koerier of zelfstandig koerier vervoert tegen betaling goederen van opdrachtgevers. Wie zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel mag zich dan officieel beroepsgoederenvervoerder noemen. Als zelfstandig koerier of pakketbezorger ben je eigen baas. Je kunt dus zelf je tijd inplannen. Een koerier zit veel op de weg. Dus als je van rijden houdt, kun je van je hobby je werk maken. Bovendien ontdek je mooie plekken in Nederland waar je anders niet zou komen.
Nadelen van zzp-koerier worden
Voordat je naar de Kamer van Koophandel rent (of rijdt) voor een inschrijving: weeg goed alle voor- en nadelen af. Zzp-koerier worden is niet alleen rozengeur en maneschijn. De meeste opdrachten komen niet vanzelf aanwaaien, je maakt soms lange dagen en je voert fysiek zwaar werk uit. Ook kunnen grote pakketdiensten of andere opdrachtgevers eisen dat je je houdt aan hun planning en wensen. Dit kan jouw vrijheid als zzp-koerier beperken. En díe vrijheid is juist als zzp-koerier zo prettig.
Zo start je als zzp-koerier
Enthousiast om als koerier aan de slag te gaan? Misschien stap je het liefst meteen in je auto of bus naar de eerste klant. Maar wacht even: eerst moet jouw administratie nog op orde zijn. Dat begint met goed na te denken wat voor koerier je wilt worden. Pak een groot vel papier en zet de koers uit. Welke goederen wil je vervoeren? Wil je ook over de grens kunnen rijden? En zie je bijvoorbeeld heil in de foodbranche? De antwoorden hierop bepalen welke vergunningen je nodig hebt.
We zetten een aantal belangrijke eisen, papieren en vergunningen op een rij:
- Een rijbewijs. Met een rijbewijs B mag je bestelbusjes besturen met een totaalgewicht tot maximaal 3500 kilogram.
- Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en eventueel bij de Belastingdienst.
- Een goede autoverzekering.
- Wil je meer dan 500 kilo vervoeren? Dan heb je een NIWO-vergunning nodig.
- Wil je over de grens? Daarvoor gelden allerlei regels. Als de bestemming buiten de Europese Unie ligt, heb je soms een transportvergunning of ritmachtiging nodig. De exacte eisen verschillen per land.
- Een auto of bestelbus met openslaande deuren. Een laadklep is minder handig als je met een heftruck een pallet in je bus wilt zetten.
- Een voedselveiligheidsplan voor als je etenswaren wilt vervoeren.
- Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is aan te raden om eventuele schade te dekken. Op kvk.nl vind je een overzicht van belangrijke verzekeringen voor startende ondernemers.
Hoe kom je aan opdrachtgevers?
Kam voor opdrachten eerst je eigen netwerk uit. Maak een lijst met familie, vrienden en kennissen die jou aan potentiële opdrachtgevers kunnen helpen. Kanshebbers zijn mensen met een eigen bedrijf of die zelf op een logistieke afdeling werken. En hebben ze zelf niemand nodig, dan kennen ze misschien nog wel iemand viavia. Zoek ook online naar bedrijven en bel ze op. Laat je niet afschrikken door de afwijzingen, want de aanhouder wint.
Zorg ook dat je online zichtbaar bent. Een eigen website kost tijd en geld, maar is een goede investering. Meld je bijvoorbeeld aan op marktplaats.nl en zoek op freelancespecialisten.nl naar opdrachten. Op Miles kun je je aanmelden voor spoedopdrachten. Je hebt dan wel een NIWO-vergunning nodig.
Handig voor zzp'ers: de MoveMove-pas
Alle kosten van jouw zakelijke bus of auto zijn aftrekbaar. Dit gaat bijvoorbeeld om onderhoud, reparatie, brandstof en parkeergeld. De jaarlijkse winst ligt hierdoor lager, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Bovendien mag je de btw op je autokosten terugvragen via de btw-aangifte. Met een MoveMove-pas maak je het jezelf alvast makkelijk:
- Je betaalt al je reiskosten achteraf in één keer
- Losse tank- en parkeerbonnen zijn verleden tijd
- Makkelijk en snel alle btw over reiskosten terugvragen
- Een overzichtelijke administratie