Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
blog belastingaangifte 2 minuten

Youngtimer op de zaak: voordelen en regeling

Je auto op de zaak zetten is meestal minder voordelig dan je denkt. Je hebt vaak te maken met flinke bijtelling en je moet een uitgebreide administratie bijhouden. Maar is je auto minstens vijftien jaar oud? Dan wordt het interessant. Wie zijn youngtimer op de zaak zet, betaalt namelijk alleen bijtelling over de dagwaarde van de auto.

 

Youngtimer op de zaak

Lage bijtelling met een youngtimer op de zaak

Een youngtimer is een auto van vijftien jaar of ouder. Het zijn klassieke auto’s, maar wél met moderne snufjes. Het is voor ondernemers vaak fiscaal aantrekkelijk de youngtimer op de zaak te zetten.

Wie graag ook buiten werktijd de zakelijke auto pakt, betaalt bijtelling. Dit geldt als je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. De bijtelling is meestal 22 procent over de cataloguswaarde, ofwel nieuwwaarde, van een auto. Maar voor een youngtimer geldt een gunstigere regeling: je betaalt 35 procent bijtelling over de dagwaarde, ook wel de Waarde in het Economisch Verkeer (WEV). Het percentage is hoger, maar de dagwaarde ligt veel lager dan de cataloguswaarde. Dat scheelt al snel honderden euro’s per maand. De kunt profiteren van de regeling vanaf de maand dat je auto precies 15 jaar op kenteken staat.

Je leest hier meer over in onze blog alles over de youngtimer-regeling voor ondernemers. Inclusief een rekenvoorbeeld van de bijtelling van een youngtimer en een nieuwe auto.

Btw van alle gemaakte autokosten aftrekken

Houd er wel rekening mee dat youngtimers in de regel duur zijn in onderhoud. Ze verbruiken meer benzine en hebben vaker mankementen. Daar staat tegenover dat je als ondernemer alle btw van de gemaakte autokosten mag aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dit gaat bijvoorbeeld om parkeerkosten, onderhoud, brandstof en vezekering. Zo wordt een youngtimer voor ondernemers een stuk aantrekkelijker. Ook hier schreven we een blog over: Welke autokosten zijn aftrekbaar voor zzp'ers?

Een youngtimer op de zaak: doen of niet?

De keuze voor een youngtimer hangt van een aantal voorwaarden van de onderneming en wensen af van de gebruiker af:

  • Een onderneming moet winst maken. Anders zou iedereen met een KvK-nummer van deze regeling kunnen profiteren.
  • Hoe duurzaam het rijden van een youngtimer is, daar valt over te twisten. De auto stoot relatief veel CO2 uit, maar er hoeft geen nieuwe auto voor gemaakt te worden. En de productie van een auto is niet bepaald duurzaam. Een elektrische auto is dan meer futureproof.
  • Een youngtimer is een liefhebbersauto. Het zijn vaak de wat grotere modellen met een chique uitstraling die lang meegaan. Bij een nieuwe klant steel je makkelijk de show. Valt dat binnen je wensenlijstje? Dan zijn er genoeg fraaie modellen te scoren.