icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 min

Wanneer zijn reiskosten aftrekbaar voor een zzp’er?

Als zzp’er mag je je zakelijke reiskosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Welk bedrag je mag aftrekken hangt af van je vervoermiddel.

Eigen vervoermiddel: €0,21 per kilometer

Maak je gebruik van je eigen vervoermiddel? Dan mag je €0,21 per kilometer aftrekken. Daarbij maakt het niet uit of je nou je auto, fiets, scooter, skateboard of shetlandpony pakt of besluit om lopend naar je zakelijke afspraak te gaan. 
Voorwaarde is wel dat je een rittenregistratie bijhoudt met onder meer je vertrek- en aankomstadressen, precieze routes en gemaakte kilometers. 

reiskosten aftrekbaar voor zzp'er

Auto van de zaak: alle autokosten aftrekbaar

Gebruik je een auto op naam van de zaak? Dan zijn alle kosten die je voor je auto maakt aftrekbaar. Van benzine en wegenbelasting tot verzekering en parkeerkosten. Ook mag je jaarlijks een deel van de aanschafkosten aftrekken. Verkeersboetes zijn altijd geheel voor eigen rekening... Met een auto van de zaak mag je maximaal 500 privékilometer per jaar rijden. Zijn dat er meer, dan ga je bijtelling betalen.

Ov, taxi, vliegtuig: kosten volledig aftrekbaar

Reis je met het ov, per taxi of per vliegtuig? Dan mag je je gemaakte kosten volledig aftrekken, áls je tenminste de bewijsstukken kunt laten zien. Op ov-chipkaart.nl kun je een overzicht downloaden van je reistransacties. Vraag taxichauffeurs altijd om een bon. 

Gebruik je je (bestel)auto niet privé?

Dan kun je een 'Verklaring geen privégebruik auto' indienen bij de Belastingdienst. Je hoeft dan geen rittenregistratie bij te houden en geen rekening te houden met de correctie voor privégebruik bij het berekenen van de winst. Je bent wel verplicht veranderingen rond het zakelijk gebruik van je (bestel)auto te melden. 

Let op: voor de btw over reiskosten gelden andere regels. De btw over alle reiskosten mag je aftrekken van je omzetbelasting. 

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!