icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
Helaas hebben we i.v.m. bezetting een langere wachttijd bij onze telefonische helpdesk. Meer informatie

€6,95 per maand
altijd opzegbaar

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

€6,95 per maand
altijd opzegbaar

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!
blog
2 min

Wanneer zijn parkeerkosten aftrekbaar voor zzp’ers?

Maak je als zzp’er bedrijfskosten? Dan zijn die in de meeste gevallen aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Bij parkeerkosten ligt het net iets ingewikkelder. Die zijn alleen aftrekbaar als de auto op naam van je zaak staat.

parkeerkosten aftrekbaar zzp'ers

Auto van jezelf? Dan parkeerkosten niet apart aftrekbaar 

Gebruik je je eigen voertuig voor zakelijke ritten? Dan mag je al €0,19 per zakelijke kilometer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. In die €0,19 zitten alle autokosten verwerkt, zoals brandstof, reparaties, verzekeringen en dus ook parkeren. Die kosten mag je dus niet nog eens apart aftrekken. 

Voor deze €0,19 per zakelijke kilometer houd je een rittenregistratie bij. Per rit noteer je: datum, adres van vertrek en aankomst en aantal kilometers. 
Lees meer over het aftrekken van €0,19 per kilometer.

Auto op naam van de zaak? Parkeerkosten aftrekbaar

Als je de auto op naam van je bedrijf hebt gezet mag je alle autokosten aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Dus ook je parkeerkosten. Je telt hiervoor alle autokosten op exclusief btw. Dit bedrag vul je in bij overige bedrijfskosten in je aangifte inkomstenbelasting.

Gebruik je jouw zakelijke auto ook privé? Dan mag je nog steeds alle autokosten inclusief parkeren aftrekken. Maar bij meer dan 500 privékilometers per jaar moet je ook bijtelling berekenen.

Btw parkeerkosten in alle gevallen terug te vragen

Of de auto nu van jezelf is of op naam van de zaak staat: de btw op de zakelijke parkeerkosten mag je in beide gevallen terugvragen in je btw-aangifte. Let wel: dit kan alleen als je parkeert in een parkeergarage of op een commercieel parkeerterrein.
Lees meer over de regels rond het terugvragen van btw over autokosten. 

Kosten bijhouden via een app en tankpas

Voor het bijhouden van je parkeerkosten en de btw is het handig te parkeren via een app op je smartphone, waarbij je alleen voor de werkelijk geparkeerde tijd betaalt. Daarvan krijg je maandelijks een gespecificeerde factuur met btw. Daarnaast zijn er mobiliteitskaarten waarmee je – ook via een app – kunt parkeren. De parkeerkosten verschijnen dan op een gespecificeerde verzamelfactuur, samen met je andere reiskosten.
Lees meer over de voordelen van een mobiliteitskaart.

meer van: parkeren

Ready to MoveMove?
Let's go!

Voor 6.95 per maand ben je er

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!