icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog

Op vakantie met de elektrische auto van de zaak: wat zijn de mogelijkheden?

Heb je dit jaar plannen om met de auto op vakantie te gaan? Dan kun je overwegen om met de elektrische auto van de zaak te gaan. Met de auto van de zaak op vakantie gaan biedt interessante voordelen en mogelijkheden. In deze blog vertellen we je er graag meer over. 

met zakelijke auto op vakantie

Bijtelling en toestemming werkgever

Op vakantie met een zakelijke auto kan voordelig zijn wanneer je jaarlijks meer dan 500 privékilometers rijdt. Het rijden van meer dan 500 privékilometers per jaar resulteert namelijk in bijtelling. Lees hier meer over bijtelling voor ZZP’ers.

Daarnaast heb je toestemming van jouw werkgever nodig om met de elektrische auto van de zaak op vakantie te kunnen gaan. Vraag vooraf ook altijd even na hoe het in zijn werking gaat met het declareren van tankkosten en eventueel andere uitgaven. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Het is dus wel écht belangrijk om vooraf met je werkgever af te stemmen of je de zakelijke auto voor vakantiedoeleinden mag gebruiken en welke kosten je kunt declareren.

De voordelen van een vakantie met de auto van de zaak

De toestemming bij de werkgever is geregeld. Je kan nu met een gerust hart de grens over en genieten van jouw welverdiende vakantie mét jouw elektrische auto van de zaak. Daar komen natuurlijk gunstige bijkomstigheden bij kijken. We sommen wat voordelen voor je op:

  • De declarabele kosten, zoals parkeerkosten, brandstofkosten en tolwegen, kunnen worden opgenomen.
  • Mogelijkheid tot belastingaftrek
  • De kosten kunnen worden meegenomen in de boekhouding, hoewel er geen btw kan worden verrekend.

Zijn er ook nadelen?

Met de elektrische auto van de zaak op vakantie is niet altijd even aantrekkelijk. Het is nadelig als:

  • je minder dan 500 privékilometers per jaar maakt, want dan hoef je geen bijtelling te betalen
  • je privé schade aan de auto oploopt tijdens de vakantie, omdat deze niet aftrekbaar zijn. Dit moet los worden gezien van het onderhoud, waarvan de kosten wel aftrekbaar zijn.
  • er beperkte laadmogelijkheden op vakantie zijn, vooral in afgelegen of minder ontwikkelde gebieden. Gebruik daarom altijd de laadlocator van MoveMove

Voorkom extra bijtelling: hou de kosten beheersbaar

Wanneer je met de elektrische auto van de zaak op vakantie gaat is het belangrijk om de kosten beheersbaar te houden. Een korte vakantie naar bijvoorbeeld Spanje, Italië of Frankrijk zal doorgaans geen probleem vormen voor de Belastingdienst. Maar wanneer je langdurige vakanties naar bestemmingen buiten Europa gaat maken, dan kan dat wel een probleem vormen. Behalve als het gaat om zakelijke expansies.

Om extra bijtelling te voorkomen, is het belangrijk om dergelijke privékilometers in de hand te houden. Bepaal van tevoren hoeveel kilometers je verwacht te maken tijdens de vakantie en kijk of je dit aannemelijk kunt maken voor de belastingdienst. Er kan namelijk iets worden afgeweken van het wettelijk vastgestelde percentage bij relatief veel privégebruik, mits dit aannemelijk gemaakt kan worden.

Kortom: door redelijke kosten te hanteren en overmatig privégebruik te vermijden, kun je extra bijtelling voorkomen en de kosten beheersbaar houden. 

Verzekering: zo zit het!

Als je met de elektrische auto van de zaak op vakantie gaat, ben je in de meeste gevallen gewoon verzekerd. Bij veel (zakelijke) autoverzekeringen zijn de privékilometers namelijk meeverzekerd. Check wel altijd even goed of het door jou beoogde vakantieland ook opgenomen is in de polis van jouw autoverzekering. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Vergeet je MoveMove pas niet

Met de elektrische auto van de zaak op vakantie gaan biedt diverse voordelen en mogelijkheden. Wel is het belangrijk om toestemming te vragen aan je werkgever en de kosten goed in de gaten te houden: zo kun je zorgeloos genieten van een welverdiende vakantie. Vergeet je MoveMove pas niet, of vraag deze vandaag nog aan. Hiermee verzamel je alle gemaakte kosten eenvoudig op één factuur. Bovendien kun je deze pas ook gebruiken in de EU. Lees eventueel hier voor de overige mobilteitsopties. Met MoveMove ga je zorgeloos je vakantie tegemoet. 

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!