icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Motor van de zaak, gunstige bijtellingsregels

Heb jij een motor van de zaak, en maak je hier ook privé gebruik van? Hiervoor gelden andere regels dan bij een auto van de zaak. In deze blog vertellen we je er meer over.

Motor van de zaak: gunstige bijtelling

Overeenkomsten met de auto

Wanneer je de kosten van je bedrijfsmotor wilt aftrekken, moet je twee dingen kunnen aantonen.

  • Je hebt de motor echt nodig voor je zaak
  • Je gebruikt de motor voor minimaal 10% voor zakelijke ritten

Op bepaalde vlakken lijkt de regelgeving rondom een bedrijfsmotor op die van een bedrijfsauto. Je mag vergelijkbare kosten aftrekken, zoals brandstof- en onderhoudskosten, verzekering, motorrijtuigenbelasting en afschrijving. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee voertuigen. Het is over het algemeen makkelijker en goedkoper om je motor van de zaak privé te gebruiken.

Bijtelling motor anders berekend

Als je een auto van de zaak hebt, betaal je vanaf 500 jaarlijkse privékilometers een bepaald percentage bijtelling, meestal 22%, over de nieuwwaarde van de auto. Voor een bedrijfsmotor is dat anders geregeld: je betaalt alleen voor de daadwerkelijk afgelegde privékilometers.
Dat werkt als volgt: bereken allereerst de jaarlijkse kosten van je motor (denk als gezegd aan afschrijving, verzekering, belasting, onderhoud en brandstof), en deel dat bedrag door het totaal aantal gereden kilometers. Kost jouw motor gemiddeld 20 cent per kilometer? Vermenigvuldig dat bedrag dan met je gemaakte privékilometers om je bijtelling te bepalen.

Bijvoorbeeld: 6000 km x €0,20 = €1200 bruto bijtelling. Over dit bedrag moet dus nog wel inkomensafhankelijke belasting worden betaald.

Om de vergelijking met een auto van de zaak explicieter te maken: in de voorbeelden bij het berekenen van de bijtelling voor auto’s zijn jaarlijkse brutobedragen van meer dan €5000 eerder regel dan uitzondering. Een motor van de zaak kan dus een hoop geld schelen.

Meer fiscaal voordeel

Een ander voordeel: de bewijslast om aan te tonen dat het aantal privékilometers niet klopt, ligt bij de Belastingdienst. Ook dit is anders dan bij bedrijfswagens, waar je met kilometerregistraties moet kunnen aantonen dat je je administratie rondom privékilometers op orde hebt. Een redelijke schatting van de kilometerstand van de motor is voldoende, en een motor van de zaak zorgt daarom voor minder administratieve zorgen.

Meer weten over de bijtelling van auto's?

De regels en wetten rondom bijtelling kunnen lastig zijn. Hoe bereken je als zzp’er bijvoorbeeld je bijtelling over je auto? Kun je je bijtelling gedurende het jaar stopzetten? En kun je je auto beter zakelijk of privé aanschaffen? In eerdere MoveMove-blogs lees je er meer over.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!