icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Je bijtelling gedurende het jaar stopzetten: kan dat?

Rijd jij of je werknemer in een auto van de zaak, dan kun je er aan het begin van elk kalenderjaar voor kiezen wel of geen bijtelling te betalen. In sommige gevallen kun je de bijtelling ook gedurende het jaar stopzetten. Lees in drie stappen hoe dat werkt.

 

Bijtelling stopzetten: kan dat?

Stap 1: Maximaal 500 kilometer per kalenderjaar

Bekijk allereerst hoeveel privékilometers je al gereden hebt in dit kalenderjaar, en nog denkt te gaan maken. Kom je boven de 500 kilometer uit? Dan kun je stoppen met rekenen; je kunt de bijtelling helaas niet stopzetten.

Stap 2: Rittenregistratie

Ook als je onder de magische grens van 500 kilometers blijft, ben je er nog niet. Om te bewijzen dat je aan de voorwaarden voldoet moet je namelijk een sluitende rittenregistratie kunnen aanleveren voor zowel je zakelijke als je privéritten. De registratie bevat per rit:

  • Gegevens van de auto
  • Datum
  • Ritnummer (per dag)
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Vertrek- en bezoekadres
  • Of de rit zakelijk of privé is

Gelukkig kun je gebruikmaken van een rittenregistratiesysteem om de administratieve lasten te verlagen. Je moet dan alleen nog aangeven of een rit privé of zakelijk was. Woon-werkverkeer wordt voor de bijtelling gezien als zakelijk. Let op: de Belastingdienst ziet woon-werkverkeer voor de btw wél als privé. Als je tijdens een zakelijke rit omrijdt, bijvoorbeeld om je kind naar school te brengen, dan is er sprake van een gemengde rit. Alleen de extra gemaakte kilometers tellen dan als privékilometers.
Registratiesystemen werken helaas niet met terugwerkende kracht. Voor je gemaakte ritten van het lopende kalenderjaar zul je daarom goed in je agenda moeten kijken waar je dit jaar met je auto van de zaak geweest bent. 

Tip: schaf nu alvast een rittenregistratie-app aan, dat scheelt in de toekomst misschien een hoop werk. MoveMove adviseert Cartracker als geschikt en zeer betaalbaar systeem. Check alle info en speciaal kortingsaanbod van Cartracker.

Stap 3: Verklaring geen privégebruik auto

De laatste stap in het proces is het aanvragen van de Verklaring geen privégebruik auto. Op dit formulier vul je onder andere in dat je op de hoogte bent van de voorgaande twee stappen. Binnen acht weken verzending van het formulier ontvang je bericht van de Belastingdienst. Als je aanvraag is goedgekeurd, hoef je vanaf het volgende loontijdvak (meestal de eerste dag van de nieuwe kalendermaand) geen bijtelling meer te betalen. De bijtelling kan helaas niet met terugwerkende kracht worden teruggevraagd.

 

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!