icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Een auto leasen als zzp’er, dit zijn de mogelijkheden

Wil je als zzp’er een auto leasen? Dan kun je kiezen voor zakelijk leasen of private lease. MoveMove zet de mogelijkheden én de voor- en nadelen op een rij.

Auto leasen als zzp'er

Leasen als zzp’er

Als je kiest voor leasen, heb je de beschikking over een nieuwe auto zonder direct een groot bedrag te moeten uitgeven. Je weet bovendien waar je aan toe bent: in het leasecontract staat precies wat je maandelijks betaalt en hoelang je gebruik kunt maken van de auto.

Je kunt als zzp’er op verschillende manieren een auto leasen:

Zakelijk leasen

  • Financial lease: jij bent eigenaar, de auto hoort tot het vermogen van je onderneming.
  • Operational lease: de leasemaatschappij is eigenaar, de auto hoort niet tot het vermogen van je onderneming.

Privé leasen

  • Private lease: de leasemaatschappij is eigenaar van de auto.

Het kan lastig zijn om te beoordelen welke optie voor jou het voordeligst is. De verschillende leasevormen hebben voor- en nadelen. Eerder schreven we deze blog, over de keuze tussen het zakelijk of privé aanschaffen van een auto.

Zakelijk auto leasen als zzp’er

  • Btw en autokosten aftrekbaar
  • Bijtelling betalen voor privégebruik
  • Verplichte rittenregistratie voor privégebruik

Een voordeel van zakelijke lease is dat de btw standaard aftrekbaar is en dat je ook de autogerelateerde kosten mag aftrekken van je winst. Daardoor betaal je minder inkomensbelasting. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.

Een nadeel van zakelijk leasen als zzp’er: je betaalt bijtelling als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. De belastingdienst ziet dat namelijk als een vorm van inkomen. Hoeveel je betaalt hangt af van de auto die je rijdt. Voor elektrische en waterstofauto’s is het bijtellingspercentage lager dan voor andere auto’s, vanwege gunstige subsidieregelingen. Eerder legden we uit hoe je als zzp’er in 6 stappen je bijtelling kunt berekenen. Als je weinig privéritten maakt (maar wel meer dan 500 km rijdt), is zakelijk leasen voor jou wellicht niet de beste optie.
Ander bijkomend nadeel van bijtelling: je moet voor de Belastingdienst een
rittenregistratie bijhouden. Toch weer een extra administratieve klus.

Financial lease
Als je kiest voor financial lease, ben jij - of eigenlijk je bedrijf - direct eigenaar van de auto. De constructie is vergelijkbaar met een hypotheek: je leent het volledige bedrag, en betaalt vervolgens in delen je schuld af. Omdat je juridisch eigenaar bent van de auto, draag je zelf de risico’s van de waardevermindering en het onderhoud. Wanneer je de auto hebt afbetaald, mag je de auto blijven gebruiken. Van inleveren is dus geen sprake.

Operational lease
Operational lease lijkt meer op huur. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij, en aan het eind van je leasecontract lever je de auto weer in. Deze vorm van leasen is vrij zorgeloos, omdat de kosten voor aanschaf, onderhoud, reparaties en dergelijke voor de leasemaatschappij zijn. Met operational lease stap je dus goedkoper en met minder risico’s in dan bij financial lease, maar sta je aan het eind van je contract wel met ‘lege handen’.

Private leasen als zzp’er

  • Zakelijke kilometers aftrekbaar
  • Autokosten niet aftrekbaar
  • Geen bijtelling betalen
  • Geen rittenregistratie nodig
  • Registratie van lening bij BKR

Je kunt je auto natuurlijk ook op je eigen naam zetten, in plaats van op de zaak. Private lease heet dat. Bij private lease sluit je meestal een contract af voor een paar jaar. Groot voordeel is dat je geen bijtelling hoeft te betalen en geen rittenregistratie hoeft bij te houden. Je rijdt de auto immers privé. Daarnaast mag je €0,21 per zakelijke kilometer aftrekken, een fiscaal voordeel.

Private lease heeft ook nadelen. Omdat je auto niet op naam van je bedrijf staat, zijn de btw en andere autogerelateerde kosten niet aftrekbaar.
Ook wordt je leasecontract meestal gemeld bij het
BKR. Dit kan betekenen dat je in de toekomst moeilijker eventuele andere leningen kunt afsluiten, zoals een hypotheek.

meer van: flexibel reizen

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!