Rittenregistratie-app voor zzp’ers: hoe werkt het en welke zijn er?
Maak je als zzp’er veel zakelijke ritten? Dan kan dat je veel belastingvoordeel opleveren. Maar de fiscus wil dan wel een sluitende rittenregistratie zien. Een rittenregistratie-app helpt daarbij. Maar hoe werkt het en welke zijn er zoal?
Wat kun je met een rittenregistratie-app?
Wie jaarlijks minder dan vijfhonderd kilometer privé rijdt in een auto van de zaak, hoeft geen bijtelling te betalen. Maar de belasting verwacht wel een keurig kloppende rittenregistratie. Dat is al snel een administratief karweitje. En die tijd weten ondernemers vaak wel beter te besteden! Met een rittenregistratie-app kunnen de opschrijfblokjes en ingewikkelde Excel-bestanden overboord. Want de app houdt alle ritten eenvoudig bij. Sommige apps kun je ook aan je online boekhoudprogramma koppelen. Zo kun je meteen offertes opmaken en je btw-aangifte doen.
Handig voor de fiscus. Maar zijn er nog meer voordelen?
Zeker! Niet alleen de Belastingdienst vraagt naar een sluitende rittenregistratie. Ook opdrachtgevers willen soms weten waar ze voor betalen. Dan is het handig om een overzicht van de ritten paraat te hebben. Ook is een rittenregistratie-app handig voor duurzaam ondernemen. Een ambitie die bij steeds meer zzp’ers op de agenda staat. Want kan je planning niet nog efficiënter? Met de app zie je meteen of de ritten op elkaar zijn afgestemd of dat je toch nog niet dat ene ritje – en dus brandstof – zou kunnen besparen.
Hoe werkt een rittenregistratie-app?
Een rittenregistratie-app registreert je gemaakte kilometers met behulp van GPS-data. Vóór vertrek start je de app die daarna de benodigde informatie over jouw rit bijhoudt. Dit gaat hoofdzakelijk om waar en wanneer je hebt gereden. Zorg dat je telefoon is aangesloten op een USB-aansluiting van je voertuig, want dan houd je altijd een volle batterij. Het gebruik van de GPS kan de levensduur van een batterij aanzienlijk verlagen. Aan het eind van de rit stop je de app en vul je in of het om een zakelijke of een privérit ging.
En heb je daar later een goed overzicht van nodig? Dan exporteer je jouw ritten naar Excel.Veel apps maken met extra tools de rittenregistratie nóg eenvoudiger. Zo kun je meestal achteraf nog een rit invoeren, als je deze bent vergeten. En ga je met het ov of de fiets? Dan kun je dat soms apart invoeren. Er zijn ook apps die detecteren wanneer je in de auto zit en vanzelf de rit starten en eindigen. Die werken met een tag die je via de USB-lader of aanstekerplug aansluit. Dan is veilig wegrijden nog jouw enige zorg.
Welke rittenregistratie-apps zijn er?
Er is keus genoeg. De prijs van een app ligt tussen de 3 en 10 euro per maand, afhankelijk van de mogelijkheden. De meeste apps kun je tijdelijk uitproberen. Kijk eens naar Track Assistant, Easyrit en RouteReg. De laatste werkt met de genoemde tag. Van sommige apps zijn de basisfuncties gratis, zoals bij Gekko en CTA. Nog een alternatief: neem een boekhoud-app, inclusief rittenregistratiesysteem. Hiervoor kun je bijvoorbeeld bij Rompslomp terecht. Voor de meeste apps geldt dat je altijd nog wel wat handmatige handelingen moet verrichten.
Betrouwbaardere optie: een voertuigvolgsysteem
Je kunt ook kiezen voor een voertuigvolgsysteem, zoals die van Cartracker of Trackjack. In tegenstelling tot de genoemde apps hebben deze het keurmerk voor rittenregistratie. Systemen met dit RSS-keurmerk voldoen aan de eisen van de Belastingdienst, hebben strenge privacyregels en zijn fraudebestendig Deze leveranciers installeren een kastje in je auto, die automatisch de ritten bijhoudt. Bovendien kun je deze systemen koppelen aan je MoveMove-tankpas. De aanschaf is duurder dan een app, maar je hebt geen omkijken meer naar je ritregistratie.