icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten
12 december 2019

Elektrische bestelbus: de voor- en nadelen

Elektrische auto’s gaan als warme broodjes over de toonbank. Ook de elektrische bestelbus wordt een steeds aantrekkelijkere optie voor zakelijke gebruikers. Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een bedrijfswagen op benzine of diesel?

Elektrische bestelbus: de voor- en nadelen

De voordelen:

•    8% bijtelling, in plaats van 22% (in 2020) 
•    Geen BPM, geen wegenbelasting
•    Subsidies op de aanschaf
•    Lagere brandstofkosten
•    Stillere en schonere motor
•    Groen imago
•    Minder onderhoudskosten
•    Thuis of tijdens je werk opladen
•    Sneller optrekken


De nadelen:

•    Duurder in aanschaf
•    Beperkte actieradius
•    Beperkter modellenaanbod
•    Duurdere verzekering
•    Afhankelijkheid van oplaadpunten
•    Opladen duurt langer dan tanken
•    Lagere maximumsnelheid

Hogere aanschafprijs, maar fiscaal voordeel

Als je overweegt een bestelauto of -bus aan te schaffen, is het slim om niet alleen naar de verkoopprijs te kijken, maar naar de total cost of ownership (TCO). Ofwel, wat kost het voertuig van begin tot eind? Elektrische bestelbussen zijn in de regel nog duurder dan vergelijkbare modellen op diesel en benzine. Maar dankzij alle fiscale voordelen op elektrische auto’s en bussen wordt het zeker voor zakelijke gebruikers interessant. Zo betaal je in 2020 maar 8% bijtelling over de cataloguswaarde, in plaats van de gangbare 22%. Bovendien kun je gebruikmaken van subsidieregelingen als de MIA en Vamil en betaal je géén BPM of wegenbelasting. 

Lagere verbruikskosten

Elektrisch rijden is een stuk voordeliger dan brandstof tanken aan de pomp. De kosten van elektrisch laden en je verbruik per kilometer zijn afhankelijk van een allerlei factoren (de gekozen laadpaal, je rijstijl en de buitentemperatuur bijvoorbeeld), maar grofweg bespaar je zo’n 50% ten opzichte van een dieselbus.Ook het onderhoud is goedkoper. De reden? Elektrische auto’s en busjes hebben veel minder bewegende onderdelen die kunnen slijten of kapot gaan.Je betaalt over het algemeen wel meer verzekeringspremie voor je elektrische bus. Vanwege de hogere aanschafprijs, maar ook omdat reparatiekosten vaak hoger uitvallen: de onderdelen zijn duurder en niet elke monteur is opgeleid om te sleutelen aan een elektrische auto.

Aanbod elektrische modellen groeit

Het modellenaanbod van elektrische bestelbussen- en bestelauto’s blijft nog wat achter bij het gamma elektrische personenauto’s, maar daar komt snel verandering in. Vrijwel alle grote autofabrikanten werken aan stekkerversies van hun bestaande modellen en uitbreiding van hun aanbod.

Past elektrisch rijden bij je werkzaamheden?

De actieradius van de meeste elektrische bestelwagens ligt ongeveer tussen de 100 en 200 kilometer. Als ondernemer is het dus belangrijk om te bepalen of elektrisch rijden past bij je werkzaamheden. Maak je veel kilometers en zo ja, heb je gedurende je werkdag de mogelijkheid de accu op te laden? Werk je in een stedelijke omgeving met veel laadpalen of niet? Is je bus meestal zwaar beladen? Je bereik ligt dan namelijk een stuk lager. Vind je het belangrijk jezelf te profileren als duurzame ondernemer?

Steeds meer milieuzones

Steeds meer steden weren vervuilende (diesel)busjes en auto’s uit het centrum en stellen milieuzones in. Vanaf 2025 komen er naar verwachting bovendien nul-emissiezones in veel gemeentes, wat betekent dat alleen volledig elektrische voertuigen worden toegelaten. Het is slim om nu al na te denken of dit gevolgen kan hebben voor jouw onderneming.   

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!