icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Subsidies voor zakelijk elektrisch rijden in 2023: zo zit het

Het aanbod aan elektrische auto’s groeit flink elk jaar. De actieradius neemt toe en de aanschafprijs daalt. Om de laatste zakelijke rijders over de streep te trekken, stimuleert de overheid elektrisch rijden ook in 2023 via subsidies en regelingen. We zetten ze voor je op een rij.

 • Geen BPM of wegenbelasting
 • Lagere bijtelling
 • SEPP: aanschafsubsidie elektrische personenauto
 • SEBA: aanschafsubsidie lichte elektrische bedrijfswagens
 • MIA en VAMIL: voor bijzondere elektrische auto’s en slimme laadpalen
 • Gemeentelijke subsidie op je laadpaal
Subsidie elektrische auto zakelijk

Belastingvoordeel: geen BPM en geen wegenbelasting

  Koop je in Nederland een nieuwe auto, dan betaal je normaal gesproken Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM). De hoogte van de BPM is onder andere gebaseerd op hoeveel CO2 de auto uitstoot. Dat is goed nieuws, want voor een elektrische auto (die emissievrij is), betaal je tot 2025 geen BPM. Op deze wijze wordt door de overheid elektrisch rijden volledig gestimuleerd. Het is beter voor het klimaat en het milieu.

  Bovendien betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting, tegenwoordig motorrijtuigenbelasting (mrb) genaamd. Semi-elektrische auto’s of hybride auto’s krijgen korting: is de uitstoot lager dan 50 gram CO2 per kilometer, dan krijg je 50% korting op de wegenbelasting.

  Lagere bijtelling voor zakelijk gebruik

  Grote kans dat je met de elektrische auto niet alleen zakelijke kilometers maakt, maar ook privé rijdt. Maak je op jaarbasis meer dan 500 privékilometers, dan is sprake van bijtelling. In het geval van benzine, diesel en hybride auto’s verandert er niets aan de bijtelling. Deze blijft net zoals in voorgaande jaren 22% als deze in 2023 op kenteken wordt gezet.

  De bijtelling voor een elektrische auto werkt als volgt. Je telt een percentage van de nieuwwaarde van je auto op bij je loon, waar je vervolgens belasting over betaalt. Hou daar rekening mee als je de kosten van elektrisch rijden op een rij zet. De bijtelling blijft in 2023 16%, maar wat wel verandert is het drempelbedrag. Deze gaat in 2023 van €35.000 naar €30.000. Heb jij een auto van bijvoorbeeld €45.000 (cataloguswaarde) op het oog, dan tel je 16% over de eerste €30.000 (€4.800) bij je loon op en over de overige €15.000 nog eens 22% (€3.300).

  De komende jaren zal de overheid de bijtelling voor volledig elektrische auto’s verder verlagen.

  SEPP: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren

  Ben je als particulier van plan een nieuwe elektrische auto te kopen of (private) leasen, dan kom je in aanmerking voor de ‘Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren’, ook wel SEPP genoemd. De SEPPsubsidie verandert in 2023 van €3.350 naar €2.950 op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Voor een elektrische occasion geldt een subsidie van € 2.000. De subsidieregeling loopt nog tot 1 januari 2025, waarbij er per jaar een vast totaalbedrag is vastgesteld. Is de subsidiepot leeg, dan zijn de subsidies voor dat kalenderjaar vergeven. Voor zzp'ers en kleine bedrijven in het mkb is de SEPP-regeling interessant. Je kunt de auto immers privé aanschaffen en de zakelijke kilometers declareren.

  SEBA: subsidie voor emissieloze bedrijfsauto’s

  Koop of lease je als ondernemer een volledig elektrische bedrijfsauto op grijs kenteken, dan kun je gebruikmaken van de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's).  De subsidie komt uit op 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2). Het maximum bedrag is € 5.000. Koop je als kleine onderneming of non-profitinstelling een elektrische bedrijfsauto, dan geldt een percentage van 12%.

  MIA en VAMIL: voor bijzondere elektrische auto’s

  De overheid heeft twee subsidies voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Lang golden die ook voor alle volledige elektrische auto’s maar dat is sinds 2022 niet meer zo. De reden? De overheid ziet dat de stimulering via de MIA en VAMIL-regelingen goed heeft geholpen en gebruikt die stimulans nu liever voor elektrische voertuigen en technieken die nog een zetje in de rug kunnen gebruiken, zoals:

  • elektrische auto’s voorzien van geïntegreerde zonnepanelen
  • waterstofauto’s
  • elektrische bestelwagens
  • slimme laadpalen

  MIA op laadpalen

  Als je als ondernemer investeert in een ‘slimme’ laadpaal op eigen terrein – dat is een laadpaal verbonden met het internet – dan komt tot € 2.500 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA. Een subsidie moet je binnen 3 maanden na de aanschaf van de laadpaal aanvragen.

  Gemeentelijke subsidies: laadpalen

  Hoewel de landelijke overheid een belangrijke subsidieverstrekker rondom elektrisch rijden is, kan je eigen gemeente ook veel voor je betekenen.

  Zo kun je in veel gemeenten  een verzoek indienen om een openbare laadpaal bij je huis of bij het werk te laten plaatsen, zelfs als er al openbare laadpunten in de buurt zijn. Zo werkt het onder meer in Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Eindhoven en Groningen. De regelingen zijn per gemeente anders, dus
  check in je gemeente wat er voor maatregelen en mogelijkheden zijn.

  De meeste gemeenten nemen daarnaast ook andere maatregelen om het rijden in elektrische auto’s te bevorderen. In de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld krijgen eigenaren van elektrische auto’s bijvoorbeeld voorrang op een milieuparkeervergunning.

  Overal je auto laden én al je kosten op één factuur

  Ben je overstag? De MoveMove-laadpas werkt bij alle laadpalen in Nederland. De laadkosten komen dan samen met je andere reiskosten op één factuur, voor maximale btw-teruggave.

  meer van: Elektrisch laden

  Ready to MoveMove?
  Let's go!

  Voor 6.95 per maand ben je er

  Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

  6,95 per maand
  altijd opzegbaar

  Ready to MoveMove?<br />
Let's go!