icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Subsidies voor zakelijk elektrisch rijden in 2024: zo zit het

Zakelijke rijders worden in 2024 nog steeds aangemoedigd om over te stappen op elektrische auto’s. Het aanbod van elektrische auto’s groeit elk jaar. De actieradius neemt toe en de aanschafprijs daalt. Om de laatste zakelijke rijders over de streep te trekken, stimuleert de overheid elektrisch rijden ook in 2024 via subsidies en regelingen. We zetten de subsidies voor elektrische auto’s voor je op een rij.

 • Geen BPM of wegenbelasting
 • Lagere bijtelling
 • SEPP: aanschafsubsidie elektrische personenauto
 • SEBA: aanschafsubsidie lichte elektrische bedrijfswagens
 • MIA en VAMIL: voor bijzondere elektrische auto’s en slimme laadpalen
 • Gemeentelijke subsidie op je laadpaal
subsidie elektrische auto zakelijk

Belastingvoordeel voor elektrisch rijden

In Nederland biedt elektrisch rijden aanzienlijke belastingvoordelen, waaronder:

 • Geen BPM voor elektrische auto’s
  Koop je in Nederland een nieuwe auto, dan betaal je normaal gesproken Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM). De hoogte van de BPM is onder andere gebaseerd op hoeveel CO2 de auto uitstoot. Dat is goed nieuws, want voor een elektrische auto (die emissievrij is), betaal je tot 2025 geen BPM. Op deze wijze wordt door de overheid elektrisch rijden volledig gestimuleerd. Het is beter voor het klimaat en het milieu.
 • Geen MRB voor elektrische auto’s
  Tot 2025 zijn elektrische auto’s wegenbelasting vrij. Tegenwoordig noemen we dit geen wegenbelasting, maar motorrijtuigenbelasting (MRB). Vanaf 2026 zal hier verandering in komen en zullen ook elektrische rijders wegenbelasting gaan betalen.
 • Korting voor semi-elektrische en hybride auto’s
  Heb je met jouw semi-elektrische of hybride auto een uitstoot lager dan 50 gram CO2 per kilometer? Dan krijg je 50% korting op de wegenbelasting. 

Lagere bijtelling voor zakelijk gebruik

Bij het gebruik van een elektrische auto is de kans groot dat je naast zakelijke kilometers ook privé kilometers maakt. Als je in een jaar meer dan 500 privé kilometers aflegt, geldt er een bijtelling. In het geval van benzine, diesel en hybride auto’s verandert er niets aan de bijtelling. Deze blijft net zoals in voorgaande jaren 22% als deze in 2024 op kenteken wordt gezet.

De bijtelling voor een elektrische auto werkt anders. Een bepaald percentage van de nieuwwaarde van de auto wordt bij je loon opgeteld, waarover je vervolgens belasting betaalt. Houd hier rekening mee bij het in kaart brengen van de kosten van elektrisch rijden. In 2024 blijft de bijtelling voor elektrische auto's met 16%. Wat verandert, is het drempelbedrag: deze gaat in 2024 van €35.000 naar €30.000. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een auto van €45.000 (cataloguswaarde) op het oog hebt:

 • 16% wordt berekend over de eerste €30.000 (€4.800)
 • 22% wordt berekend over de resterende €15.000 (€3.300)

De komende jaren zal de overheid de bijtelling voor volledig elektrische auto's verder verlagen.

SEPP: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren

Ben je als particulier van plan een nieuwe elektrische auto te kopen of (private) leasen, dan kom je in aanmerking voor de ‘Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren’, ook wel SEPP genoemd. De SEPP subsidie verandert in 2024 van €3.350 naar €2.950 op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Voor een elektrische occasion geldt een subsidie van € 2.000. De subsidieregeling loopt nog tot 1 januari 2025, waarbij per jaar een vast totaalbedrag is vastgesteld. Is de subsidiepot leeg, dan zijn de subsidies voor dat kalenderjaar vergeven. Voor zzp'ers en kleine bedrijven in het mkb is de SEPP-regeling interessant. Je kunt de auto immers privé aanschaffen en de zakelijke kilometers declareren.

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Als particulier met plannen om een nieuwe elektrische auto te kopen of te leasen, kom je in aanmerking voor de 'Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren', oftewel SEPP. Deze regeling ondergaat in 2024 een wijziging, waarbij de subsidie op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto wordt verlaagd van €3.350 naar €2.950. Voor gebruikte elektrische auto's bedraagt de subsidie €2.000. Deze subsidieregeling blijft van kracht tot 1 januari 2025, met een vastgesteld jaarlijks budget. Wanneer het budget is uitgeput, zijn er voor dat kalenderjaar geen subsidies meer beschikbaar.

Voor zelfstandige ondernemers (zzp'ers) en kleine bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) is de SEPP-regeling bijzonder interessant. Deze regeling biedt de mogelijkheid om de auto privé aan te schaffen en tegelijkertijd zakelijke kilometers te declareren. Dit maakt de regeling aantrekkelijk voor zakelijk gebruik van elektrische auto's.

MIA en VAMIL: voor bijzondere elektrische auto’s

Voor ondernemers die van plan zijn om een volledig elektrische bedrijfsauto op grijs kenteken te kopen of leasen, biedt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aantrekkelijke voordelen.

De SEBA-subsidie is gebaseerd op de voertuigcategorie en bedraagt 10% van de netto catalogusprijs voor voertuigen in de N1-categorie, of 10% van de verkoopprijs zonder btw voor voertuigen in de N2-categorie. Het maximale subsidiebedrag dat je kunt ontvangen is €5.000.

Voor kleine ondernemingen en non-profit instellingen geldt een verhoogd percentage van 12% wanneer zij een elektrische bedrijfsauto aanschaffen. Dit maakt de SEBA-regeling bijzonder aantrekkelijk voor deze groepen.

De SEBA-regeling stimuleert daarmee niet alleen de overstap naar emissieloze bedrijfsauto's, maar beloont tevens duurzame keuzes in het zakelijke wagenpark.

MIA en VAMIL: voor bijzondere elektrische auto’s

De overheid heeft twee subsidies voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Lang golden die ook voor alle volledige elektrische auto’s maar dat is sinds 2022 niet meer zo. De reden? De overheid ziet dat de stimulering via de MIA en VAMIL-regelingen goed heeft geholpen en gebruikt die stimulans nu liever voor elektrische voertuigen en technieken die nog een zetje in de rug kunnen gebruiken, zoals:

 • elektrische auto’s voorzien van geïntegreerde zonnepanelen
 • waterstofauto’s
 • elektrische bestelwagens
 • slimme laadpalen

MIA op laadpalen

Als je als ondernemer investeert in een ‘slimme’ laadpaal op eigen terrein – dat is een laadpaal verbonden met het internet – dan komt tot € 2.500 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA. Een subsidie moet je binnen 3 maanden na de aanschaf van de laadpaal aanvragen.

Overal je auto laden én al je kosten op één factuur

Hoewel de landelijke overheid een belangrijke subsidieverstrekker rondom elektrisch rijden is, kan je eigen gemeente ook veel voor je betekenen.

Zo kun je in veel gemeenten  een verzoek indienen om een openbare laadpaal bij je huis of bij het werk te laten plaatsen, zelfs als er al openbare laadpunten in de buurt zijn. Zo werkt het onder meer in Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Eindhoven en Groningen. De regelingen zijn per gemeente anders, dus check in je gemeente wat er voor maatregelen en mogelijkheden zijn.

De meeste gemeenten nemen daarnaast ook andere maatregelen om het rijden in elektrische auto’s te bevorderen. In de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld krijgen eigenaren van elektrische auto’s bijvoorbeeld voorrang op een milieuparkeervergunning.

Overal je auto laden én al je kosten op één factuur

Ben je als zakelijke rijder ook overstag? Met de MoveMove-laadpas kun je met jouw elektrische auto bij alle laadpalen in Nederland terecht. De laadkosten komen dan samen met al je andere reiskosten op één factuur, voor maximale btw-teruggave.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!