icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Grijs kenteken: wat is het en wat zijn de voordelen?

Een grijs kenteken is een specifiek nummerbord voor bestelwagens. Als ondernemer profiteer je daarmee van fiscale voordelen. Niet alleen is een bestelauto goedkoper in aanschaf, je betaalt ook minder wegenbelasting. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Grijs kenteken: Geel met een B of V

Een grijs kenteken is niet letterlijk grijs. Een bestelauto heeft gewoon een geel nummerbord, te herkennen aan de beginletter B of V. De term stamt nog uit de tijd dat het kentekenbewijs deel I van een bestelauto grijs was. Inmiddels is dat groen. 

Voordeel 1: geen BPM 

Omdat de overheid ondernemerschap wil stimuleren, betaal je als zzp’er of ondernemer bij aanschaf van een nieuwe bestelauto geen BPM: Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen.

De BPM op bestelauto’s is standaard 37,7% van de netto catalogusprijs. Koop je een bestelauto op diesel, dan moet je daar €273 bij optellen, in geval van een bestelauto op benzine verminder je het bedrag met €1.283. Als ondernemer of zzp’er ben je dus vrijgesteld van deze belasting; je rijdt dan met het zogenaamde grijze kenteken. 

Stel, je koopt een nieuwe bestelauto op benzine met een catalogusprijs van €16.000 ex. btw. De BPM bereken je dan als volgt:

37,7% x €16.000          = €6.032
Aftrek benzineauto = €1.283
BPM                              = €4.749

Je bespaart dus €4.749 ten opzichte van een particuliere koper van een bestelauto.

Voordeel 2: minder wegenbelasting

Ook de wegenbelasting op bestelauto’s met een grijs kenteken is lager voor ondernemers. Hoevéél minder is afhankelijk van de gewichtsklasse en brandstof. Voor een bestelauto op benzine van bijvoorbeeld 1200 kg – type Volkswagen Caddy bijvoorbeeld – moet je als particulier €364 per jaar afdragen aan de fiscus. Rijd je op diesel? Dan is dat zelfs €1.000.

Als ondernemer betaal je €304 per jaar wegenbelasting, ongeacht de brandstof. Niet voor niets kiezen veel ondernemers voor een dieselauto. Je hebt dan dubbel voordeel, omdat ook je brandstof goedkoper is.

Voorwaarden grijs kenteken eigenaar

Kiezen voor een bestelauto kan dus lonen. Maar let op: om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken moet je aan een aantal eisen voldoen.

 • Je moet geregistreerd staan bij de Belastingdienst als ondernemer, een btw-nummer hebben en omzetbelasting doen.
 • De bestelauto moet op jouw naam staan, jij bent de rechtspersoon aan wie het btw-nummer is verleend.
 • Minimaal 10% van je verreden kilometers is zakelijk.

Voorwaarden grijs kenteken bestelauto

Niet alleen jijzelf, ook de auto moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een grijs kenteken te krijgen. Niet elke auto die gebruikt wordt voor goederenvervoer, is een bestelauto volgens de belastingregels.

Elke bestelauto moet voldoen aan de volgende eisen:

 • De auto moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte.
 • In de laadruimte mogen geen zitplaatsen zijn. Een bestelauto waarin een bank in de laadruimte is geplaatst, valt onder de regels voor personenauto.
 • De toegestane maximummassa (het gewicht van de bestelauto + het toegestane gewicht aan inzittenden en lading samen) is 3.500 kilo.

Een bestelauto is niet bedoeld om personen mee te vervoeren. Er is doorgaans alleen plek voor de bestuurder en één passagier. Het is niet toegestaan personen in de laadruimte te vervoeren of daar een klapstoeltje te installeren. 

De Belastingdienst onderscheidt vijf soorten bestelauto’s:

 • Grote bestelauto (bestelbus, verhuisbus).
 • Bestelauto met verhoogd dak (combi's, kleine bestelauto’s).
 • Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak (minibusjes, terreinauto’s).
 • Bestelauto met open laadbak, enkele cabine en 1,5 cabine (pick-ups).
 • Bestelauto met dubbele cabine, met gesloten laadruimte of open laadbak.


Voor elk type bestelauto worden specifieke eisen gesteld aan de inrichting en afmetingen van de laadruimte en de cabine. Welke dat zijn vind je op belastingdienst.nl.

Voldoet je auto daar niet aan? Dan typeert de Belastingdienst je auto als personenauto voor de BPM en wegenbelasting. Als je veranderingen aanbrengt aan je auto, moet je zelf controleren of hij nog aan de eisen voldoet. Twijfel je? Bel dan met de Belastingtelefoon Auto.

Bestelauto en bijtelling

Als je meer dan 500 privékilometer per jaar maakt met je bestelauto, dan moet je bijtelling betalen. Rijd je minder dan 500 kilometer? Dan moet je dat aantonen via een rittenregistratie. Je kunt de bijtelling ook voorkomen door een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto in te dienen bij de Belastingdienst. Gebruik je de auto dan toch privé, dan riskeer je een fikse boete.

Privégebruik en verkoop

Wil je de bestelauto privé gebruiken? Dat mag. Minimaal 10% van het aantal kilometers dat je met de bestelauto aflegt moet zakelijk zijn om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken.

Als je de bestelauto binnen vijf jaar verkoopt aan een particulier, of je onderneming wordt beëindigd, dan moet je alsnog BPM betalen. Als je je auto verkoopt aan een andere ondernemer, dan kun je gebruikmaken van een doorschuifregeling; de voorwaarden van de BPM-vrijstelling gaan dan over op de koper. De Belastingdienst past het lagere belastingtarief automatisch toe. Is dat niet het geval, dan moet je dat schriftelijk melden.

Tweedehands bestelauto? Check bij RDW

Koop je een tweedehands bestelauto? Check altijd of die voorzien is van een grijs kenteken, bijvoorbeeld op rdw.nl. Als dat niet het geval is, dan moet je een nieuw kenteken aanvragen en de auto opnieuw laten registreren als bedrijfsauto bij de RDW. 

René vertelt je alles wat je wilde weten over het grijs kenteken in twee minuten.
meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!