icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

​​​​​​​Een laadpas zonder abonnement: de voor- en nadelen

Als je jouw elektrische auto of plug-in hybride wilt opladen, dan heb je een laadpas nodig. Er bestaan zowel gratis laadpassen (zonder abonnement) als laadpassen gekoppeld aan een maandelijks abonnement. De grote vraag is: wat zijn de voor- en nadelen per vorm?

laadpas zonder abonnement; voor- en nadelen

Hoe gratis is gratis?

Om met de deur in huis te vallen: een echt gratis laadpas bestaat natuurlijk niet. De aanbieder van de laadpas moet ergens geld aan verdienen, dus je kunt beter spreken van een laadpas zonder vaste kosten en mét vaste kosten. De aanbieder van een gratis laadpas compenseert zijn gemiste inkomsten aan abonnementen immers met hogere tarieven voor het laden.

De gratis laadpas: starttarief

Zo betaal je met een laadpas zonder abonnement altijd een starttarief. Dit wordt soms ook wel ‘transactiekosten’ genoemd. Bij een laadpas mét abonnement heb je meestal geen starttarief of is dat tarief lager. Hoe vaker je per maand laadt, hoe aantrekkelijker de laadpas met abonnement wordt.

De kosten per kWh: vast versus variabel

Naast een starttarief betaal je een bedrag per geladen kilowattuur (kWh) aan stroom. Dat tarief verschilt per laadpaalbeheerder. Met een gratis laadpas betaal je meestal de prijs per kWh die de laadpaalbeheerder heeft vastgesteld.

Bij een laadpas met abonnement zul je sneller een vaste prijs per kWh betalen die onafhankelijk is van het kWh-tarief van de laadpaalbeheerder. Bijvoorbeeld € 0,40 per kWh. Dat kan voordelig uitpakken, maar let op: soms ben je echter duurder uit, bijvoorbeeld als je bij een laadpaal met laag tarief staat.

Roamingkosten en toeslagen

Denk je net alle kosten en tarieven in kaart te hebben, blijkt er ook nog zoiets te bestaan als roamingkosten. Bijvoorbeeld als je bij een buitenlandse laadpaal buiten het reguliere netwerk laadt. Je betaalt dan opeens extra per kWh. Een andere manier om de leverdiensten op te vijzelen is het in rekening brengen van een toeslag. Dat kan flink in de papieren lopen, want in sommige gevallen bedraagt de toeslag 10% van het totaalbedrag.

Check de dekking

Bij een gratis laadpas moet je extra goed opletten hoe de dekking is. Het kan zijn dat je bij een beperkt aantal laadpunten terechtkunt met je EV of plug-in. Kijk ook goed of je in het buitenland kunt laden en of snelladen is inbegrepen (en tegen een redelijk tarief).

Wat is de beste laadpas voor mij: met of zonder abonnement?

Laad je tussen de 10-20 keer per maand of meer? Dan is een laadpas met abonnement vaak de voordeligste keus voor je. Je ontloopt dan steeds het starttarief. Een laadpas met abonnement is ook een aanrader als je over een groot laadnetwerk in binnen- en buitenland wilt beschikken. Je kunt immers (bijna) overal terecht.

Laad je niet zo vaak per maand (bijvoorbeeld minder dan 10 keer), dan is de laadpas zonder abonnement het overwegen waard. Bij zo’n gratis laadpas heb je soms de mazzel dat je een laadpaal aantreft met lage tarieven. Je betaalt echter wel vaak een starttarief, loopt soms tegen hoge kWh-tarieven aan en kunt – afhankelijk van je laadpasaanbieder – niet altijd en overal terecht voor een laadsessie.

De laadpas van MoveMove: géén extra kosten, wel veel extra’s

Voor de laadpas van MoveMove betaal je € 6,95 per maand. Het is dus een laadpas mét abonnement. Je krijgt daar een laadpas voor terug waarmee je overal terechtkunt in binnen- en buitenland en waarbij je een scherp tarief per kWh betaalt. Je betaalt altijd het tarief van de laadpaalbeheerder, en er is nooit sprake van een starttarief, transactiekosten of andere toeslagen.

Bovendien profiteer je van allerlei extra diensten. Zo kun je met MoveMove het OV gebruikende wasstraat en autovloeistoffen afrekenen. Per maand krijg je één factuur waarop al je reiskosten overzichtelijk gerangschikt zijn. Ideaal voor je btw-teruggave.

Lees ook onze andere blogs over elektrisch laden.

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!