icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Een Tesla opladen: wat is het verschil met andere elektrische auto’s?

Het aantal Tesla’s op de weg is het afgelopen jaar flink toegenomen. Liefhebbers roemen de auto’s om hun snelle oplaadtijd. Wat zijn de verschillen tussen het opladen van een Tesla en een andere elektrische auto?

Laden met een Tesla: hoe werkt het?

Eigen laadpalen

Wie een elektrische auto heeft kan bij zo’n 53.000 (semi)publieke laadpalen in Nederland terecht. Ook Tesla-rijders kunnen bij deze palen opladen. Maar deze bestuurders hebben een voordeel. Zij kunnen wereldwijd gebruikmaken van eigen oplaadpunten: het Supercharger-netwerk. De laadpalen binnen dit netwerk kunnen een Tesla-accu binnen een half uur al opladen. Ter vergelijking, bij ‘gewone’ laadpalen kan dit zo’n één tot vier uur duren.

Grote accu's

In een Tesla zit een grotere accu dan in de meeste elektrische auto’s. Daarmee heeft de Tesla-rijder een voorsprong. Je kunt op een volle accu immers meer kilometers maken. De Tesla Longrange is hierin met zo’n 525 kilometer – onder ideale omstandigheden, in de praktijk zal het vaak minder zijn – op één batterij de uitblinker. Zo geeft Tesla de meeste concurrenten het nakijken: de gemiddelde elektrische auto blijft onder de 400 kilometer steken. Nog een verschil: de nieuwe Tesla-modellen kunnen de accu tijdens het rijden alvast vóór het opladen opwarmen. Daarna heeft de accu tijdens het laden de optimale temperatuur om stroom af te nemen.

Hoe vind je die snelle laadpalen?

In elke Tesla zit een navigatiescherm, waar alle (tot nu toe) 23 laadstations in Nederland te zien zijn. Ook laat de navigatie sinds kort zien waar laadstations van andere autobedrijven zijn. Veel laadpalen staan bij wegrestaurants, tankstations of wifi-spots. Dat zijn dus twee vliegen in één klap: na de middaglunch is ook de auto weer ready to go. De meeste Supercharger-stations zijn alleen voor Tesla-gebruikers, maar bij sommige stations mogen ook bestuurders van een ander merk opladen. Het is helaas nog niet mogelijk om met de MoveMove-laadpas bij een Supercharger te betalen. Je kunt wel betalen met een creditcard via de Tesla-app. Deze kosten kun je daarna apart declareren via de MoveMove-app.

Komt er geen tekort aan laadpalen met alle nieuwe Tesla-rijders?

Met steeds meer Tesla’s op de weg zijn er ook meer laadpalen nodig. Het autobedrijf doet zijn best het aantal flink op te schroeven. Dit jaar komen er minstens zes nieuwe stations in Nederland bij, onder andere in Delft, Bergen op Zoom en Windschoten. Maar ook wereldwijd investeert Tesla in zijn netwerk om het groeiend aantal Tesla’s bij te houden.

Niet leegrijden

Zorg ook dat je met een Tesla op tijd een laadpaal in het vizier hebt. De accu leegrijden is voor geen enkele elektrische auto bevorderlijk. Wie zichzelf van gemak wil voorzien gebruikt de MoveMove-app, waarmee alle laadpalen zichtbaar zijn en je meteen de route naar een station kunt uitstippelen. Is de accu voldoende opgeladen? Dan geeft een Tesla vanzelf een signaal om weer verder te rijden.

Thuis aan de stekker

Ook een Tesla kun je thuis met een normaal stopcontact en laadkabel opladen. Maar de Tesla Wall Connector, een speciale wandhouder met ingebouwd snoer, is handiger. Met deze installatie kun je zelf instellen met welke maximale stroom de auto geladen moet worden. Overigens kun je er ook voor kiezen om je Tesla met een laadpaal van een ander merk thuis op te laden. Ook handig om te weten: je kunt geen btw-aftrek krijgen als je de Tesla aan een regulier huisstopcontact oplaadt. Het is dan immers niet meer te achterhalen waar de stroom vandaan komt.

Wat kost een volle accu?

Tesla beloofde zijn eerste klanten dat ze hun auto altijd gratis konden opladen. Die belofte geldt niet meer voor de huidige Tesla-kopers. De prijs voor een volle accu ligt aan de hoeveelheid kilowattuur (kWh) van de batterij. Bovendien hangt het prijskaartje van de stroom af van het type laadpaal en de locatie. Opladen met een Supercharger-paal kost gemiddeld €0,25 per kilowattuur, volgens Tesla.nl. Het autobedrijf zegt geen winst te willen maken. Bij andere laadpalen ben je al gauw €0,39 kwijt. Snelladen is nog duurder, gemiddeld zo’n €0,66 cent.

Even opladen langs de snelweg is verleidelijk, maar langzaam thuisladen is met zo’n €0,22 het goedkoopst. De accu’s van de nieuwe Tesla-modellen S of X starten vanaf 75 kWh. Dus stel, je laat je Tesla thuis op met een accu van 75 kWh, dan kost een volle batterij €16,50. Hoeveel kilometer de auto daarmee maakt, hangt af van het model, de kwaliteit van de accu en je rijstijl. 

meer van: Elektrisch laden

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!