Twitter Facebook icon-faq Instagram Sluiten Whatsapp LinkedIn
blog tankpas 2 minuten

Brandstofkosten van je bedrijf omlaag: hoe doe je dat?

Elke wagenparkbeheerder is gek op ‘quick wins’. Zeker als ze het milieu ook nog eens helpen. Vooral op brandstofkosten is het makkelijk besparen. Minder langs de snelweg tanken levert geld op, net als het slimmer plannen van afspraken. En al eens gedacht aan een beloningssysteem? 7 tips.

Brandstofkosten van je bedrijf omlaag: hoe doe je dat?

#1 Beperk het aantal leaseauto’s

Klinkt als een inkopper, maar is het in de praktijk nog niet. Een leaseauto is vaak zo ingeburgerd bij een bedrijf dat het verkleinen van het wagenpark bijna een ‘no-go’ is. Maar wil iedereen wel écht een auto van de zaak rijden? Vooral jongere werknemers blijken ook tevreden met een mobiliteitsbudget. Daarmee betalen ze voor de mobiliteit die ze per dag het meest passend vinden. De ene keer is dat een deelauto, de volgende dag het openbaar vervoer. Of gewoon de fiets. Het mobiliteitsbudget dat ze niet besteden, stoppen ze in eigen zak.

#2 Tank slim

Veel medewerkers zullen het liefst langs de snelweg tanken, dat is wel zo comfortabel. Deze tankstations zijn een paar eurocent per liter duurder dan de onbemande pomp in het buitengebied. Op één volle tank loopt dat flink op. En op jaarbasis op een groot wagenpark nog veel meer. In de MoveMove-app vind je een slimme tanklocator. Daarop zie je de real-time literprijzen van de tankstations in de buurt. In de app kun je de benzinestations langs de snelweg uitzetten op de tankpas of aangeven dat duurdere premium brandstoffen niet getankt mogen worden. In de MoveMove-handleiding lees je precies hoe dat moet.

Extra besparingstip: 
Hoog tijd om de olie bij te vullen? Kies dan voor dunnere olie. Die laat de motor soepeler en efficiënter werken. Dat bespaart weer een beetje brandstof. Mooi meegenomen.

#3 Combineer ritten

Reist je personeel vaak kriskras door het land met de auto? Moedig ze aan klantafspraken te combineren. Per provincie bijvoorbeeld. Dat bespaart veel kilometers én tijd. En die afspraak dicht bij huis mag best 's ochtends vroeg of aan het eind van de middag. Scheelt ze weer een extra rit naar of van kantoor.

#4 Beloon zuinig rijgedrag

Geef als werkgever je werknemers gerust tips hoe ze zuiniger kunnen rijden. Vervolgens kun je zuinig rijgedrag belonen. Keer bijvoorbeeld een deel van de uitgespaarde brandstofkosten als bonus uit. Als dat geen goede motivatie is? Maar een extra vrije dag of een andere stimulans werkt net zo goed. Ga je belonen, stel met je werknemers van te voren duidelijk de ‘spelregels’ vast. Via een beloningssysteem kun je eveneens carpoolen stimuleren. Belangrijk bij een beloningssysteem is natuurlijk dat je uitgespaarde brandstof ook echt kunt meten. In de MoveMove-handleiding van de mobility manager lees je precies hoe.

#5 Elektrificeer het wagenpark

Een brandstofmotor is helaas niet erg efficiënt. Tot maar een kwart van de gegenereerde energie wordt gebruikt voor het rijden, de rest verspil je als warmte. Een elektrische auto is wél efficiënt. Tot wel 95% van de energie gebruik je voor de aandrijving. Daardoor ligt het energieverbruik per gereden kilometer tot wel een kwart lager dan een auto met benzinemotor. MoveMove voorziet niet alleen in tankpassen, maar ook in laadpassen. En is volledige elektrificatie van het wagenpark nog een stap te ver? Ook met plug-in hybrides of auto’s op groengas maak je een uitstekend begin.

#6 Stimuleer mobiel werken

Sommige werkgevers zijn er huiverig voor medewerkers thuis te laten werken. Toch biedt het allerlei voordelen. Niet alleen bespaart thuis werken veel brandstof, het verhoogt ook nog eens de productiviteit en tevredenheid. Het is bovendien een fijne manier om files te omzeilen. De ochtendspits ontwijk je door het eerste uurtje thuis te beginnen.

#7 Bied een alternatief voor onbeperkt tanken

Een auto van de zaak gebruik je bijna altijd ook privé. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan komt bijtelling om de hoek kijken. Op nulemissie-auto’s na bedraagt die bijtelling 22%. Dat is best een hoop. Voor werknemers voelt dat als een vrijbrief om onbeperkt privékilometers te rijden. En dat zie je als bedrijf terug in de brandstofkosten. Je kunt als bedrijf stimuleren dat werknemers de zakelijke auto privé niet meer inzetten. Dat in een autoregeling afspreken, werkt vaak averechts. Toch zou je met elkaar kunnen berekenen wat het rijden zonder bijtelling oplevert. Overtuigd? Bied ze dan meteen een kilometerregistratiesysteem aan, zoals TrackJack. Daarmee toon je bij de belastingdienst aan dat je de zakelijke auto ook echt zakelijk gebruikt.