icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
1 minuut

8 tips om brandstof te besparen

De benzineprijzen zijn hoger dan ooit. Gelukkig zijn er manieren om brandstof te besparen. Door slimmer te schakelen, bijvoorbeeld. 8 tips.

8 tips om brandstof te besparen

#1 Schakel op het juiste moment

In het instrumentarium van je auto zit een toerenteller. Waarschijnlijk kijk je daar nauwelijks op, maar het is een heel goed hulpmiddel om op tijd te schakelen. Staat de naald tussen de 2.000 en 2.500 toeren, schakel dan gerust op. Dat bespaart brandstof. In veel moderne auto’s zit ook een schakelindicator die je helpt.

#2 De juiste banden én bandenspanning

In de winter rijd je het veiligst op winterbanden. Die weten beter raad met kou en neerslag. Winterbanden verbruiken vanwege hun profiel meer brandstof. Kies voor banden met een lage rolweerstand, want dat scheelt tot liefst 7%. Voorwaarde is dat je ze op de juiste spanning houdt. Banden met te weinig lucht slijten sneller en laten het brandstofverbruik oplopen. Tot wel 5%. Controleer je bandenspanning minimaal één keer per maand.

#3 Wees aerodynamisch en licht

Met de raampjes van je auto open verbruik je aanzienlijk meer brandstof. Bij hoge snelheden zelfs 20%. Je bent flink minder aerodynamisch. Met een skibox of fietsen op het dak geldt hetzelfde. De luchtweerstand neemt toe en het kost meer energie om vooruit te komen. Kijk ook eens wat je in de achterbak hebt liggen. Neem alleen de bagage mee die echt nodig is. Elke kilo extra vreet weer brandstof.

#4 Uit met die energieslurpers

Zaken als ruit-, stoel- en stuurverwarming en verwarmde buitenspiegels bieden extra comfort, maar het zijn ook energieslurpers. Gebruik deze functies dus alleen als je ze echt nodig hebt. Ook de airco is zo'n energieslurper: je verbruikt tot 10% meer brandstof door aircogebruik.

#5 Rijd slim

Snel optrekken bij het stoplicht kost veel brandstof. Dat weet iedereen. Rustig optrekken is dan beter, maar optimaal is als je helemaal niet hoeft af te remmen of te accelereren. Als je ver vooruitkijkt en goed anticipeert, kun je vaak heel gelijkmatig lange stukken rijden. En het ideale hulpje voor gelijkmatig rijden? Gebruik de cruise control. Zet ‘m op de snelweg liever op 100 dan op 130 kilometer per uur: daarmee bespaar je zo’n 25% brandstof. Wist je trouwens dat er apps bestaan die je helpen zuiniger te rijden? Probeer Fuelio eens of Road Trip Lite. Dankzij hun feedback wordt je steeds gemotiveerder om het nóg zuiniger aan te doen.

#6 Warm langzaam op

Met een koude motor wegsprinten van je parkeerplek vindt je motor niet zo prettig. Hij sputtert tegen door veel meer brandstof te verbruiken. Maar je auto eerst stationair laten draaien heeft ook niet veel zin. Het beste en snelst warmt een motor op tijdens het rijden. Rijd de eerste minuten extra relaxed, totdat de olietemperatuur op orde is.

#7 Plan slim en combineer

De beste manier van brandstofbesparing is natuurlijk door het aantal kilometers te verminderen. En daar is een ultieme manier voor: combineer ritten. Plan afspraken die bij elkaar in de buurt liggen op dezelfde dag, na elkaar. Gebruik je je auto zakelijk? Doe afspraken dicht bij je woon-werkroute aan het begin of eind van je werkdag. Staat er onderweg een file? Werk dan nog even thuis, of op een werklocatie onderweg. Nog meer tips over zakelijk zuiniger rijden? Ze staan voor je klaar.

#8 Tank niet in de ochtend

De prijsverschillen tussen tankstations kunnen enorm zijn. Het maakt dus nogal wat uit waar je tankt. Maar let ook op wanneer je tankt. Aan het eind van de dag, tussen 18.00 en 20.00 uur ongeveer, liggen de prijzen vaak lager dan in de ochtend. Op zon- en feestdagen en 's nachts betaal je meestal meer aan de pomp. Natuurlijk verschilt dit per aanbieder. Het loont de moeite het prijsbeleid van je favoriete tankstation in de gaten te houden.  

Bespaartip voor ondernemers

Voor ondernemers en zzp'ers is er nog een manier om te besparen op hun brandstofkosten. Door de btw over je benzine ritten terug te vragen. Dat wordt nogal eens vergeten, terwijl het bedrag flink kan oplopen. Met de MoveMove-pas komen al je reiskosten overzichtelijk op één factuur te staan, zodat je makkelijk btw-aangifte kunt doen.

meer van: tanken

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan!

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!