icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten

Mobiel werken, de voor- en nadelen

Thuis beginnen, na de file naar kantoor rijden en in een verloren uurtje tussen twee afspraken de laptop openklappen en gewoon doorwerken, dat is nou mobiel werken. Wat zijn de voor- en nadelen?

Mobiel werken, de voor- en nadelen

Werk en privé in balans door mobiel werken

Uit onderzoek blijkt dat de medewerkerstevredenheid stijgt als een bedrijf de mogelijkheid tot mobiel werken biedt. Geen wonder: flexibiliteit biedt medewerkers de mogelijkheid om werk en privé beter in balans te brengen. Af en toe vanuit huis werken is handig met een gezin, want even de kinderen naar school brengen of samen lunchen is geen probleem. De tijd die medewerkers besparen door niet in de file te staan, worden besteed aan het werk én aan persoonlijke doeleinden. Bijkomend voordeel: tevreden medewerkers betekent lager ziekteverzuim.

Die juiste balans vinden tussen werk en privé gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Thuis werken kan ervoor zorgen dat mensen langer doorwerken en onvoldoende ontspannen. Daarom spreken sommige bedrijven af om buiten werktijd alleen bij uitzondering nog te bellen of mailen over het werk. Het management zou daar het goede voorbeeld in kunnen geven: een werktelefoontje kan meestal best wachten tot de volgende dag.

Mobiel werken levert geld op

Mobiel werken heeft als positief effect: lagere bedrijfskosten. Minder vaste werkplekken en meer flexplekken betekenen een kleiner, efficiënter gebruik van het kantoor en parkeerplaatsen. Medewerkers kunnen ook in de trein werken, of op een werkplek buiten de deur.

Bovendien zijn flexwerkers productiever, ze besteden meer tijd van de werkdag aan… hun werk. Soms pakken ze buiten kantooruren de telefoon op, of beantwoorden ze een urgente mail. Dat zorgt voor meer tevreden klanten en hogere omzet. Ook op macro-niveau is mobiel werken gunstig: het zou de Nederlandse economie 5 miljard euro opleveren als iedereen die flex kán werken, dat ook gaat doen.

Mobiel werken: positieve uitstraling

Innovatief, flexibel, vooruitstrevend: zo kijken klanten naar bedrijven die mobiel werken. Het werkt natuurlijk alleen als medewerkers worden vertrouwd en op hun prestaties worden beoordeeld, en daar houden opdrachtgevers van. Bovendien draagt mobiel werken bij aan een beter milieu en lagere filedruk, dat past bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – allemaal goed voor een positieve uitstraling van je bedrijf.

Eigen telefoon of mobieltje van de zaak?

Een mobiele telefoon en een laptop zijn absoluut nodig om mobiel te kunnen werken. Mogen medewerkers hun eigen telefoon en laptop gebruiken? Of regel je voor het hele bedrijf mobieltjes en laptops van de zaak? Dat laatste kan qua beveiliging veel voordelen hebben, maar soms werken mensen liever met hun eigen spullen. Maak daar dan goede afspraken over. Denk ook na over de veiligheid van klantgegevens op mobiele apparatuur: wat mag via e-mail worden verstuurd, zijn openbare wifi-netwerken veilig genoeg en is beschermde toegang van buitenaf tot je bedrijfssystemen mogelijk?

Contact met collega’s is belangrijk

Een risico van flexibel werken en minder tijd op kantoor doorbrengen, is het verliezen van contact tussen collega’s. Even kletsen bij het koffieapparaat is er niet meer bij als iedereen thuis of onderweg aan het werk is. Maar die sociale contacten zijn ook belangrijk voor een prettig werkklimaat. Zorg ervoor dat medewerkers toch regelmatig op kantoor aanwezig zijn en ook face-to-face met elkaar samenwerken. Fysiek bij elkaar in de buurt werken maakt het ook makkelijker om informeel te overleggen of even bij elkaar mee te kijken bij een lastig klusje.

Plus- en minpunten van mobiel werken

+ Grotere productiviteit
+ Tevreden medewerkers, lager verzuim
+ Betere balans tussen werk en privé 
+ Maatschappelijk verantwoord: minder filedruk en CO2-uitstoot

- Beveiligen van gegevens is een uitdaging 
- Minder contact tussen collega’s 
- Altijd bereikbaar willen /moeten zijn 

meer van: flexibel reizen

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!