icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
3 minuten

Bijtelling grijs kenteken: hoe werkt het?

Als je als ondernemer een bestelauto met grijs kenteken rijdt, dan is de kans groot dat je bijtelling betaalt. Maar hoe bereken je die precies? En zijn er manieren om de bijtelling te verlagen?

Bijtelling grijs kenteken

Rijd je een auto van de zaak privé, dan betaal je bijtelling. Dat geldt ook bij voor bestelauto’s die privé worden gebruikt. Om preciezer te zijn: bij een bestelauto op grijs kenteken. Je bestelauto krijgt een grijs kenteken als hij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Eerder schreven we daar al een heldere blog over: Grijs kenteken: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wat is bijtelling precies?

De belastingdienst ziet de bestelauto met grijs kenteken als een vorm van loon. Althans, als je er meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé in rijdt. Je telt daarom verplicht een percentage van de cataloguswaarde van de bestelauto bij je loon op; de bijtelling. En over dat hogere loon betaal je belasting.

Hoe hoog is de bijtelling van mijn bestelauto?

De bijtelling op bestelauto’s met een brandstofmotor bedraagt ook in 2023 22%. Dus of je nu (deels) op diesel, benzine of gas rijdt, je telt 22% van de cataloguswaarde bij je loon op. Met een volledig elektrische bestelauto is dat anders. Je krijgt namelijk korting op het bijtellingstarief. In 2023 tel je 16% van de cataloguswaarde bij je loon op. Er geldt wel een drempelwaarde. Als je auto duurder is dan €30.000, betaal je 22% over het deel van de cataloguswaarde dat boven het drempelbedrag valt.

Bijtelling bestelauto grijs kenteken berekenen

De bijtelling van je bestelauto met grijs kenteken bereken je simpel in drie stappen. Als voorbeeld nemen we een bestelauto met een cataloguswaarde van €25.000, waarvoor 22% bijtelling geldt en waarvan de eigenaar in 2021 in het laagste belastingtarief van 36,93% valt. 

1) Cataloguswaarde x bijtellingstarief. €25.000 x 0,22 = €5.500
2) Bruto bijtelling x percentage belastingschijf. €5.500 x 0,3693 = €2.031
3) Netto bijtelling per maand. €2.031 / 12 = €169

Bijtelling elektrische bestelauto in 2023

Stel, je schaft in 2023 een elektrisch bestelauto aan met een cataloguswaarde van €50.000, waarbij je in het laagste belastingtarief van 36,93% valt, dan bereken je de bijtelling als volgt:

€30.000 x 0,16= €4.800
€20.000 x 0,22 = €4.400
Bruto bijtelling = €9.200
Netto bijtelling = €9.200 x 0,3693 = €3.398
Netto bijtelling per maand: €3.398/12 = €283

Bijtellingsvriendelijk: de jong gebruikte bestelauto

De bijtelling blijft liefst 60 maanden verbonden aan een auto. Dat maakt een elektrische bestelauto van een paar jaar oud best interessant. In eerdere jaren gold immers een lager bijtellingstarief. Maar let op: als de 60 maanden verlopen zijn, wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment van kracht zijn. In veel gevallen bedraagt de bijtelling dan 22%. Heb je een bestelauto op het oog van minimaal 15 jaar oud, dan komt de bijtelling uit op 35% over de dagwaarde van youngtimers.

Bestelauto zonder bijtelling

Wanneer je jouw bestelauto alleen zakelijk inzet (of minder dan 500 kilometer privé rijdt), dan betaal je geen bijtelling. Vraag dan wel de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik aan bij de belastingdienst. Een andere manier om aan te tonen dat je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, is de kilometeradministratie. Je kunt zelf simpel in excel je ritten bijhouden, maar er bestaan ook handige apps die je hierbij helpen. Nog handiger: koppel de tankpas van MoveMove aan een rittenregistratiesysteem.

Extra uitzonderingen

Er is nog een aantal manieren om bijtelling te voorkomen. Toon bijvoorbeeld aan dat de bestelauto na werktijd op een afgesloten bedrijfsterrein achterblijft. Als je de auto deelt met andere mensen binnen je onderneming, dan kun je de bijtelling afkopen. Dat kost je €300 per bestelauto per jaar. Valt best mee, maar dan moet je door middel van een rittenadministratie wel laten zien dat de bestelauto écht afwisselend en willekeurig wordt gebruikt. Tot slot zijn bestelauto’s uitgezonderd van de bijtelling als ze overduidelijk ingericht en geschikt zijn voor goederenvervoer.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!