icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
4 min

Bijtelling 2024 berekenen als zzp’er in 6 stappen

Heb je een auto of bus op naam van je zaak en rijd je die ook privé? Bij meer dan 500 privékilometers per jaar krijg je te maken met bijtelling. Zo bereken je die als zzp’er.

bijtelling berekenen zzp

Gebruik je je zakelijke auto ook privé? Bijvoorbeeld voor familiebezoek, een dagje naar het strand of om de kinderen naar school te brengen? Dan ziet de Belastingdienst dit als een vorm van inkomsten. Daarom betaal je hier belasting over. Dit heet ‘bijtelling’, omdat de Belastingdienst als het ware een bedrag optelt bij je jaarinkomen of – als je ondernemer bent – de winst. Dit geldt bij meer dan 500 privékilometers per jaar.

Naast bijtelling betaal je voor het privégebruik van je zakelijke auto ook btw. Dat is een andere vorm van belasting. Lees meer over btw privégebruik auto

Bijtelling 2024 berekenen zzp’er: hoeveel?

De bijtelling is een percentage van de waarde van je auto. Wat het percentage is hangt af van een aantal dingen:

•    Wanneer je de auto in gebruik hebt genomen
•    De cataloguswaarde
•    De energieklasse van je auto: hoeveel CO2-uitstoot? 
•    Je jaarinkomen en belastingschijf

1: Ga uit van het jaar waarin je de auto in gebruik nam

De bijtellingspercentages zijn niet voor elk jaar gelijk. Je gaat uit van het jaar waarin je de auto in gebruik hebt genomen. De Belastingdienst noemt dit: de eerste toelating. Het maakt niet uit of dat in Nederland of het buitenland was. Heb je een nieuwe auto, dan is dat de datum waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven.

2: Stel de cataloguswaarde vast

De cataloguswaarde van je auto kun je opvragen via de RDW.

3: Bepaal de CO2-uitstoot 

Ga na hoeveel CO2 jouw auto uitstoot en kijk in welke uitstoot-categorie je valt. Voor auto’s die in 2017 of later in gebruik zijn genomen gelden twee categorieën:

•    0 gram CO2-uitstoot/kilometer = volledig elektrische auto
•    meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer = alle overige energielabels

Heb je je auto voor 2017 in gebruik genomen, dan moet je nauwkeuriger weten hoe hoog de CO2-uitstoot van jouw auto is. Dat kun je vinden op het energielabel van je auto of checken op kentekencheck.nu

4: Bepaal welk percentage van de cataloguswaarde geldt

Als je weet in welke categorie jouw auto valt, zie je welk percentage van de cataloguswaarde je moet nemen voor de bijtelling. Voor auto’s in gebruik genomen in 2024 gelden de volgende bijtellingspercentages:

  • elektrische en waterstofauto’s: 16% tot en met een cataloguswaarde van €30.000. Over het bedrag daarboven wordt 22% van de cataloguswaarde berekend.
  • alle andere auto's (meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer): 22% van de cataloguswaarde.

5: Bereken nu de bruto bijtelling

Op basis van stap 1 tot en met 4 kun je nu je bruto bijtelling berekenen als zzp’er. Dit bedrag komt boven op je jaarinkomen.

Rekenvoorbeeld:
Je hebt een auto met een cataloguswaarde van €30.000. Deze neem je in 2024 voor het eerst in gebruik. Het is geen elektrische auto. De bruto bijtelling is dan 22%: 0,22 x €30.000 = €6.600 bijtelling per jaar.

6: Bereken de netto bijtelling aan de hand van je belastingschijf

Bepaal nu wat je jaarinkomen is. Hiervoor neem je je belastbare jaarinkomen en daar tel je de bijtelling bij op. 

Stel: jouw belastbaar jaarinkomen is €32.000. Daar tel je de bijtelling bij op. Dus bijvoorbeeld: €32.000 + € 6.600 = €38.600

Kijk vervolgens in welke belastingschijf (2024) je met dit totaalbedrag valt. 

Schijf

Belastbaar inkomen

Percentage

1

tot €75.624

36,97%

2

Vanaf €73.071

49,50%


Je valt in schijf 1 en betaalt 36,97% belasting. Je netto bijtelling is dan 0,3697 x €6.600 = €2.440,02. Dat is €203,34 per maand. Deze betaal je bij de aangifte inkomstenbelasting.

Auto 15 jaar of ouder: ander percentage 

Ben je de bezitter van een zogeheten youngtimer: een auto van 15 jaar of ouder? Dan betaal je 35% over de dagwaarde in plaats van over de cataloguswaarde. Om die dagwaarde in te kunnen schatten kun je bijvoorbeeld kijken naar veilingprijzen of de taxatiewaarde van de auto voor de verzekering. 

Stel: de dagwaarde van jouw youngtimer is €2.500. Je betaalt dan bruto €875 (35%) bijtelling. Zit je dan bijvoorbeeld in schijf 1, dan is je netto bijtelling 0,3697 x €875 = €323,49 per jaar, ofwel €26,96 per maand. Zo zie je dat het met een youngtimer fiscaal een stuk voordeliger kan zijn om je zakelijke auto privé te rijden.

Na 60 maanden vervalt het bijtellingspercentage

Zoals eerder aangegeven, gelden voor verschillende jaren verschillende bijtellingspercentages. Deze percentages gelden voor een periode van 60 maanden. Je auto heeft dus maximaal 60 maanden hetzelfde bijtellingspercentage. Direct na afloop van deze periode ga je 22% van de cataloguswaarde als bijtelling betalen.

De bijtelling is niet hoger dan de totale autokosten per jaar

Het kan zijn dat je totale autokosten voor een jaar minder zijn dan het bedrag dat je aan bijtelling zou moeten betalen voor het privégebruik van je auto. Is dat het geval, dan is het bedrag dat je aan bijtelling betaalt gelijk aan je totale autokosten.

Bij minder dan 500 privékilometers geen bijtelling 

Rijd je minder dan 500 kilometer privé? Dan betaal je geen bijtelling. Je moet dit wel aantonen met een rittenregistratie. Je kunt dit doen in een notitieboekje of Excel, maar er zijn ook apps voor. Als die een keurmerk hebben, gaat de Belastingdienst ervan uit dat de rittenregistratie sluitend is. Deze kan dan nog wel controleren of een rit zakelijk of privé is. Aan het begin en aan het eind van het jaar noteer je de kilometerstand en op basis daarvan bereken je de verhouding privé-zakelijk.

20% korting

Ben je al klant bij MoveMove? Dan adviseren wij Cartracker, een rittenregistratiesysteem dat je kilometers met behulp van gps automatisch bijhoudt. Door je gegevens van je MoveMove-pas te koppelen met je rittenregiatratie krijg je perfect inzicht in privé tankkosten en zakelijke tankkosten. Zo kun je bijvoorbeeld ook heel makkelijk btw op benzine terugvragen.
Check een speciaal actieaanbod van Cartracker voor klanten van MoveMove.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!