icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
4 minuten

Alles over de youngtimer-regeling 2024 voor ZZP’ers

Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Dankzij de youngtimer-regeling profiteer je als ZZP'er van een lage bijtelling én kun je de btw aftrekken op alle gemaakte autokosten. De regeling blijft in 2024 ongewijzigd.   

Marco Hof van Next Classics geeft uitleg over de youngtimer-regeling.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Auto’s ouder dan 40 jaar noemen we oldtimers, hoewel autoverzekeraars vaak een grens van 25 jaar hanteren. De youngtimers zijn moderner dan hun oudere broers. Wie dus van ‘klassieke’ auto’s houdt, maar wél meer moderne snufjes wil, komt al snel uit bij een youngtimer. Een youngtimer kan altijd in Nederland hebben rondgereden, maar dat hoeft natuurlijk niet. De import-youngtimer is erg populair. Importeer je jouw droomauto, dan geldt voor de youngtimer-regeling niet de importdatum, maar de datum van eerste tenaamstelling bij de eerste verkoop destijds in het buitenland.

De zakelijke voordelen van een youngtimer

Wie met een auto van de zaak meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, betaalt bijtelling. Met een youngtimer (of oldtimer) betaal je 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. De bijtelling van nieuwere auto's is vaak 22% over de cataloguswaarde, ofwel de nieuwprijs van de auto (incl. bpm en btw). De dagwaarde ligt altijd vele malen lager dan de cataloguswaarde.

De dagwaarde ofwel waarde in het economisch verkeer (wev) hangt af van een aantal factoren, zoals bouwjaar, staat van onderhoud en het aantal gereden kilometers. Voor een goed beeld kun je kijken naar veilingprijzen of de taxatiewaarde van de auto. Bedenk wel dat je de dagwaarde altijd aannemelijk moet kunnen maken voor de Belastingdienst. Een wev-taxatie is daar een goed middel voor.  
De Belastingdienst bepaalt de waarde van een youngtimer via koerslijsten van bijvoorbeeld ANWB of BOVAG, aankoopfactuur of taxatie.

Youngtimer-regeling ZZP 2024

De youngtimer-regeling bestaat in haar huidige vorm sinds 2016 en blijft ook in 2024 van kracht. De regeling is ongewijzigd ten opzichte van 2022; het enige verschil is dat de belastingschijven licht zijn aangepast, zoals te zien in het rekenvoorbeeld. 

Rekenvoorbeeld bijtelling youngtimer 2024

De bijtelling van een youngtimer kan zomaar honderden euro’s per maand schelen, zoals te zien is in dit rekenvoorbeeld:   

Volvo V70 van 17 jaar oud
Dagwaarde: € 4.000

Bruto bijtelling: 35% van € 4.000 = € 1.400 per jaar 
Netto bijtelling: 36,93%* van € 1.400 = € 517,02 per jaar

€ 43,09 per maand

Nieuwe Volvo V90
Cataloguswaarde: € 62.000
Bruto bijtelling: 22% van € 62.000 = € 13.640
Netto bijtelling: 36,93%* van € 13.640 = € 5.037,25 per jaar
€ 419,77 per maand

*Dit is het basistarief van de inkomstenbelasting in 2024. Vanaf € 73.071 geldt een belastingtarief van 49,5%.

NB: in deze berekening is geen rekening gehouden met het effect van de bijtelling op de heffingskorting. De heffingskorting is een voordeeltje van de Belastingdienst in de vorm van lagere belasting en premies. Hoe hoger je inkomsten, hoe kleiner dat voordeel.´Wie bijtelling betaalt, ziet zijn inkomensafhankelijke heffingskorting vaak dalen. Anders gezegd: het bedrag dat je netto aan extra belasting kwijt bent, is dan hoger.

De bijtelling kan elk jaar opnieuw worden vastgesteld aan de hand van de dan actuele waarde. Bij youngtimers kan die waarde immers elk jaar verschillen. Een zeer geliefd exemplaar kan bijvoorbeeld zelfs meer waard worden.

Zijn er nog meer voordelen?

Als we de liefhebbers mogen geloven (en dat doen we) zijn youngtimers vaak fraaie modellen met allure en veel comfort aan boord. Misschien wel de auto waar je altijd van droomde en die lang onbereikbaar leek. Het zijn over het algemeen de wat grotere modellen, met een betrouwbare motor die decennia meegaat. Bovendien heb je met een youngtimer bij een nieuwe klant altijd een ijsbreker bij de hand. Want voor die eerste afspraak heb je meteen een mooi gespreksonderwerp. Nog een voordeel: koop je een nieuwe bak dan heb je elk jaar te maken met een flinke afschrijving, maar een youngtimer behoudt veelal zijn waarde.

Zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er ook. Youngtimers gaan al een tijdje mee, dus je bent waarschijnlijk meer kosten kwijt aan reparaties en onderhoud. Bovendien mis je de nieuwste veiligheidsopties van moderne auto’s, zoals dodehoekdetectie. Ook rijden de wagens minder zuinig en stoten ze meer CO2 uit. Veel youngtimers hebben vaak ook duurdere E5 brandstof nodig, die doorgaans 5 à 10% duurder is dan reguliere E10 benzine. De hogere brandstofkosten en reparatiekosten kun je wél weer aftrekken van de winst. Let ook op milieuzones, die in steeds meer steden worden ingevoerd. Vooralsnog mogen de meeste youngtimers nog gewoon het centrum in, maar dat zou zomaar kunnen veranderen. Oude diesels zijn dan meestal het eerst de pineut.

Op het moment dat een auto de leeftijd van 40 jaar bereikt, vervalt de motorrijtuigenbelasting. Voor benzineauto's van voor 1988 geldt een overgangsregeling.

Houd rekening met btw-correctie

Als ZZP'er met een youngtimer van de zaak heb je, los van de bijtelling, te maken met btw-correctie. Je mag over je gemaakte privékilometers namelijk geen btw terugvragen. Om je privégebruik te bepalen, moet je een sluitende kilometerregistratie bijhouden. Op basis van het aandeel zakelijke kilometers vraag je naar rato de btw terug over de gemaakte autokosten.
Heb je geen rittenregistratie? Dan betaal je een vast percentage over de nieuwwaarde. De btw-correctie bedraagt 1,5% als je een zogenaamde marge-auto bezit. En dat is meestal het geval. Dat is namelijk een auto die minimaal een keer in zijn leven in het bezit is geweest van een Europese particulier. Bij aankoop is dus geen btw betaald en daarom heb je die btw nog nooit kunnen verrekenen. Als het geen marge-auto is, dan bereken je 2,7% over de nieuwwaarde van de auto.

Dus, kostte je youngtimer nieuw ooit € 50.000? Dan betaal je € 1.350 of € 750 per jaar aan btw-correctie. Prijzig? Als dank voor de btw-correctie mag je de btw op alle autokosten die je zakelijk maakte terugvorderen.

Welke type youngtimers zijn populair?

Zoveel mensen, zoveel smaken. Dat geldt zeker bij de aanschaf van een youngtimer. Wat opvalt is dat met name Duitse en Zweedse klassiekers in trek zijn. de Audi A6, Volvo V70, Saab 9-30, BMW 3-serie of de Mercedes S klasse bijvoorbeeld. Maar dit blijft slechts een kleine greep uit het assortiment. Laat je bij de aankoop vooral leiden door je eigen voorkeuren. En ben je na een testrit helemaal overtuigd? Dan rijd jij straks als ZZP'er met fiscaal voordeel een klassieker van de toekomst.

Al je kosten op één factuur

De Belastingdienst rekent zakelijke youngtimers tot het ondernemingsvermogen. Dat betekent dat alle kosten van de auto (onderhoud, reparatie, brandstof, wasstraat, parkeergeld, verzekering en wegenbelasting) aftrekbaar zijn op de btw-aangifte. De jaarlijkse winst ligt dan lager, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Met de MoveMove-pas heb je al deze kosten handig in één overzicht. Ideaal om zo als ZZP'er te profiteren van maximale btw-teruggave.

Youngtimer en belastingaangifte

Op het moment dat jouw auto zijn 15e verjaardag viert, is het een youngtimer geworden, aldus Jan Rolleman van AMD automotive fiscalisten. Vanaf die datum ga je dan ook 35% bijtelling betalen over de dagwaarde van je zakelijke aanwinst (die je ook privé rijdt). Je hoeft de dagwaarde maar één keer per jaar te bepalen en hanteert vervolgens die waarde in je belastingaangifte. De btw-correctie voor privégebruik verreken je in de laatste belastingaangifte van het jaar. 

Alles over de youngtimer-regeling 2022

Tip!

Een youngtimer kan bijna een kwart eeuw oud zijn. In zijn leven heeft de auto misschien best wat eigenaren gehad in het binnen- en buitenland. De onderhoudshistorie van een youngtimer is daarom heel belangrijk. Kun je precies herleiden wat de auto heeft meegemaakt, dan vergroot je de kans dat je echt een prachtexemplaar aanschaft.

meer van: belastingaangifte

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!