icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review

Parkeerkosten voor werk: wie betaalt de rekening?

Of je nu een auto van de zaak rijdt of je eigen privé auto hebt om naar werk te gaan: de parkeerkosten kunnen een aanzienlijke kostenpost vormen. Vooral in drukke stedelijke gebieden kunnen de parkeerkosten aardig oplopen. Maar wie betaalt eigenlijk de rekening van deze parkeerkosten? In deze blog zullen we de verschillende situaties bekijken en hoe vergoedingen voor parkeerkosten worden behandeld. 

parkeerkosten voor werk

Vergoeding parkeerkosten afhankelijk van de situatie

Het is niet vanzelfsprekend om de parkeerkosten voor werk altijd vergoed te krijgen. Het is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Rij je in een auto van de zaak of heb je een privéauto? Maar ook waar je de auto parkeert maakt uit voor een vergoeding van de kosten.

Parkeerkosten met een auto van de zaak

Als je een auto van de zaak hebt, dan heb je recht op een onbelaste vergoeding voor alle kosten die hiermee gepaard gaan. Dit omvat niet alleen een vergoeding voor de gereden kilometers, maar ook straatparkeren, autowassen en zelfs het installeren van laadpalen voor elektrische auto’s.

Lees ook eens onze blog over Laadpaal thuis: 14 vragen en antwoorden.

Parkeerkosten met een prive auto voor werk

Gebruik je je eigen auto voor woon-werkverkeer, dan kunnen parkeerkosten soms wel en soms niet onbelast vergoed worden. Als je parkeerkosten maakt om op je werk langdurig te parkeren, bijvoorbeeld omdat er geen gratis parkeergelegenheid is in de buurt van je werkplek, kan je werkgever deze kosten onbelast vergoeden.

Gebruik je je privéauto voor zakelijke ritten buiten je dagelijkse woon-werkverkeer, zoals het bezoeken van klanten, dan vallen parkeerkosten onder de reiskostenvergoeding. In dit geval kan je werkgever een reiskostenvergoeding per gereden kilometer betalen, waarbij de parkeerkosten inbegrepen zijn.

Parkeerkosten voor zelfstandig ondernemers

Voor zelfstandig ondernemers gelden vergelijkbare regels. Parkeerkosten die gemaakt worden met een auto op naam van het bedrijf kunnen worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting. Indien de privéauto wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden, kunnen de parkeerkosten worden opgenomen in de reiskostenvergoeding.

Tips voor alternatief woon-werkverkeer

Parkeerkosten vormen soms een last, maar er zijn alternatieven om te overwegen. Denk aan het regelen van een fiets van de zaak via het fietsplan. Dit kan niet alleen geld en tijd besparen, maar ook stress verminderen en bijdragen aan een gezondere levensstijl. Ook een deelauto gebruiken is een optie, vooral handig voor ondernemers die niet dagelijks op pad hoeven. Door auto's te delen, zijn er minder nodig en worden parkeerkosten verlaagd. Tot slot is reizen met het ov naar grote steden ook een goed alternatief om parkeerkosten te drukken.

Efficiënt beheer van parkeerkosten met MoveMove

Door parkeerkosten voor werk effectief te beheren, kunnen zowel werknemers als zelfstandige ondernemers beter grip krijgen op de financiële aspecten van hun woon-werkverkeer en overwegen welke alternatieven het beste passen bij hun behoeften en omstandigheden.

MoveMove staat klaar om hierbij te helpen. Met de MoveMove pas kunnen gebruikers niet alleen tanken of laden, maar ook moeiteloos hun parkeerkosten registreren. Geen gedoe meer met het bewaren van bonnetjes, maar simpelweg maandelijks een overzichtelijke factuur ontvangen. Daarnaast biedt de handige MoveMove Next app een overzicht van alle transacties, waardoor alles nog inzichtelijker wordt.

Lees ook eens onze blog over hoe parkeren met een MoveMove pas werkt. 

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!