Elektrische auto's vrij van wegenbelasting tot 2025
Elektrische auto’s worden steeds populairder. Eén van de voordelen van deze auto’s is dat ze milieuvriendelijker zijn dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Maar dat is niet het enige voordeel. Elektrische auto’s hebben ook bepaalde belastingvoordelen, zoals vrijstelling van wegenbelasting. In Nederland is deze vrijstelling zelfs tot 2025 van kracht. In de deze blog lees je hoe dat precies zit.
Wat is wegenbelasting?
Wegenbelasting, dat ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd wordt, is een jaarlijkse belasting die betaald moet worden door eigenaren van motorvoertuigen. De opbrengst van deze belasting wordt gebruikt om de kosten van het aanleggen en onderhouden van wegen te dekken. Het bedrag dat betaald moet worden is afhankelijk van de brandstof, de co2 uitstoot, het type auto en het gewicht ervan. Ook de provincie waar je woont speelt een rol in het bepalen van de prijs. Je begint met het betalen zodra het kenteken op je naam staat.
Geen wegenbelasting voor elektrische auto tot 2025
Een elektrische auto stoot geen CO2 uit, omdat ze geen verbrandingsmotor hebben. Zoals eerder beschreven is de CO2 uitstoot een belangrijke factor bij het bepalen van de hoogte van de wegenbelasting in Nederland. Daarom worden elektrische auto’s momenteel vrijgesteld van wegenbelasting tot en met 2025.
De Nederlandse overheid wil mensen stimuleren om over te stappen op elektrische auto’s, omdat deze voertuigen een lagere impact hebben op het milieu. De vrijstelling van wegenbelasting kan een belangrijk financieel voordeel zijn voor eigenaren van elektrische auto’s, omdat dit een besparing is op de kosten van autorijden.
Hoe zit dat dan met hybride auto’s?
Hybride auto’s rijden op zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Dit betekent dat voor deze type auto’s nog wel wegenbelasting betaald moet worden. Wel betaal je voor deze zogenaamde ‘semi-elektrische voertuigen’, mits ze minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten de helft van de reguliere belasting. Dit voordeel heb je tot en met 2025. Daarna komt dit te vervallen en betaal je evenveel wegenbelasting als bij benzine auto's
Geen wegenbelasting, wél rekeningrijden vanaf 2030?
Waarschijnlijk verdwijnt de wegenbelasting in 2030 helemaal en komt daar rekeningrijden voor in de plaats. Automobilisten betalen dan per gereden kilometer, waardoor veel rijden dus duurder wordt dan het geval is voor mensen die maar weinig kilometers maken. Zoals het er nu uitziet, wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen auto’s op brandstof en elektrische auto’s. Meer informatie over rekeningrijden vind je hier.