Additieven voor benzine, diesel en olie: nodig of niet?
Om je auto optimaal te laten presteren kun je additieven met speciale eigenschappen aan je autovloeistoffen toevoegen. Maar wat zijn dat? En wanneer gebruik je ze?
Wat is een additief?
Kort gezegd is het een vloeistof die je met de bestaande autovloeistoffen mengt, zoals de brandstof en motorolie. Dit doe je bijvoorbeeld om de levensduur van je voertuig te vergroten, reparaties te voorkomen of je brandstofverbruik en uitstoot te verlagen. Ook in de motorolie, benzine of diesel die je koopt zitten altijd additieven verwerkt.
Zijn zulke toevoegingen nodig?
Over het nut en de noodzaak van additieven zijn de meningen verdeeld. Brandstoffen moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen, wat additieven in feite overbodig maakt. Wanneer je je auto (of ander voertuig) echter weinig gebruikt of er voornamelijk korte ritten mee maakt met een lage motorbelasting, dan kunnen additieven helpen om je motor en andere onderdelen schoon te houden. Een vervuilde motor kan leiden tot hoger brandstofverbruik, ongewone rookontwikkeling en verminderde motorprestaties.
Brandstoftoevoegingen zouden kunnen helpen om vuil effectiever af te voeren of de motorolie effectiever te laten werken. Additieven verhogen bijvoorbeeld de smeerbaarheid van de olie bij hoge temperaturen, maken onderdelen lekvrij of reinigen de versnellingsbak.
Goed om te weten: wanneer jouw auto vaak stilstaat of ouder is dan 10 jaar, kan het verstandiger zijn (het iets duurdere) E5 te tanken in plaats van E10.
Welke soorten additieven zijn er?
Je kunt de brandstoftoevoegingen grofweg onderverdelen in twee categorieën: preventief en curatief. Preventieve additieven zijn, de naam zegt het al, probleemvoorkomend. Ze helpen de motor of het koelsysteem gezond te houden, om reparaties in de toekomst te voorkomen.
Een curatief additief gebruik je als er al wel iets mis is met je auto. Omdat reparaties vaak veel geld kosten, kan zo’n middel een aantrekkelijke optie zijn. Curatieve additieven zouden bijvoorbeeld kunnen helpen bij een volgelopen roetfilter, lekkage van motoronderdelen en vastzittende kleppen. Ook in dit geval lopen de meningen over de werking uiteen.
Wanneer gebruik je een additief?
Bij preventief gebruik van benzine- of dieseladditieven wordt aangeraden om na elke 10.000 kilometer, of bij elke servicebeurt een fles toe te voegen. Wil je je auto intensief reinigen? Dan kun je er zelfs voor kiezen om elke 3.000 kilometer, of na elke tankbeurt additieven toe te voegen. Je kunt de flacon het best voor het tanken toevoegen.
Autovloeistoffen afrekenen met MoveMove
Met een MoveMove-pas kun je verschillende autovloeistoffen afrekenen: smeermiddelen (zoals olie), Ad Blue, koelvloeistof, antivries en ruitenwisservloeistof. Al je kosten verschijnen maandelijks op een overzichtelijke factuur, zodat je profiteert van maximale btw-teruggave.