icon-check icon-warning icon-faq icon-twitter icon-facebook icon-warning instagram alert play icon-search icon-close icon-close2 icon-whatsapp icon-linkedin icon-time icon-tanken icon-aarde icon-kaart icon-grafiek icon-team Google review
blog
2 minuten
16 februari 2024

ZZP'er in de bouw worden: hoe werkt dat?

Wil je voor je zelf aan de slag als timmerman, stukadoor, lasser, glazenwasser of schilder? Als ZZP’er in de bouw moet je ook voldoen aan diverse regels en heb je ook een bedrijfsauto en gereedschappen nodig. In deze blog lees je meer over hoe je kunt starten als zzp’er in de bouw.

zzper in de bouw

Voordelen van ZZP’er in de bouw

Als zzp’er in de bouw aan de slag gaan heeft diverse voordelen. Je kunt zelf weten welke projecten je wel of niet aanneemt. Ook kun je je eigen tijd indelen, zodat het perfect aansluit op je privéleven. Verder heb je dagelijks interactie met diverse soorten mensen en werk je vaak weer op een heel andere locatie. Dit maakt werken in de bouw afwisselend. Ook ben je vaak in de buitenlucht aan het werk.

Nadelen van ZZP’er in de bouw

Als zzp’er in de bouw zijn er ook nadelen waarmee je rekening moet houden. Als zelfstandig ondernemer draag je een financieel risico, want je moet je eigen opdrachten zoeken. Soms betekent dit in rustigere periodes weinig inkomsten. Je moet je administratie zelf regelen en ook heb je soms beperkte toegang tot secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenregelingen, verzekeringen en doorbetaling bij ziekte.

Zo start je als zelfstandig ondernemer

Ben je enthousiast geworden om zelfstandig ondernemer in de bouw te worden? Wij kunnen ons voorstellen dat je het liefst vandaag nog aan de slag gaat als zelfstandig timmerman, stukadoor, lasser, glazenwasser of schilder. Maar voordat je in je werkbus stapt, is het belangrijk om je zaken op orde te hebben. Bedenk wat voor ondernemer je wilt zijn. Ga je aan de slag als timmerman, stukadoor, lasser, glazenwasser of een ander beroep in de bouw? Dit bepaalt welke vergunningen je nodig hebt. We zetten een aantal eisen en vergunningen voor je op een rij:

  • Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel
  • Gereedschap of een werkbus kopen of leasen
  • Verzeker jezelf of anderen tegen o.a.: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), inventaris-goederen verzekering, eigen vervoerverzekering, montageverzekering (Construction All Risks, CAR verzekering) en arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of schenkkring
  • Denk na over je voorwaarden om misverstanden met klanten en leveranciers te voorkomen
  • Voldoe aan de wettelijke eisen van je onderneming: administratie bijhouden, financiële administratie, werkadministratie, belastingaangifte doen en vraag een VCA certificaat aan

Hoe kom je aan opdrachtgevers?

Een eerste stap is om je eigen netwerk te benutten. Maak een lijst van familieleden, vrienden en kennissen die mogelijk kunnen helpen bij het vinden van potentiële opdrachtgevers. Mond-tot-mondreclame kan namelijk een effectieve manier zijn om nieuwe klussen te krijgen.

Zorg ook dat je online zichtbaar bent. Een eigen website kost tijd en geld, maar is een goede investering. Meld je bijvoorbeeld aan op marktplaats.nl en zoek op inhuren.com en freelancespecialisten.nl naar opdrachten. Om nieuwe opdrachtgevers te werven is het belangrijk om proactief te zijn.

Handig voor zzp'ers: de MoveMove-pas

Alle kosten van jouw zakelijke werkbus zijn aftrekbaar. Dit gaat bijvoorbeeld om onderhoud, reparatie, brandstof en parkeergeld. De jaarlijkse winst ligt hierdoor lager, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Bovendien mag je de btw op je autokosten terugvragen via de btw-aangifte. Met een MoveMove-pas maak je het jezelf alvast makkelijk:

  • Je betaalt al je reiskosten achteraf in één keer
  • Losse tank- en parkeerbonnen zijn verleden tijd
  • Makkelijk en snel alle btw over reiskosten terugvragen
  • Een overzichtelijke administratie

Ready to MoveMove?
Let's go!

De zakelijke tankpas die méér kan.

Vraag 'm aan! Vraag 'm aan! Vraag 'm aan!

6,95 per maand
altijd opzegbaar

Ready to MoveMove?<br />
Let's go!